I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Український шеф-кухар розкрив всі таємниці молекулярної кухні

Олексій Повторейко показав, як готуються страви молекулярної кухні
Відео: "События" на Телеканалі Україна

Сало зі смаком шоколаду, або морозиво з борщу – нові технології з фізики і хімії вже активно використовують у приготуванні страв. Називається цей модний кулінарний рух "молекулярна кухня".

Реклама

На тарілці – нібито фруктове желе, але на смак – зовсім як свіжа полуниця. Кулінари навчилися переробляти молекулярну структуру звичних нам страв. Шеф-кухарі, як вчені, працюють зі шприцами і використовують екстремальні температури, наприклад мінус 196 градусів. Так з твердого огірка можна зробити желе, з води – пінку, а томатний сік забарвити в білий колір. Подібні фокуси з продуктами залежать від їх хімічних текстур.

Уже кілька років шеф-кухар Олексій Повторейко дивує відвідувачів незвичайними стравами. Він каже, що в школі з хімії у нього була трійка, тому вчити хімічні формули кулінар їздив до Франції.

"Гастрономічна висока кухня – як театр. Люди приходять насолоджуватися візуально, спілкуванням і, природно, смаком", – коментує шеф.

Реклама

Олексій Повторейко готує страву. На вигляд – як чорний хліб на білому, жартує майстер. Але, насправді, це буде м'ясо на тості. Спочатку шеф піддає м'ясо шоковому заморожуванню, потім нагріває в режимі конвекції. Після цього, за допомогою спеціального апарату, змінює звичну структуру м'яса. В результаті заморожене м'ясо перетворюється в ніжну м'якоть, схожу на желе.

Щоб зовсім збити відвідувачів з пантелику, подають страву разом з додаванням сухого льоду. Його ще потрібно вміти правильно їсти, щоб не обпектися сухим азотом.

Після хімічного втручання їжа може змінитися тільки за кольором і формою. Своїх корисних властивостей не втрачає, запевняє кухар.

Реклама

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про найсмішніші кулінарні провали. Ми також ділилися рецептами ефектних шоколадних десертів.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти