Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Що їсти вагітним, щоб не хотілося гризти крейду і оточуючих

Як підібрати ідеальний баланс білків, жирів і вуглеводів

Від того, що ви будете їсти, залежить і здоров'я
Від того, що ви будете їсти, залежить і здоров'я

Смакові перевагивагітнихжінокчасомвражаютьнавітьсамебагата уява:бісквітнетістечковприкускузсолонимогірком,булочказкислимпомідором,відбивназізгущеним молоком-прикладиможнапродовжуватиіпродовжувати.Разомздієтологамимирозібралися,про щоговоритьнепереборнатягадо якихосьпродуктівіякимповиненбутираціонвагітної,щобвагітністьпроходилаврадістьінакористьімамі,іїїмалюкові.

БІЛОК ВСЬОМУ ГОЛОВА.Якщо ви в положенні, в вашому меню обов'язково повинні бути білки. Вони виконують будівельну функцію, саме тому так важливі під час активного формування і зростання нового організму. "Білки тваринного походження містять необхідні амінокислоти, які не синтезуються і накопичуються нашим організмом. Тому вони повинні бути присутніми в раціоні щодня", – коментує дієтолог Олена Юдіна. "Крім того, у вагітних жінок відбуваються гормональні зміни, а гормони мають білкову основу. Тому, щоб вагітність і пологи пройшли без ускладнень, білок повинен надходити з їжею щодня в необхідній кількості, – додає дієтолог Катерина Кириченко. – Також вживання білкових продуктів під час очікування малюка і після пологів допоможе повернути колишню форму (шкіра буде підтягнутою, без розтяжок, легше буде знизити вагу). до того ж достатню кількість білка в харчуванні підвищує стійкість організму до інфекцій (клітини імунної системи також мають білкову основу), що особливо важливо при проходженні вагітності в осінньо-зимовий період". В середньому в першій половині вагітності білка повинно бути 60-90 г на добу, а в другій – 80-110 г.

БЕЗ ЖИРІВ НІКУДИ.Не меншважливівраціоніхарчуваннябудь-якої людини,аособливовагітноїжінкижири.Ні,мова нейдепросмажену картоплюабожирнийстейк:миговоримопро корисніжири."Вонивходятьдо складувсіхклітинорганізму,виконуютьзахиснуфункцію,такожважливідлягормональноїсистеми,-коментуєКатеринаКириченко.-Вартопам'ятати,щокориснірослинні оілїпривисокихтемпературахстаютьшкідливими,канцерогенними,томусмажитинаоліїможна.Їїпотрібнододавативготовістравиісалати".

"Багато вагітні панічно бояться сильно поправитися, тому намагаються виключити з раціону жири, не кладуть масло в кашу, наприклад. І дуже даремно, жири повинні бути обов'язковим складовим денного раціону. Вони захищають наші клітини від вірусів, бактерій і запалень, – пояснює Олена Юдіна. – Крім того, вони допомагають засвоїти такі необхідні вітаміни, як А, D, E, K. Якщо ми не будемо в нормі споживати жири, то вітаміни і деякі мікроелементи не будуть засвоюватися нашим організмом, що загрожує негативними наслідками як для мами, так і для нервової системи майбутньої дитини".

Споживання "шкідливих" жирів, до яких відноситься страви з неправильною термообробкою (смажене), ковбаси, сосиски, жирні сорти м'яса, консерви, вершкове масло у великих кількостях, тваринний жир у вигляді смальцю, необхідно скоротити до мінімуму: насичені жири шкідливі для організму. Наприклад, вони б'ють по печінці, яка під час вагітності і так працює в режимі підвищеного навантаження. А споживання корисного жиру збільшуємо: віддавайте перевагу білому м'ясу, яйцям, нерафінованій олії, волоським горіхам, насінню льону, рибі холодних північних морів (оселедець, скумбрія, мойві, сайрі, лососевим). Співвідношення рослинних і тваринних жирів має становити приблизно 50 на 50.

Осьприклад,скількичогопотрібноз'їсти,щоботриматидостатнюдозужирівна добу:рослиннемасло-25-30г(25-30гжиру),1яйце(6г),100-150гсиру(9-14г),200млмолока(5г),100-200млкефіру,йогурту(2,5-5г),120-200гм'яса(10г),150-250гриби(10г),15ггоріхів(8г).

Багатовагітнихбоятьсяпоправитисяівиключаютьжири.Цьогоробитине можна.

ВАЖЛИВІ ВУГЛЕВОДИ.Модна нинібезвуглеводнадієтане підходитьдлявагітнихжінок,томущовуглеводиє основнимджереломенергіїдляорганізму,атакожмістятьбагатовітамінівімікроелементів,багатіхарчовимиволокнами,тодіякм'ясотарибаїхпозбавлені.

