Великий піст у 2020 році триватиме з 2 березня по 18 квітня. Сім тижнів, до самої Паски, віруючим рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м'ясо, рибу, молоко і яйця. Виняток – маленькі діти, вагітні, мандрівники і хворі.
Великий піст – прекрасний привід включити в свій раціон різноманітну рослинну їжу і отримувати вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, мати здорові кишечник, судини, мозок, шкіру і міцний імунітет. Пропонуємо вам меню корисних і смачних пісних страв на день.
Хумус із нуту з авокадо
Час приготування:
- 10 хвилин
Інгредієнти:
- Консервований горох-нут, без рідини і промитий – 1 банка
- Паста тахіні – 1 ст.л.
- Авокадо – 2 маленьких
- Лимонний сік – 2-3 ст.л (або за смаком)
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Вода бутильована – 3-5 ст.л.
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Змішати всі інгредієнти в кухонному комбайні, крім води.
- Перемолоти до отримання гладенької маси.
- Додати воду за смаком і ще раз збити.
- Хумус з авокадо можна їсти разом з питою, кукурудзяними чіпсами або крекерами.
Дивіться відео, як зірки дотримуються Великого посту:
Салат з квашеної капусти з яблуком і журавлиною
Час приготування:
- 15 хвилин
Інгредієнти:
- 5 ст. л. журавлини
- 500 г квашеної капусти
- 1 пучок зеленої цибулі
- 1 кисло-солодке яблуко
- 2 ст. л. оливкового масла
- 1 ч. л. цукру
- Петрушка – за смаком
Спосіб приготування:
- Помийте яблуко, видаліть серцевину. Наріжте фрукт на тонкі часточки.
- Зелень промийте, висушіть і подрібніть.
- Журавлину також промийте, просушіть паперовим рушником.
- Столову ложку журавлини розімніть в чашці. Сік ягоди відцідити, з'єднайте з оливковою олією. Туди ж пересипте цукор. Цю заправку гарненько перемішайте вилкою.
- У глибокій мисці змішайте квашену капусту і яблуко. Присипте блюдо ягодами журавлини, рубаною зеленню.
- Заправте салат, знову перемішайте і подавайте на стіл.
Пісний суп-пюре з броколі
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 500 мл води або бульйону
- 400 г броколі
- 1 цибулина
- 1 невелика морква
- 2 зубчики часнику
- Оливкова олія
- Петрушка
- Сіль, перець
Для подачі:
- Хлібні грінки або крекери
- Насіння льону, кунжуту
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
- Цибулю і моркву очистити, нарізати на невеликі шматки. У каструлі з товстим дном розігріти олію, пасерувати овочі кілька хвилин, поки цибуля не стане прозорою. Додати дрібно нарізаний часник, пасерувати все ще одну-дві хвилини.
- Покласти в каструлю брокколі, розділену на суцвіття. Влити воду або бульйон, додати сіль і перець. Коли бульйон закипить, варити близько п'яти хвилин і додати гілочки петрушки.
- Варити суп до готовності овочів, ще близько 10 хвилин. З готового супу вийняти гілочки петрушки, подрібнити блендером, якщо необхідно, додати трохи води або бульйону.
- Подавати суп з грінками або крекерами.
Пісна запіканка з картоплі з рибою
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1 кг риби, наприклад, тріски
- 1 кг картоплі
- 2 середні цибулини
- 1-2 ст.л. панірувальних сухарів
- 1-2 ст.л. олії
- 1-2 ч.л. солі
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
- Сушені трави (кріп, петрушка, базилік) – за бажанням
Спосіб приготування:
- Якщо ви використовуєте цілу рибину, розділіть її на філе, видаливши шкіру і кістки.
- Філе риби нарізати невеликими шматочками.
- Цибулю почистити і дуже дрібно нарізати.
- Картоплю нарізати тонкими пластинками.
- Дно і борти форми для випічки змастити олією і посипати панірувальними сухарями.
- Першим шаром викласти скибочки картоплі – щільно, один на одного, без пропусків. Посолити і поперчити.
- Другий шар – рибне філе. Посолити і поперчити.
- Третій шар – цибуля.
- Четвертий шар – скибочки картоплі. Змастити їх маслом, посолити, поперчити і, за бажанням, посипати сушеними травами.
- Накрити форму для випічки фольгою, ущільнити, і зробити виделкою отвори для виходу пари.
- Запікати в духовці при 180 °С протягом півтори години. Першу годину запікати під фольгою, потім фольгу забрати і готувати ще півгодини, щоб картопля підрум'янилась.
Пісні котлети з квасолі з грибами
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1 банка (330 г) квасолі в томатному соусі з грибами і овочами
- 3-5 ст.л. борошна плюс для панірування
- 120 г білого хліба
- 1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза)
- 1 ч.л. зіри
- Лимонний сік – за смаком
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Квасолю разом із заливкою викласти в блендер.
- Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
- Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
- Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні.
- Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
- Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.
Раніше ми публікували календар Великодня по роках і розповідали, як розрахувати перехідні свята.