Ми звикли їсти диню в свіжому вигляді і додавати її соковиту м'якоть в салати, десерти та напої. Але не всі знають, що з дині можна зробити заготовки на зиму: замаринувати, зварити варення і закрити в сиропі.
Основний критерій вибору смачної дині – аромат, свіжий і солодкий. Не менш важливими є і забарвлення – насиченого жовтого, золотистого або яскраво-оранжевого кольору.
Диня на зиму "Пальчики оближеш"
Складові:
- 2 кг стиглої дині
- 350 г цукрового піску
- 1 ч.л лимонної кислоти
- 1 л кип'яченої води
Спосіб приготування:
- Для цього рецепта підійдуть навіть незрілі і несмачні плоди. Для початку їх потрібно промити холодною водою, потім зрізати скоринку і витягти насіння. Нарізати невеликими кубиками.
- На плиту поставити сотейник з водою і розмішати в ній лимонну кислоту з цукром. Поки сироп закипає, розподілити часточки по стерилізованих банках. Бажано використовувати 0,5-літрові ємності.
- Коли сироп закипить, відразу залити його в банки зі шматочками дині.
- Тепер заготовку потрібно простерилізувати в тарі з водою. Невеликі баночки досить прокип'ятити 10 хвилин.
- Закрутити кришками і прибрати в тепле місце на кілька годин. Такими шматочками можна прикрашати торти або морозиво.
Смачна диня на зиму
Складові:
- 300 г дині сорту "Торпеда"
- 300 г дині сорту "Медова"
- 400 г цукру
Дивіться відео, як законсервувати диню з інжиром:
Спосіб приготування:
- Дині очистити від насіння і шкірки. Нарізати м'якоть кубиками.
- Засипати цукром і дати настоятися 2-3 години.
- Варити до закипання, зняти з вогню і відставити на 1 годину.
- Повторити три рази.
- Викласти варення в чисті баночки, закрутити кришками. Можна прибирати в льох.
Маринована диня на зиму
Складові:
- 600 г дині без шкірки і кісточок
- 700 мл води
- 3 ст.л. солі
Для маринаду:
- 120 мл яблучного оцту
- 50 мл води
- 100 г цукру
- 1 ст.л. меду
- 1/2 лайма чи лимона
- 1/2 см кореня свіжого імбиру
- 1 см палички кориці
- 1/4 ч.л. гвоздики
Спосіб приготування:
- М'якоть дині нарізати кубиками 1х1 см.
- Лайм (або лимон) нарізати тонкими кружечками.
- У каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння. Простежити, щоб сіль розчинилася.
- Покласти шматочки дині і готувати на слабкому вогні 15 хвилин.
- Злити рідину, а шматочки дині опустити в холодну воду. Дати охолонути і відкинути на друшляк.
- У сотейник налити воду і оцет, насипати цукор, додати мед і лайм. Спеції покласти в марлевий або полотняний мішечок і опустити в маринад.
- Нагрівати маринад, поки цукор не розчиниться. Додати диню.
- Варити на слабкому вогні протягом 1 години, поки диня не стане прозорою, а сироп трохи загусне.
- Розлити заготовку в банки, в кожну покласти по шматочку лимона з сиропу.
- Закрити прокип'яченими кришками і пастеризувати 15 хвилин.
Диня на зиму без стерилізації
Складові:
- 500 г м'якоті дині без шкірки і насіння
- 500 г цукру
- 1 паличка кориці
- 2 зірочки бодяну
- 3 бутона гвоздики
Спосіб приготування:
- Диню нарізати кубиками однакового розміру. Скласти в глибоку миску або в каструлю для варіння.
- Додати цукор і добре перемішати, щоб покрити кожен шматочок дині. Накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 8-10 годин. Суміш потрібно час від часу помішувати.
- Відкинути шматочки на дині на друшляк, підставивши під нього каструлю. Дати постояти 20-30 хвилин.
- Поставити каструлю з динним соком на вогонь. Довести до кипіння. Періодично помішуючи, проварити протягом 5-7 хвилин на середньому вогні.