Також вуглеводи стимулюють кишкову перистальтику, підсилюють секрецію кишкових залоз, що надає їжі обсяг і відчуття ситості, запобігають запорам, зменшують всмоктування холестерину і простих вуглеводів. Частка енергії за рахунок вуглеводів повинна складати 50-55% від добового раціону харчування вагітної. Олена Юдіна рекомендує робити акцент на вуглеводних продуктах, які містять клітковину: цільнозерновий хліб, цільнозернові крупи, овочі. А от прості вуглеводи – такі, як випічка, солодка газована вода або пакетовані соки – необхідно виключити з раціону або хоча б скоротити до мінімуму, особливо в другій половині вагітності, коли дитина активно набирає вагу. Найчастіше саме їх надлишок призводить до набору зайвої ваги у жінки.

"Привиборівуглеводнихпродуктівтакожне вартозабуватиіпро фрукти.По-перше,вони,якіовочі,єхорошимджереломклітковини,вітамінівірізнихантиоксидантів.По-друге,домашнімидесертаминаїхосновіможнауспішнозамінитишкідливісолодощі(магазиннувипічку,цукеркитощо)",-радитьКатеринаКириченко.

ЧТО ДОЛЖНО БЫТЬ В РАЦИОНЕ БЕРЕМЕННОЙ

  • БІЛКИТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Цем'ясо,птиця,яйця,морепродукти,молочніпродукти(сир,молоко,сметаната ін.).Утваринному білкумістятьсянеобхіднідитиніамінокислоти-будівельнийматеріалдляйогоклітин.

  • РИБА

Крімтого,щоцебілоктваринногопоходження,вонащеміститьвітамінD,якийдопомагаєзасвоюватикальцій,необхіднийдляформуваннякістокдитини.Правда,нимбагатіне всівидириби,атількиморська:скумбрія,оселедець,лосось.Крімтого,риба-цеджерелофосфору,якийтакожбере участьвпобудовіскелетамалюкаівідповідаєзароботуйогонервовоїсистеми.

  • ЯЛОВИЧИНА, ПЕЧІНКА

Унихбагатозаліза,необхідногодлязапобіганнярозвиткуанемії(одназголовнихпроблемпід часвагітності).

  • МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Наповнюютьорганізммайбутньоїмамиідитиникальцієм,якийграєнайважливішурольу формуваннікістковоїсистемималюка,атакожєїжеюдлякорисноїмікрофлорикишечника(ацезапобіганнязапорів,профілактикавіруснихінфекцій).Не перестарайтесязтвердимсиром:добованормадлявагітної-не більш100-150г(длязвичайної людини-50-70г).

  • КАШІ, ЗЕРНОВИЙ ХЛІБ

Джерелорізнихвітамінів(наприклад,групиВ,якідуженеобхіднінашійнервовій системі),мікро-тамакроелементів,клітковини(вонаєголовноюзахисницеювідзапорів,якимистраждаютьбагато вагітних).

  • ЗЕЛЕНІ ОВОЧІ, ЗЕЛЕНЬ

Вонибагатівітамінами,клітковиною,аленайголовніше-фолієвою кислотою,якадопомагаєуникнутиформуваннядефектівнервовоїтрубкиплода.

ЯКЩО ХОЧЕТЬСЯ

СОЛОДКОГО.Цеговоритьпро дефіцитхромуімагнію.Рівеньхромузнижуєтьсяужінокпід часвагітностітапіслянародженнядитини.Йогодефіцитворганізмі,крімпідвищеннярівняглюкозивкрові,призводитьдо збільшеннякількостітригліцеридівіхолестеринувплазмікрові,івкінцевомупідсумку-доатеросклерозу.Хроммаєвелике значеннядляпрофілактикицукровогодіабетутасерцево-судиннихзахворювань.

У жінок, які страждають нестачею магнію, пологи більш тривалі, ніж у інших породіль, і діти народжуються з симптомами нестачі магнію у вигляді судом. Також нестача цього мікроелемента в нашому харчуванні може викликати страхи, занепокоєння, нервозність, безсоння, головний біль, постійне відчуття втоми, неконтрольоване роздратування. Щоб заповнити дефіцит хрому і магнію, потрібно ввести в раціон фрукти, нежарение горіхи і насіннячка, бобові, виноград, сир, телячу печінку. Також непереборна тяга до солодкого може бути захисною реакцією на стрес: цю проблему потрібно вирішувати з лікарем.

СОЛОНОГО.Можливо,уваснестачахлоридів.Припорушенніобмінухлорувиникаютьнабряки,погіршуєтьсяроботасерцяівиникаютьперепадитиску.Такожхлорстимулює утворенняшлунковогосокуіапетит.Додайтевденнийраціонрибу,морськусіль.

КИСЛОГО.Бракуємагнію(вищевжеописали,длячоговінпотрібен).

КРЕЙДИ.Сигналпро браккальціюворганізмі,якийтакнеобхіднийдлякістковоїсистемиімами,ідитини.Налягайтенамолочніпродукти,ітодібажанняпогризтикрейдупройде.

КІВІ, ЦИТРУСОВИХ.ОрганізмвимагаєвітамінуС.Щодняїжтеціпродукти,атакожквашенукапусту-внійтакожбагато"аскорбінки".

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів