Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти і мак. З цього дня починається двотижневий Успенський піст.
Дивіться відео, як святкують Маковий Спас в Україні::
На Маковея прийнято готувати пісну випічку з маком: пиріжки, булочки, рулети і печиво. Ми розповімо, як приготувати до свята ніжний, з хрусткою скоринкою, що тане в роті штрудель з великою кількістю макової начинки. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде два-три рулети.
Маковий рулет з родзинками і халвою
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти
Для тіста:
- 250 г (10 повних столових ложок) борошна
- 6 ст. ложок рослинної олії без запаху
- щіпка цукру
- трохи морської солі
- 100 мл води
Для начинки:
- 300 г маку
- 100 г волоських горіхів
- 100 г родзинок
- 25 г сухарів
- цедра одного лимона
- 100 г халви
Читайте також:
Рецепт приготування:
- Борошно змішати з рослинною олією, додати воду кімнатної температури, трохи цукру і морської солі. Замісити тісто. Накрити його харчовою плівкою і залишити на півгодини постояти, щоб набухла клейковина.
- Мак промити теплою водою, залити окропом і варити близько 15 хвилин. Процідити мак через подвійний шар марлі і дуже добре віджати.
- Остиглий мак пропустити через м'ясорубку (можна подрібнити в блендері) з цукром мінімум три рази.
- До маси додати 100 г горіхів, попередньо підсмажених на сковорідці і подрібнених. Потім додати промиті родзинки, сухарі, дрібно натерту цедру лимона і халву. Ретельно перемішати.
- Тісто розділити на кілька частин і тонко розкачати на присипаній борошном поверхні. Викласти зверху начинку і згорнути в щільний рулет. Змастити підсолодженою водою або чаєм, за бажанням присипати маком.
- Поставити рулети в розігріту до 180°С духовку на 30-40 хвилин. Перед подаванням остудити.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати пісні булочки з маком.