" Сніданок з'їж сам , обід розділи з другом , вечерю віддай ворогові " , – говорить народна мудрість . А як чинимо ми ?
Випита на ходу чашка кави вранці , перекус в обід і щільна вечеря ввечері – ось режим харчування більшості з нас . Звідси – проблеми з шлунково-кишкового тракту , зайва вага , стреси , розсіяна увага і хронічний занепад сил. Але ж для гарного самопочуття досить відкоригувати раціон , особливу увагу приділивши сніданку , пишеliza.ua.
Дієтологи сходяться на думці , що важливий не стільки набір продуктів , скільки їх збалансованість . Так , ідеальний сніданок повинен містити 2/3 добової норми вуглеводів , 1/3 норми білків і менше 1/5 норми жирів .
Вуглеводи – це джерело енергії , необхідної для пробудження і мобілізації організму . Вони містяться в кашах , фруктах , овочах , молочних продуктах.
Білокдає відчуття ситості на весь день . Ним багаті риба , м'ясо , яйця , горіхи.
Що ж стосуєтьсяжирів, то краще віддавати перевагу ненасиченим – вони засвоюються швидше . Ненасичені жири містяться в авокадо , мигдалі , оливковій олії.
Справжнім джерелом вітамінів і мінералів по праву вважається сік . Не дарма жителі західних країн не уявляють свого ранку без склянки соку . Він насичує організм рідиною , забезпечує заряд енергії і сприяє засвоєнню поживних речовин . Для сніданку дієтологи рекомендують соки з кислуватим смаком: апельсиновий , грейпфрутовий , яблучний .