Гарбуз по праву вважається головним осіннім продуктом. Він багатий на безліч вітамінів та інших корисних речовин. Але чомусь не всі його люблять, хоча насправді з гарбуза можна приготувати дуже смачні страви : супи, печеню, закуски, випічку і навіть десерти.
Дивіться відео, як зварити гарбузову кашу:
Гарбуз зміцнює імунітет, в наслідок чого організм людини буде максимально захищений від вірусів та інфекцій, яких восени з'являється величезна кількість. У нашій статті ми розповімо про користь вареного гарбуза для здоров'я.
Варений гарбуз: користь для організму
У цьому осінньому овочі міститься унікальний вітамінний комплекс і живильні компоненти. У вареному гарбузі є вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі.
Велика кількість каротину і вітаміну Е допомагає уповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри нормалізують травлення, а також запобігають таким серйозним захворюванням, як рак, коліт і діабет.
Варений гарбуз знижує ризик виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті і пілоенефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах.
Гарбуз – ще один з найбільш рекомендованих овочів при схудненні. Калорійність гарбуза – 20 ккал на 100 г. Легкозасвоювана клітковина, пектини і біофлавоноїди допомагають очистити організм від токсинів і руйнують холестеринові бляшки. А солі калію, що містяться в гарбузі, мають легкий сечогінний ефект, що сприяє зниженню ваги.
Варений гарбуз: шкода для організму
Гарбуз не рекомендується в таких випадках:
- при цукровому діабеті, через велику кількість цукрів, що містяться в м'якоті;
- при гострих і хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
- при індивідуальній непереносимості.
Варений гарбуз, скоріше, принесе не користь, а шкоду, якщо його вживати під час діареї: вона підсилить хворобливий стан.
Як правильно варити гарбуз
- Перед варінням необхідно ретельно промити гарбуз, розрізати його навпіл і витягнути насіння;
- Після цього овоч слід очистити від шкірки;
- Гарбузову м'якоть потрібно розрізати на часточки або кубики розміром до 3 см. Невикористану частину овоча бажано загорнути в харчову плівку або фольгу і прибрати в холодильник.
- Покласти шматочки гарбуза в каструлю і залити водою так, щоб рідина повністю його покривала;
- Як тільки вода закипить, додати сіль і варити гарбуз 25-30 хвилин на середньому вогні;
- Перевірити готовність продукту можна за допомогою виделки. Якщо овоч м'який, то його слід зняти з вогню, після чого злити воду з каструлі і дати гарбузі охолонути.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гарбуз у мультиварці.