- Додати в сироп шматочки дині і всі спеції. Помішуючи, довести до кипіння. Готувати 5 хвилин і вимкнути вогонь. Дати повністю охолонути при кімнатній температурі.
- Потім знову довести до кипіння і варити ще 5 хвилин. Остудити. На третій раз проварити протягом 10 хвилин.
- Перелити гаряче варення в стерилізовані банки і закатати. Зберігати в сухому прохолодному місці подалі від сонячних променів.
Чудо-диня на зиму в банках
Складові:
- 2-2,5 кг. дині
- 2 склянки цукру
- 1 ч.л. лимонної кислоти
- 1 л води
Спосіб приготування:
- У літрову банку насипати 2 склянки цукру і 1 ч. ложку лимонної кислоти.
- Зверху долити води, розмішати і вилити в каструлю.
- Сироп довести до кипіння.
- Диню почистити, порізати шматочками і щільно викласти в стерилізовані банки.
- Залити шматочки дині киплячим сиропом і стерилізувати в каструлі з водою 10 хвилин. Після чого закатати.
Диня, консервована на зиму
Складові:
- 1 кг дині
- 1,5 склянки цукру
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти
- Вода – за смаком
Спосіб приготування:
- Диню очистіть від шкірки, всередині видаліть насіння і волокна. Залиште тільки щільну м'якоть для консервації. Поріжте кубиками.
- Покладіть не дуже щільно шматочки дині в стерильні баночки. Залийте їх окропом. Дайте постояти 10 хвилин. Тепер злийте воду з усіх баночок в одну ємність, додайте у воду цукор і лимонну кислоту.
- Перемішайте, доведіть до кипіння і знову розподіліть воду по банках. Прикрийте кришками банки і простерилизуйте їх зручним способом по 5 хвилин, потім закупорьте. Консервована на зиму диня для зберігання готова.
Диня у власному соку на зиму
Складові:
- 1,5 кг цукру
- Вода – за смаком
- 1 кг дині
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти
Спосіб приготування:
- Банки необхідно ретельно промити і поставити в духовку на мінімальну температуру хвилин на 10.
- Диню гарненько помити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
- Очистити диню від шкірки і порізати м'якоть невеликими кубиками.
- Дістати банки з духовки і укласти в них диню, дуже щільно набивати не потрібно.
- Залити банки окропом і накрити кришкою, залишити постояти 10 хвилин.
- Акуратно, притримуючи кришку, злити воду з банки в каструлю, додати цукор і лимонну кислоту.
- Варити цукровий сироп на невеликому вогні до закипання, постійно помішуючи.
- Залити цукровим сиропом банки з динею.
- Тепер потрібно банки стерилізувати – в каструлю налити воду і довести її до кипіння. На дно каструлі краще постелити рушник, щоб банки не розбилися об дно. Поставити в каструлю гарячі банки і кип'ятити на самому маленькому вогні протягом 10 хвилин. Стерилізовані банки закатати кришкою і накрити рушником, залишити так до повного охолодження.
- Зберігати таку диню можна в холодильнику або погребі.
Диня на зиму в сиропі
Складові:
- 600 г дині
- 1 склянка цукру
- 400 мл води
- 2 ст. л. лимонного соку
Спосіб приготування:
- У воду всипати цукор і поставити на вогонь. Довести до кипіння і поварити протягом 5 хвилин, щоб сироп загус. Додати лимонний сік, перемішати.
- Диню очистити від шкірки і насіння.
- Нарізати диню кубиками і розкласти в стерилізовані банки.
- Гарячий цукровий сироп влити в банки з динею.
- Прикрити банки кришками і простерилізувати звичним способом, в воді або в духовці, протягом 15 хвилин. Зручно стерилізувати банки з консервацією в духовці. Для цього її треба нагріти до 150 ºС, поставити банки і ввімкнути таймер на 15 хвилин. Потім акуратно вийняти банки з духовки, щільно закрутити кришками.
- Остудити і прибрати для зберігання в прохолодне місце.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом закуски з дині, а також писали, як приготувати пісочний пиріг з динею.