Отруєннякавуном- поширене явище .Вононайчастіше пов'язанез містяться внихнітратами.Вони містяться вдобривах,якими щедрозбагачують грунтз метою прискоритизростання і дозріванняягід.Ознакоюпідвищеного вмістунітратівможе служитиінтенсивний червонийколір,жовтуваті абокоричневіволокна ім'якоть ускоринки,гладкий," відполірований "зріз,тоді як у " справжнього"кавунавінкрупиночками , пише gogetnews.info
Доступний спосіб перевірити будинку – опустити м'якоть кавуна в склянку з водою і растереть.Якщо кавун хороший, то вода просто помутніє, а не забарвиться в рожевий або червоний колір.
Друга група отруєнь відбувається з вини покупців! Купуючи кавун, багато хто робить це за принципом "на виріз". І даремно. Кавуни ростуть на землі, транспортуються далеко не в стерильних умовах. Брудні руки складальників, вантажників і продавців, брудний ніж, знаходження на повітрі, сік з потрісканих кавунів не тільки залучає мух і ос, а й стає середовищем для активного розмноження мікроорганізмів, плюс – тепла пора року, зберігання купленого і надрезанного кавуна не в холодильнику тощо. Як підсумок – перспектива підхопити кишкову інфекцію, аж до дизентерії.
Ознаки отруєння кавуном
Перші ознаки отруєння кавуном з'являються вже через кілька годин після вживання – підвищена стомлюваність, сильний головний біль, нудота, блювота і діарея; в деяких випадках можлива температура, судоми і ломота в суглобах. Особливо небезпечні високонітратние овочі для дітей до 1 року і годуючих матерів.
Протиотрутні механізми у дітей формуються тільки до одного року, а молоко матері не створює серйозних бар'єрів для нітратів. Посилює ситуацію те, що споживається кавун відразу у великих кількостях, відповідно і концентрація отруйних речовин ударна.
Виходить, що в тому випадку, якщо людина з'їдає за один раз дуже багато навіть безпечних кавунів, настає токсичне отруєння від переїдання і "перебору" нітратів. При отруєнні, до приїзду бригади медиків слід випити велику кількість води, щоб викликати блювоту.
Крім отруєння кавун може бути небезпечний при наявності хронічних захворювань (камені в нирках, цукровий діабет, вроджені аномалії сечостатевої системи, аденома передміхурової залози, пієлонефрит, післяопераційні спайкові процеси, загострення виразкової хвороби). З великою обережністю слід вживати при кольках і діареї, людям похилого віку, а також при метеоризмі.