Основний сезон груші починається у вересні. Ці солодкі і соковиті плоди можна їсти просто так, додавати в салати, м'ясні страви, закуски і десерти, готувати з ними компоти і грушеве варення на зиму. З грушами виходить дуже смачна солодка випічка. Найкращі рецепти ви знайдете в нашій добірці.
Шоколадно-грушевий пиріг
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 4 яйця
- 2/3 склянки цукру
- 200 мл сметани
- 50 мл рослинної олії
- 170 г борошна
- 50 г какао
- 50 мл рому, коньяку або віскі
- 1 ч.л. розпушувача
- 2 груші
- 100 г чорного шоколаду
Спосіб приготування:
- Яйця збити з цукром, додати сметану, просіяне з розпушувачем борошно, какао-порошок, рослинну олію і алкоголь. Перемішати, щоб вийшло однорідне тісто.
- Грушу очистити і нарізати невеликими кубиками. Додати в тісто, акуратно перемішати.
- Вилити тісто в підготовлену форму діаметром 22-24 см. Зверху викласти шматочки шоколаду, злегка занурюючи їх в тісто.
- Форму відправити в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хвилин.
- Готовий грушевий пиріг остудити і за бажанням посипати цукровою пудрою.
Штрудель з грушею, горіхами і сухофруктами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 упаковка дріжджового листкового тіста
- 1-2 груші
- 50 г родзинок
- 50 г кураги
- 100 г волоських горіхів
- Яєчний жовток
- Цукор
Дивіться відео, як приготувати грушеве вино:
Спосіб приготування:
- Подрібніть волоські горіхи в кавомолці або блендері.
- Родзинки і курагу замочіть в теплій воді, потім обсушіть. Курагу наріжте.
- Наріжте очищену грушу кубиками і викладіть на шар тіста. Додайте курагу та ізюм, посипте меленими горіхами і невеликою кількістю цукру.
- Акуратно згорніть пласт тіста в рулет, використовуючи для цього рушник або плівку, в яку було загорнуте готове тісто. Міцно защипніть краї і викладіть на пергаментний папір швом вниз.
- Змастіть яєчним жовтком і випікайте в духовці протягом 15-17 хвилин при температурі 170 °С.
- Готовий штрудель наріжте і подавайте з заварним кремом або морозивом, за бажанням прикрасивши листочками м'яти.
Тарт з грушами і горіхами
Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для основи:
- 1,5 склянки борошна + 2 ст.л.
- 1 яйце
- 150 г холодного вершкового масла
- 2 ст.л. крижаної води
Для начинки:
- 200 г сирого очищеного мигдалю
- 2 яйця
- 2 ст.л. цукру
- 4 груші
- 150 г абрикосового джему
- 2 ст.л. рома
- 2 ст.л. води
Спосіб приготування:
- Борошно розтерти разом зі шматочками вершкового масла в крихту, додати яйце і холодну воду. Замісити тісто, сформувати кулю і відправити в холодильник на півгодини.
- Розігріти духовку до 190 °С.
- Мигдаль подрібнити в блендері в не дуже дрібну крихту. Додати яйця, цукор і перемішати.
- Груші помити, очистити від шкірки, розрізати на четвертинки, видалити серцевину і потім розрізати на скибочки.
- Дістати тісто з холодильника, викласти в форму і зробити бортики. Поверх тіста розподілити мигдальну начинку і зверху рівним шаром груші, злегка вдавлюючи їх в горіхи.
- Випікати пиріг 35 хвилин, поки груші не стануть золотистими.
- Абрикосовий джем розігріти разом з ромом і водою. За бажанням протерти через сито.
- Готовий пиріг дістати і ще гарячим полити джемом.
- Подавати грушевий пиріг до чаю, повністю остудивши.
Кекси з грушею і корицею
Час приготування:
- 35 хвилин
Складові:
- 2 чашки просіяного борошна
- 1 ч.л. розпушувача
- 1/2 склянки коричневого цукру + для посипання
- 1 ч.л. меленої кориці + для посипання
- 3-4 стиглих груші
- 2/3 склянки молока
- 1/4 склянки рослинної олії або розтопленого вершкового масла
- 1 яйце
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 ºC і змастіть маслом формочки для кексів.
- Груші почистіть, видаліть серцевину і наріжте м'якоть кубиками.
- Змішайте сухі інгредієнти і додайте шматочки груші. Зробіть в центрі лунку.
- З'єднайте рідкі інгредієнти і вилийте їх в лунку.
- Перемішайте, потім викладіть тісто в підготовлені формочки, наповнюючи їх на дві третини.
- Посипте верх кожного кексу невеликою кількістю кориці і коричневого цукру.
- Випікайте 20 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою.
- Перед подачею грушеві кекси остудіть.
Простий грушевий пиріг з прянощами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 100 г м'якого вершкового масла
- 175 г цукру
- 1 яйце
- Ванілін
- 110 г пшеничного борошна
- 110 г цільнозернового борошна
- 1/4 ч.л. розпушувача
- 2-3 груші
- 1 ст.л. коричневого цукру
- 1 ч.л. меленої кориці
- 1 ст.л. ванільного цукру
Спосіб приготування:
- М'яке вершкове масло розтерти разом з цукром. Додати ванілін, потім яйце і добре перемішати.
- Всипати борошно і ще раз добре перемішати.
- Груші очистити від шкірки і серцевини. Нарізати кубиками, додати коричневий цукор і акуратно перемішати.
- Відкласти 3 ст.л. тіста вбік, а решту викласти в добре змащену і застелену пергаментним папером форму. Рівномірно розподілити тісто по формі, зверху розкласти грушеву начинку.
- До відкладеного тіста додати 1/4 чайної ложки розпушувача і добре перемішати.
- Вологою рукою розкласти шматочки тіста поверх грушевої начинки, залишаючи невеликі ділянки відкритими. Посипати зверху ванільним цукром, змішаним з корицею.
- Випікати пиріг в заздалегідь розігрітій до 180 °С духовці близько 30-35 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом найкращих заготовок з груші на зиму, а також писали, як приготувати груші в червоному вині.