Звична нам шарлотка – це простий бісквіт і нарізані яблука. Пропонуємо поглянути на улюблений пиріг під іншим кутом і додати в шарлотку родзинки, абрикосовий джем і навіть коньяк.
Шарлотка з яблуками, родзинками і абрикосовим джемом
Складові:
- 5 яблук середнього розміру
- 370 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 200 г цукру
- 3 яйця
- 2,5 ч. ложки. розпушувача
- 1 щіпка солі
- 70 г світлих родзинок (за бажанням)
- абрикосове варення – для змащування
Рецепт приготування:
- Розігріти духовку до 180 ° С.
- Яблука очистити від шкірки і серцевини і нарізати тонкими скибочками. Скропити лимонним соком.
- Збити розм'якшене вершкове масло з цукром за допомогою міксера. Ввести яйця по одному, не перестаючи збивати.
- Борошно з'єднати з розпушувачем і сіллю.
- З'єднати яєчно-масляну суміш з борошном, додати родзинки і перемішати.
- Роз'ємну форму діаметром 26 см вистелити пергаментом і рівномірно розподілити тісто по поверхні. Розкласти яблука віялом, змастити тонким шаром абрикосового варення.
- Випікати шарлотку за бабусиним рецептом протягом 40-45 хвилин.
Шарлотка з виноградом
Складові:
- 50 г вершкового масла
- 2 яйця
- 50 мл олії з виноградних кісточок (легко замінюється оливковою)
- 130 г коричневого цукру
- 1 ч. ложка ванільного цукру
- 210 г борошна
- 1 ч. ложка розпушувача
- 0,5 ч. ложки солі
- цедра одного лимона
- цедра одного апельсина
- 60 мл молока
- 300 г червоного винограду без кісточок (вибирайте дрібний виноград, це важливо!)
Рецепт приготування:
- Вершкове масло розтопити і остудити до кімнатної температури.
- Яйця змішати з виноградним маслом, цукром, ваніліном і розтопленим вершковим маслом, як слід збити міксером.
- Просіяне борошно змішати з розпушувачем, сіллю і двома видами цедри.
- З'єднати яєчно-масляну суміш з борошном, влити молоко і енергійно дуже швидко перемішати. Немає грудок – припиняйте перемішувати!
- Роз'ємну форму діаметром 22 см вистелити пергаментом, викласти частину тіста, зверху розкласти половину винограду, залити тістом. Випікати 10 хвилин, потім дістати форму з духовки, висипати на тісто залишився виноград і випікати ще 30-40 хвилин.
- Дати кексу відпочити хвилин 15, дістати з форми і повністю охолодити на решітці.
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ
Шарлотка з яблуками і сливами
Складові:
- 3 яблука (потрібні зелені міцні яблука)
- 1 лимон
- 4 яйця
- 5 слив (або 1 апельсин)
- 130 г борошна
- 100 мл вершків жирністю 20% кімнатної температури
- 60 г цукру
- 1 дрібка солі
- ванільний цукор – для обсипання яблук
- цукрова пудра, кориця – для прикраси
Рецепт приготування:
- Розігріти духовку до 190 ° С.
- Яблука очистити від шкірки і насіння і нарізати кубиками середнього розміру. Скропити лимонним соком, посипати ванільним цукром і цедрою. Додати половинки слив (якщо замість слив використовується апельсин, розберіть цитрус на дольки, кожну часточку розріжте навпіл).
- У просіяне борошно ввести яйця, перемішати вінчиком. Поступово влити вершки, додати цукор, сіль і як слід збити міксером. Обережно вмішати яблука і сливи (або апельсин).
- У роз'ємну форму, вистелену пергаментом, викласти тісто і випікати 35-40 хвилин.
- Шарлотку вийняти з духовки, охолодити і присипати цукровою пудрою, а боки – корицею.
Грушева шарлотка
Складові:
- 500 г груш
- 2 яйця
- 180 г цукру
- 200 г натурального йогурту або кислого молока
- 250 г борошна
- 1 ч. ложка розпушувача
- 0,5 ч. ложки солі
- 40 г в'яленої вишні (за бажанням)
Рецепт приготування:
- Духовку розігріти до 200 ° С.
- Груші очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками середнього розміру.
- Яйця збити з цукром, додати йогурт або кисле молоко, просіяне борошно, попередньо змішане з розпушувачем, сіль. Ретельно перемішати і додати груші з вишнею.
- Роз'ємну форму вистелити пергаментом і викласти тісто. Випікати грушеву шарлотку 40-45 хвилин.
Яблучна шарлотка з коньяком
Складові:
- 100 г родзинок
- 30 мл коньяку
- 30 мл окропу
- 150 г цукру
- 150 г вершкового масла
- 2 яйця
- 180 г борошна
- 1 ч. ложка розпушувача
- 2 яблука
- 50 г мигдалю
- 1-2 ст. ложки коричневого цукру
Рецепт приготування:
- Напередодні ввечері залити родзинки коньяком і окропом і залишити на всю ніч.
- Збити міксером цукор і розм'якшене вершкове масло. По одному ввести яйця, одночасно збиваючи.
- Змішати борошно з розпушувачем і додати до яєчно-масляної суміші. Ретельно перемішати.
- Очищені яблука нарізати часточками.
- Роз'ємну форму діаметром 22 см вистелити папером для випічки і викласти 3/4 тіста. Зверху рівномірно розподілити яблука, потім викласти родзинки разом з рідиною і накрити рештою тіста. Присипати поверхню шарлотки рубаним мигдалем і коричневим цукром.
- Випікати пиріг у розігрітій до 180 ° С духовці протягом 50-60 хвилин.
- Випікати грушеву шарлотку 40-45 хвилин.
Нагадаємо, раніше сайт "Сьогодні" ділився рецептом яблучного штруделя. Ми також писали, як приготувати яблучний штрудель з лаваша. Крім цього, ми розповідали, як спекти пісний яблучний пиріг.
Дивіться відео, як приготувати німецький яблучний панкейк: