I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Рецепти на Маковея: 3 традиційні українські страви з маком

Мак – традиційні продукт для української кухні. Його використовують у кашах і готують з них напої, але насамперед мак прекрасно доповнює випічку. Приготуйте на свято вареники, бобальки і пироги
Вареники з маковою начинкою
Вареники з маковою начинкою / Фото: Pinterest

Маковей цього року буде 14 серпня, в суботу. З нього почнеться низка серпневих Спасів, а тому цей день ще називається Перший Спас. За традицією, на Маковея до церкви кожен має принести букет польових квітів, обов'язково з головками маку. Потім їх цілий рік зберігали вдома як оберіг, а з трав заварювали чай взимку. Мак – інгредієнт, який часто використовується в українській кухні. І на Маковея наш народ придумав свою традицію – готувати страви з маком. Приготуйте їх і ви, не пошкодуєте. А якщо ви плануєте пікнік, то тут дізнаєтеся, де купити продукти за приємними цінами.

Вареники з маком на парі

Вареники з маковою начинкою
Вареники з маковою начинкою / Фото: Pinterest

Реклама

У гарячі вареники з маковою начинкою потрібно покласти шматочок вершкового масла, акуратно перемішати. Перед подачею страву слід полити рідким медом і густо посипати маком.

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

Реклама

Для тіста:

  • 3 склянки борошна
  • 4 ч. л. цукру
  • Дрібка солі
  • Сода – на кінчику ножа
  • Сметана – приблизно 1,5 склянки

Для начинки:

  • 100 г маку
  • 4 ст. л. цукру (або за смаком)
  • Окріп

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Перемішати борошно, цукор, сіль, соду і сметану в мисці, замісити м'яке тісто.
  2. Мак перемолоти, додати цукор і залити окропом так, щоб мак тільки ввібрав у себе воду. Начинка в жодному разі не має бути рідкою.
  3. Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні, покласти в центр макову начинку. Защипати краї.
  4. Готувати вареники з маком на парі 10 хвилин. Якщо ви плануєте відварювати їх у воді, додайте до тіста 1 яйце.

Бобальки з маком

Бобальки з маком і медом
Бобальки з маком і медом

Ці маленькі кульки з тіста гарячими поливають рідким медом, густо посипають маком і меленими волоськими горіхами.

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна
  • 30 г дріжджів
  • 1/2 склянки цукру
  • Дрібка солі
  • 3 ст. ложки олії
  • Мед, мак, горіхи

Спосіб приготування:

  1. У теплій воді розчинити дріжджі. З частини борошна, дріжджів і теплої води зробити опару. Коли вона збільшиться в об'ємі вдвічі, додати решту борошна, долити теплої води з розчиненими в ній сіллю і цукром, влити трохи олії і замісити тісто.
  2. Накрити його і залишити в теплі на 1,5-2 години. Потім тісто ще раз вимісити, сформувати з нього тонкі валики, розрізати валики на квадратики, а з квадратиків сформувати долонями кульки-бобальки.
  3. Далі їх можна відварити у воді, відварити на парі, спекти в печі, як пироги, або приготувати на сковороді в олії до золотистого кольору.
  4. Після цього слід облити бобальки з маком розігрітим медом і посипати горіхами або маком.

Пироги з маком по-українськи

Пиріжки з маковою начинкою
Пиріжки з маковою начинкою

Щоб форма пиріжків вийшла ідеальною, тісто не можна розгортати занадто тонко. А начинка не має бути рідкою.

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • 40 г свіжих дріжджів
  • 400 мл молока
  • 1 ч. л. (без верху) солі
  • 2 ст. л. цукру (1 ложка для тіста, 1 – для начинки)
  • 100 г масла
  • 5-6 склянок борошна
  • 150 г сметани
  • 2 яйця
  • 1 жовток – для змазування
  • Дрібка ваніліну
  • 2 ст. л.олії
  • 1,5 склянки маку

Спосіб приготування:

  1. Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати цукор. Дати постояти 10-15 хвилин.
  2. Змішати інші складові для тіста і замісити його. Місити потрібно хвилин 15, щоб тісто перестало липнути до рук. Залишити в теплому місці підійти, обов'язково накривши рушником.
  3. Поки тісто підходить, приготувати начинку. Мак промити холодною водою і залити крутим окропом. Накрити і дати набрякнути протягом 40 хвилин.
  4. Потім злити зайву рідину і кілька разів прокрутити мак через м'ясорубку. Додати цукор і перемішати.
  5. З тіста, що підійшло, сформувати пиріжки. Поставити їх на розстійку в тепле місце на 30-40 хвилин.
  6. Змастити яйцем і запікати в розігрітій до 180-200 градусів духовці до золотистого кольору.
  7. Дістати з духовки, скропити водою і накрити рушником на 10 хвилин, дати відпочити. Можна змастити пиріжки з маком солодким сиропом або рідким медом.

Рецепт цікавої випічки – самосів з овочами – дізнаєтеся з відео.

Як спекти дріжджовий пиріг з маком на Маковея – читайте тут.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти