Яблучний Спас-2020 відзначатимуть 19 серпня. Цей день також називається Преображення Господнє. На Яблучний Cпас прийнято пекти пироги з яблуками. Також в цей день починається збір врожаю яблук і заготівля фруктів на зиму.
Крім цього, на Яблучний Спас прийнято святити яблука і виноград. Люди вірили, що після освячення яблука набувають магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукта нового врожаю, то воно обов'язково збудеться. Також вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, принесуть здоров'я і достаток.
Пиріжки з яблуками
Готуємо ароматні дріжджові пиріжки з яблучною начинкою.
Час приготування:
- 3 години
Складові:
- 500 мл молока
- 5 столових ложок цукру
- 5 столових ложок рослинної олії
- дрібка солі
- 50 г свіжих дріжджів
- 5 склянок борошна
- яблука
- цукор
- збите яйце
Спосіб приготування:
- Молоко, цукор, рослинну олію і дрібку солі довести до кипіння. Зняти з плити і дати постояти півгодини. Додати розкришені дріжджі.
- Всипати борошно і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1,5 години в тепле місце. Обсяг тіста повинен збільшитися приблизно в три рази.
- Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
- Викласти пиріжки на змащене олією деко і змастити збитим яйцем.
- Випікати в розігрітій духовці до золотистого кольору при температурі 180 °С.
Яблучний штрудель з родзинками
Справжній штрудель готується з витяжного тіста – воно дуже тонке, майже прозоре. А в начинку додають багато яблук, змішаних з родзинками і корицею.
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1 кг кислих яблук
- 100 г мелених ванільних сухарів
- 250 г цукру
- 100 г вершкового масла
- родзинки
- лимонний сік
- кориця
Для тіста:
- 1 ст.л. соняшникової олії
- 1 яйце
- 300 г борошна
- 100 мл теплої води
- крапля оцту
- сіль
Дивіться відео, що беруть українці в храми на Яблучний Спас:
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
- Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід до тих пір, поки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити його олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
- Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками і, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Закрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
- На столі розкласти лляну підстилку, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно повинно вийти дуже тонким. Більш товстий край, який вже не буде тягнутися, потрібно відрізати.
- Розтягнуте тісто скропити соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
- Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 °С на 30 хвилин.
- Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.
Тарт Татен з яблуками
Тарт Татен – один з найпопулярніших французьких десертів, який люблять у всьому світі за простоту приготування і чудовий смак. Він чудово поєднується з гарячими напоями, а якщо подати його з кулькою ванільного морозива, то відірватися від пирога буде просто неможливо.
Час приготування:
- 1 година 15 хвилин
Складові:
- 200 г борошна
- 150 г вершкового масла
- 5 ст.л. молока
- 180 г цукру
- 1 кг яблук
- дрібка солі
Спосіб приготування:
- 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку і поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Помийте і почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки і видаліть серцевину разом з насінням.
- Розігрійте сковороду і викладіть на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
- Після цього додайте яблука і тушкуйте їх близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
- Розкачайте тісто на присипаній борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більше діаметру форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
- Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом і підігніть краї тіста вниз.
- Відправте пиріг в розігріту до 200 °С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
- Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
- Подавайте тарт Татен теплим разом зі збитими вершками або морозивом.
Конвертики з яблуками і сиром
Якщо ви хочете порадувати близьких смачною домашньою випічкою, приготуйте слойки з яблуками і сиром: це швидко, просто і дуже смачно.
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 упаковка листкового дріжджового тіста
- 200-250 г сиру
- 1 яйце
- 2,5 ст.л. цукру
- ванілін
- мелена кориця
- 1 очищене і нарізане кубиками яблуко
- борошно – для розкочування
- молоко – для змазування тіста
Спосіб приготування:
- Розморозити пласт листкового тіста, розрізати його на 9-12 квадратів. Розкачати кожен квадрат на присипаній борошном поверхні.
- Змішати всі інгредієнти для начинки: сир, цукор, яйце, спеції і яблуко.
- Покласти по ложці начинки на кожен шматочок тіста, сформувати конвертики. Викласти їх на застелене пергаментним папером деко. Змастити слойки молоком за допомогою силіконового пензлика.
- Випікати при 180-200 °С близько 20 хвилин, до золотистого кольору. Перед подачею остудити.
Яблучна шарлотка з прянощами
Щоб яблучна шарлотка вийшла пишною, яйця потрібно обов'язково добре збити. Не "злегка", як рекомендують в деяких рецептах, а як мінімум до світлого кольору.
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 великих яйця кімнатної температури
- 3/4 склянки + 1 ст.л. світло-коричневого цукру
- 1 склянка борошна + для посипання форми
- 2 великих зелених яблука
- 2 ч.л. меленої кориці
- 1 ч.л. ванільного екстракту або цукру
- 1/3 ч.л. меленого імбиру
- щіпка меленого мускатного горіха
- 1/2 ч.л. розпушувача
- 2 ч.л. лимонного соку
- 1 ст.л. коньяку або рому
- вершкове масло для змащування форми
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 180-190 ºС.
- Змішати просіяне борошно, 1 ч.л. кориці, імбир, ваніль, мускатний горіх і розпушувач.
- Форму 21 см змастити вершковим маслом, присипати борошном.
- Яблука очистити, вирізати серцевину і нарізати пластинками або кубиками. Полити лимонним соком і алкоголем. Посипати цукром (1 ст.л.) і корицею, що залишилася, перемішати.
- Збити яйця до піни. Продовжуючи збивати, потроху додати цукор. Збити до збільшення в об'ємі в 2,5-3 рази, як на бісквіт.
- Додати борошняну суміш і акуратно перемішати рухами від низу до верху.
- У готове тісто додати 3/4 яблук, ще раз перемішати. Вилити в форму, зверху розкласти залишки яблук, злегка вдавлюючи в тісто. Відправити в духовку на 40-50 хвилин.
- Повністю остудити шарлотку в формі. Подавати зі збитими вершками, йогуртом, морозивом або сметаною.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати шарлотку на Яблучний Спас.