На Різдво обмежуватися традиційним набором святкових салатів зовсім не обов'язково. Адже будь-який салат – це чудова нагода проявити свою кулінарну фантазію.
Дивіться відео, як приготувати салат Кобб:
Салат з курячої печінки, авокадо і буряка
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 2 невеликі буряки
- 1 ст. л. рослинної олії
- 400 г курячої печінки
- 1 авокадо
- трохи лимонного соку
- 1 пакет салатного міксу
Для заправки:
- сік одного невеликого лимона
- 1 ст. л. бальзамічного оцту
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. зернистої гірчиці
- 1 ч. л. рідкого меду
- сіль, мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Буряк помити і відварити в шкірці до м'якості. Остудити, почистити і нарізати скибочками.
- Курячу печінку промити, зачистити від плівок і зайвого жиру. Великі шматочки розрізати на дві-три частини. Нагріти олію в сковороді і обсмажити печінку з двох сторін до готовності.
- Авокадо очистити, видалити кісточку і нарізати скибочками. Скропити м'якоть лимонним соком, щоб вона не потемніла.
- Приготувати заправку, ретельно перемішавши всі інгредієнти.
- Перед подачею викласти на велике блюдо салатне листя. Зверху розкласти курячу печінку, скибочки авокадо і буряка, полити заправкою.
Святковий салат з курячим філе та овочами
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 1-2 курячих філе
- 75 мл соєвого соусу
- 1 ст. л. меду
- щіпка меленого імбиру
- рослинна олія
- 3 свіжих огірки
- 1 банка консервованої кукурудзи
- 200 г готової моркви по-корейськи
- пучок салатного листя
- кунжут – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Куряче філе наріжте і замаринуйте в суміші соєвого соусу, імбиру та меду. Залиште на годину.
- Потім дістаньте з маринаду і обсмажте на олії до готовності. Остудіть.
- Салат замочіть на півгодини в холодній воді, щоб прибрати гіркоту. Обсушіть і порвіть руками.
- Огірки помийте, за бажанням почистіть і наріжте кружальцями. Кунжут підсушіть в духовці або на сухій сковороді.
- З'єднайте всі інгредієнти в салатниці і полийте невеликою кількістю оливкової олії.
Пряний салат з тунцем та овочами
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 1 банка червоної квасолі
- 100 г салатного листя
- 180 г консервованого тунця
- 60 г каперсів або маслин
- жменя помідорів черрі
- 1 солодкий перець
- 1 червона цибуля
- 3 ст. л. оливкової олії
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 4 ст. л. кунжуту
- мелений перець
Спосіб приготування:
- Листя салату помийте і обсушіть, порвіть руками в миску.
- Солодкий перець очистіть від серцевини і насіння, наріжте смужками. Помідори черрі розріжте навпіл, очищену червону цибулю поріжте тонкими півкільцями. Подрібніть маслини або каперси.
- Додайте до зелені нарізані овочі, промиту квасолю і размятого виделкою тунця.
- Додайте мелений перець за смаком і заправте салат оливковою олією, змішаною з соєвим соусом.
- Посипте страву прогрітим на сухій сковороді кунжутом.
Салат "Цезар" з креветками
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 150 г помідорів чері
- 7-10 перепелиних яєць
- 3 шматочки білого хліба або батона
- 200 г королівських креветок
- листя салату ромен
- 2 ст.л. соєвого соусу
- імбир свіжий
- оливкова олія
- 2 зубчики часнику
- 50 г пармезану
Спосіб приготування:
- Приготувати часникову олію для грінок: видавити часник через прес і додати до нього 2 ст. л. оливкової олії.
- Хліб нарізати кубиками або тонкими скибочками. Підсмажити його на сковороді на часниковій олії до золотистого кольору.
- Зробити маринад для креветок. Натерти на тертці імбир і видавити 1 зубчик часнику. Влити соєвий соус. Додати креветки і дати їм настоятися протягом 10-15 хвилин.
- Розігріти сковорідку і відправити туди креветки. Полити зверху маринадом. Готувати, поки соус не закипить.
- Креветки перекласти на тарілку, а маринад проварити до загустіння. Це буде заправка до салату.
- На дно страви порвати листя салату, викласти зверху половинки томатів черрі, розрізані навпіл перепелині яйця, смажені креветки і грінки.
- Полити салат заправкою і посипати пластівцями пармезану.
Салат з лососем, апельсинами і авокадо
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- апельсин – 1 шт.
- сік лимона – 1 ч.л.
- сіль, мелений чорний перець – за смаком
- лосось слабосолений – 120 г
- авокадо – 1 шт.
- м'ята – за смаком
- кріп – за смаком
- зелень салатна – 100 г
Спосіб приготування:
- Натріть цедру одного апельсина на дрібній тертці, відкладіть в маленьку миску.
- У апельсина зріжте денце, поставте його на дошку і акуратно зріжте шкірку разом з білим шаром. Гострим ножем виріжте часточки м'якоті між плівок, зберігаючи сік.
- Перелийте апельсиновий сік в миску до цедри. Додайте лимонний сік, трохи посоліть і перемішайте.
- Наріжте лосось тонкими скибочками.
- Авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку й очистіть. Наріжте великими часточками.
- Крупно наріжте листочки м'яти і кропу та змішайте з салатним міксом. Полийте заправкою і викладіть на блюдо. Додайте скибочки лосося і авокадо, поперчіть.
- Відразу ж подавайте до столу (бо авокадо темніє).
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.