Теріякі – це знаменитий японський соус, який можна легко приготувати на власній кухні. У класичний склад входять: соєвий соус, цукор і саке або мірин (солодке рисове вино). Теріякі нерідко готують з часником, спеціями та іншими добавками.
Соус традиційно використовують для маринування м'яса і риби, в ньому запікають куряче філе, ніжки і крильця.
Кращий соус теріякі
Час приготування:
- 10 хвилин
Складові:
- Тростинний цукор – 1/2 склянки
- Імбир – 1/4 ч.л.
- Соєвий соус – 2 склянки
- Мед – 1 ст.л.
- Часник – 1 зубчик
- Оливкова олія – 1 ч.л.
- Мірин (або винний оцет) – 1 ст.л
- Вода – 1/4 склянки
- Крохмаль – 3 ч.л.
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти в невеликій каструлі. Для цього порубайте часник і імбир на дрібні шматочки, або натріть їх на тертці. Воду можна заздалегідь змішати з крохмалем, або додавати одночасно з усіма інгредієнтами.
- Як тільки всі компоненти майбутнього соусу теріякі будуть в одній ємності, поставте її на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть близько 4-5 хвилин. Коли соус теріякі охолоне, його консистенція стане помітно густішою.
- Перелийте соус в невелику скляну ємність з кришкою.
Дивіться відео, як вибрати якісний соєвий соус:
Курка з соусом теріякі
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- Філе курки або індички – 800 г
- Зелена цибуля – 4 пера
- Сіль, перець – за смаком
Для соусу:
- Соєвий соус – 350 мл
- Цукор – 100 г
- Корінь імбиру – 3 см
- Часник – 3 зубки
- Чилі – половина стручка
- Мед – 50 г
- Біле вино – 50 мл
Спосіб приготування:
- Часник, імбир і чилі порубайте, змішайте з іншими інгредієнтами, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 30 хвилин. Процідіть через сито.
- Філе птиці натріть сіллю і перцем і швидко обсмажте до золотистої скоринки.
- Духовку розігрійте до 180 ° С. Викладіть м'ясо в форму, полийте соусом і запікайте 15-20 хвилин. Не пересушіть.
- При подачі посипте цибулею.
Соус теріякі: рецепт пп
Час приготування:
- 1 хвилина
Складові:
- Соєвий соус – 3 ст.л.
- Саке або мірин – 1 ст.л.
- Олія – 1-2 ст.л.
- Гвоздика, фенхель, кмин, чорний перець, кардамон, мелена кориця – всього в обсязі 1 ч.л.
- Мелений коріандр – 1/2 ст. л.
- Цукор або мед – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Ретельно змішайте всі інгредієнти в чашці.
- Використовуйте відразу або зберігайте в холодильнику.
Соус теріякі з кунжутом: рецепт
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- Соєвий соус – 1/2 склянки
- Зубчик часнику – 2 шт
- Тепла вода – 1/2 склянки
- Цукор коричневий – 1 ст. л.
- Імбир мелений – 1 щіпка
- Цедра лимона (невеликий шматочок)
- Насіння кунжуту – 1 ч. л.
- Крохмаль – 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
- У сотейник або в сковороду вилийте соєвий соус, додайте зубчик часнику, коричневий цукор, шматочки цедри лимона, щіпку сухого імбиру. Доведіть до кипіння.
- Загустіть розведеним у теплій воді крохмалем. Процідіть.
- Посипте кунжутом при подачі.
Чим замінити соус теріякі
Залежно від того, для чого буде призначений соус, його можна замінити просто соєвим соусом, або змішати останній з медом і винним оцтом. Для пікантності в суміш додають подрібнений часник і імбир.
Якщо добавка буде використовуватися для карамелізації страви, в соєвий соус слід додати коричневого або звичайного цукру, трохи меленого імбиру і сушеного часнику, червоне вино і оцет за смаком.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати соус песто в домашніх умовах . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом запечених крилець в соусі барбекю .