Зовсім скоро – ввечері 13 січня – на кухнях нашої країни пануватиме процес приготування вареників. Ми зустрічатимемо старий Новий рік. Звісно, на столах буде багато цікавих страв, але головними цього вечора все-таки є вареники, причому вареники із сюрпризом. Секрет смачних вареників – вдале тісто. Основа для нього може бути абсолютно будь-яка: молоко, кефір, сироватка і навіть вода. Наші рецепти допоможуть приготувати тісто для вареників, яке не рветься при варінні.
Смачне тісто на вареники на молоці
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Яйця – 2 шт.
- Молоко – 200-230 мл
- Сіль
Рецепт приготування:
- З'єднайте борошно з яйцями, молоком і дрібкою солі.
- Добре вимішуйте впродовж десяти хвилин.
- Покладіть тісто в пакет або в миску, накриту харчовою плівкою, на 10 хвилин, щоб воно "відпочило".
Заварне тісто на вареники
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 100 г
- Вода – 500 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Борошно – 700 г
- Яйце – 1 шт.
- Кефір – 50 мл
Рецепт приготування:
- У сотейник покласти масло, додати воду, сіль і цукор. Поставити на вогонь і довести майже до кипіння.
- Зняти з плити, всипати 300 г борошна і швидко перемішати. Перекласти в миску, дати охолонути.
- Додати яйце, кефір і борошно, що залишилося. Замісити м'яке тісто, накрити його і залишити на пів години.
Тісто на вареники на воді
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна
- 3/4 склянки води
- 2 яйця
- Сіль
Рецепт приготування:
- З борошна, води, солі та яєць замісити еластичне тісто.
- Не занадто тонко розкачати його на присипаній борошном поверхні, щоб воно тримало начинку.
Тісто на вареники на кефірі
Інгредієнти:
- 200 г кефіру або кислого молока
- 1 яйце
- 400 г борошна
- 2 ст. ложки олії
- Трохи соди
- Дрібка солі
Рецепт приготування:
- У глибокій мисці трохи збийте виделкою яйце, додайте кефір, посоліть і перемішайте.
- Просіяне борошно з'єднайте із содою і потроху всипте в рідку суміш. Додайте олію.
- Ретельно вимішуйте тісто, додаючи борошно, доки воно не перестане прилипати до рук. Тісто має вийти м'яким, пухким, але не дуже тугим.
- Сформуйте з тіста кулю, накрийте її серветкою і дайте "відпочити" 20 хвилин.
Тісто на вареники на пару
Інгредієнти:
- 3,5 склянки борошна
- 300 г кефіру або кислого молока
- 1 ч. л. соди (без гірки)
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти
- Дрібка солі
Рецепт приготування:
- Насипте в миску 2,5 склянки борошна, соду, лимонну кислоту і сіль. Перемішайте.
- Зробіть у центрі заглиблення, в нього налийте кефір. Перемішайте ложкою.
- Потім перекладіть тісто на присипану борошном дошку. Поступово підсипаючи борошно, що залишилося, замісити м'яке і еластичне тісто. Дайте йому постояти 15-20 хвилин перед ліпленням.
Тут дізнайтеся, які сезонні овочі треба купувати в січні.