Забезпечити організму повноцінну вітамінізацію навесні дозволить свіжа зелень. Три "зелених кита" – щавель, шпинат і салат – допоможуть урізноманітнити раціон смачним і корисним стравами і значно підвищити імунітет.
Щавель
Цікаво, що такий популярний щавель довгий час вважався бур'яном. Але коли ця "бур'ян" був випадково скуштований, страви з щавлю міцно увійшли до традиційної української кухні. У світовій кулінарії і медицині про щавель було відомо з давніх часів. Він вважався лікарською рослиною, рекомендувався древніми лікарями при безплідді, туберкульозі, ревматизмі і мігрені. Збереглися відомості, що щавель використовували для профілактики чуми в Середньовіччі.
У складі щавлю маса корисних речовин: вітаміни А, Е, В, щавлева кислота, дубильні речовини, калій, магній, залізо, кальцій. Дієтологи кажуть про те, що вплив щавлю на шлунково-кишковий тракт неоціненний: він нормалізує роботу печінки, зменшує бродіння в кишечнику і активізує потрібні травні процеси. Щавель допомагає при деяких видах алергії, стабілізує серцево-судинну систему.
Проте у нього все-таки є обмеження: він не корисний у великих кількостях, оскільки щавлева кислота має властивість накопичуватися в організмі і може нести руйнівну дію. Але це не означає, що щавель не потрібно їсти, – просто не зловживайте, їжте його з молочними продуктами, які нейтралізують кислоту, і не включайте в раціон з середини літа (в липні в щавлі міститься дуже велика кількість кислоти).
Що приготувати з щавеля?
Зелені щі, зелений борщ, суп із щавлю – як тільки не називають цю смачну страву. Так, ми найчастіше використовуємо щавель саме так, але в усьому світі у нього різне застосування. У Франції вирощують різні сорти і додають в салати і м'ясні страви, роблять соуси. Англійці смажать і тушкують щавель, використовуючи його як гарнір, а італійці кладуть його в свою знамениту пасту.
Картопляний салат із щавлю
4 зварені в мундирі і очищені картоплини, 4 яйця, 2 солоні огірки, пучок щавлю, кріп, петрушка, кінза, 1 цибулина, 1 ч. л. гірчиці, сіль, перець, рослинна олія
Картоплю нарізати брусочками, цибулю – кільцями, скласти в салатницю і дати трохи постояти. Зелень дрібно порубати, щавель і огірки нарізати смужками, порубати яйця. Змішати з картоплею і цибулею, додати гірчицю, сіль, перець і трохи рослинного масла.
Щавлеві трубочки
100 г щавлю, 50 г кінзи, 100 г пармезану, 100 г вершкового сиру, 150 г батона, потовченого в крихти, 1 яйце, рослинне масло для смаження
Зелень дрібно нарізати, покласти в друшляк і залити окропом на 10 секунд. Дати стекти воді. Натертий на дрібній тертці пармезан змішати з крихтами і вершковим сиром, третина цієї суміші додати в зелень і перемішати. Частину, що залишилася сирну суміш викласти рівним шаром на обробній дошці. Брати невеликими порціями зелень, прокатувати її по паніровці, формуючи трубочки. Перед смаженням вмочати в підготовлене збите яйце. Обсмажувати 2-3 хвилини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Шпинат
Шпинат не дарма називають зеленим лікарем, адже його властивості насправді вражають: він здатний запобігти онкозахворюванням, вродженми дефектам плоду, відмінно зміцнює серце, бореться із зайвою вагою, мігренню і зберігає в собі таємницю афродизиака. У шпинаті унікальну кількість вітаміну К, багато вітаміну А, марганцю, магнію, фолієвої кислоти, вітаміну С, рибофлавіну, заліза. Дієтологи рекомендують їсти шпинат, який пройшов термічну обробку: в сирому занадто багато щавлевої кислоти, і потрібно відмінне здоров'я, щоб їсти його сирим постійно (сирим їдять тільки молодий шпинат). Звичайно, частина речовин при готуванні руйнується, але тим не менше шпинат залишається відмінним джерелом вітамінів і мікроелементів.
При покупці шпинату звертайте увагу на колір листя – воно повинно бути яскраво-зеленим. Не використовуйте зів'ялий шпинат, а куплений готуйте відразу (зірваний, він занадто швидко втрачає свої корисні речовини і смак).
Що приготувати зі шпината
Листя шпинату не варять у великій кількості води. Щоб підготувати шпинат для обраної страви, листя потрібно вимити і просушити, скласти в посудину з невеликою кількістю води і тушкувати 5-7 хвилин. Злийте рідину, злегка віджавши шпинат, – і він готовий.
Салат з беконом та шпинатом
Пучок або упаковка шпинату, 4 смужки бекону, 3 яйця, сухарики, бальзамічний оцет, оливкова олія
Листя молодого шпинату обваляйте в оливковій олії і викладіть на плоске блюдо. Смужки бекону обсмажте і додайте до листя. Дрібно нарубані яйця посипте зверху, скропіть винним або бальзамічним оцтом, посипте сухариками.
Макарони з креветками і шпинатом
300 г очищених креветок, вершкове масло, 1 зубчик часнику, 1 пучок або упаковка шпинату, сік лимона, 1 ст. л. сметани, макарони
Відварити макарони, обсмажити у вершковому маслі з часником креветки, додати шпинат і перемішати. Додати трохи лимонного соку, сметану. Макарони змішати з отриманим соусом.
Салат
Різновидів салату зараз стільки, що очі розбігаються: з м'яким, гіркуватим, гострим смаком, листовий, качанний, різних сортів і відтінків...
Вітаміни В, С, Е, бета-каротин, магній, фосфор, калій, залізо допоможуть впоратися з будь-яким авітамінозом. Речовина лактуцин чинить дію на нервову систему – заспокоює і покращує сон. Допомагає вживання салату при анемії, регулює роботу кишечника і позбавляє від солей важких металів. Листя салату незамінне при діабеті, для людей з проблемами травлення і полегшення болю, пов'язаних з ними. Сік салату вважається ефективним для профілактики атеросклерозу і захворювань серця.
Що приготувати із салата
Рекомендується зберігати салат не більше доби і, звичайно, не їсти зів'яле листя: шкоди в ньому більше, ніж користі. Салат, на відміну від шпинату і щавлю, краще їсти свіжим. Він відмінно підходить як гарнір до м'ясних і рибних страв, а також добавкою до овочевих. Екстравагантні італійці іноді використовують його в якості десерту – бризкаючи лимонним соком і йогуртом.
Французький зелений салат
400 г салату, 200 г твердого сиру, 3 ст. л. соку лимона, 150 г вершків, перець мелений, сіль
Сир натерти, змішати з лимонним соком, вершками, перцем. Розтирати до тих пір, поки заправка не стане однорідною. Салат нарізати невеликими смужками, викласти на блюдо, залити збитою заправкою і добре перемішати.
Сирно-горіхова закуска
1 пучок листового салату, 100 г будь-яких горіхів, 300 г сиру, кріп, сіль, майонез і часник до смаку
Подрібнені горіхи змішати з сиром, роздавлений часник, порізаною зеленню і майонезом. Начинку викласти на підготовлені листки салату, згорнути рулетиком.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом весняного салату з редиски з зеленню. Ми також писали, як приготувати м'ясний рулет з зеленню і морквою.
Дивіться відео, як виростити зелень у себе вдома: