Чатні – це індійська приправа з фруктів і/або овочів. Її відмінна риса – комбінація солодкого і кислого. У чатні часто додають цибулю, часник, свіжий імбир, а також багато різних спецій: гвоздику, корицю, духмяний перець, коріандр.
Чатні може бути і сирим, і вареним. Варену приправу іноді роблять з овочів, але частіше – з фруктів. Ми пропонуємо вам осінній рецепт чатні зі слив.
Сливовий чатні: рецепт
Час приготування:
- 30 хвилин
Калорійність:
- 105 ккал на 100 г
Складові:
- 300 г слив
- 1 біла цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1 пучок петрушки
- 3 ст.л. коричневого цукру
- 2 ст.л. бальзамічного оцту
- 2 ст.л. рослинної олії
- 3 гвоздики
- 3 горошини запашного перцю
- 1/2 чайної ложки горошин чорного перцю
- Щіпка кориці
- Сіль
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити, порізати тонкими "пір'ям".
- Сливи розділити на половинки, видалити кісточки.
- Розігріти в сковороді олію, потушкувати цибулю і часник.
- Спеції потовкти в ступці, додати в сковороду.
- Видалити часник, додати в сковороду сливи, цукор і сіль. Варити 10 хвилин.
- Додати посічену петрушку і оцет.
- Варити 5 хвилин, остудити.
Як подавати чатні
Подавати соус холодним, бажано на другий день, до м'яса або птиці.
Дивіться відео, як зробити сливовий соус ткемалі:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом сливового кетчупу, а також розповідали, як зробити гострий соус до шашлику.