З 20-х років минулого століття популярність вершкового масла істотно зменшилася, в основному з тієї причини, що його стали вважати причиною атеросклерозу серцевих артерій.
При цьому вершкове масло здавна є одним з найбільш шанованих продуктів жителів Тибету, пише mirkrasoty.life. Найбільш знаменитим методом вживання масла є продукт під назвою "tsocha". До його складу входять масло з молока яка, зелений чай і сіль. Цей напій жителі Тибету п'ють кілька разів на день.
Про міцне здоров'я і довголіття жителів цього регіону відомо всім, так що, можливо, варто переглянути своє ставлення до цього продукту.
Ось десять причин, з яких варто віддати належне вершковому маслу для здоров'я і оптимальної ваги:
1. Вершкове масло є найбільш легко всмоктуваним джерелом вітаміну А. Останній підтримує наднирники і щитовидну залозу.
2. Жирні кислоти вершкового масла полегшують всмоктування жиророзчинних вітамінів А, Е, Д, К. З цього випливає, що овочі стають більш корисними (і смачними), якщо їх їсти разом з вершковим маслом.
3. Вживання вершкового масла не веде до надмірної ваги. Хімічна структура складових його жирних кислот така, що після всмоктування вони витрачаються тільки на енергозабезпечення, але не на жирові відкладення. Після вживання масла з'являється відчуття насичення. Останнє зменшує відчуття голоду і, відповідно, перешкоджає переїданню.
4. Вершкове масло багате антиоксидантами. Антиоксиданти наділяють масло потужними захисними властивостями від раку і атеросклерозу.
5. Непастеризоване вершкове масло містить так званий фактор антитугорухомості (Wulzen фактор). Останній має лікувальну дію при артритах, катаракті та зменшенні еластичності артерій.
6. Вершкове масло є хорошим джерелом йоду. Причому йод у вершковому маслі знаходиться у формі, яка ефективно всмоктується. Саме зниження популярності масла на користь маргарину стало важливою причиною спалаху епідемії зоба (розростання щитовидної залози) на початку минулого століття.
7. Вершкове масло покращує здоров'я травного тракту. Воно знижує частоту діареї у дітей і запорів у дорослих.
8. Високий вміст вітаміну К2 запобігає розвитку карієсу і остеопорозу.
9. Жирні молекули вершкового масла знімають хронічне запалення і запобігають проникненню токсинів через стінку травної системи.
10. Секретний інгредієнт у маслі – це речовина під назвою бітурат. Вона знижує рівень шкідливого холестерину і тригліцеридів (ліпідів), і підвищує чутливість до інсуліну на вражаючі 300%. Дивно, але зі споживачами вершкового масла рідше трапляються інфаркти.