Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Досьє на хворобу: як не законсервувати ботулізм

Розвивається без повітря, не боїться ударних доз оцту, солі і кип'ятіння

Бомби уповільненої дії.
Бомби уповільненої дії.

Наш експерт – головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, доктор медичних наук, професор Ольга Голубовська.

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ

1. Спори ботулізму дуже живучі: вони витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин, добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти.

2. Отрута накопичується нерівномірно, в результаті чого не всі люди, що з'їли консервовані продукти з однієї і тієї ж банки, хворіють.

3. Звичайна консервація і консервація, заражена ботулізмом, нічим не відрізняються, що і виявляється досить небезпечним фактором. Бактерія ніяк не проявляється: ні зовні, ні запахом, ні за смаком. Точно визначити наявність токсину допоможуть лише лабораторні дослідження. І все-таки можна розпізнати ботулізм і в домашніх умовах. Часто буває, що рідина в банку мутніє, утворюються бульбашки. Але бактерії не завжди так проявляють себе. Мабуть, єдиною вірною ознакою ботулізму буде роздута кришка.

ЯК ПІДГОТУВАТИ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗАГОТОВОК

Чи стане банка або консерви "бомбою", що містить спори ботулізму, залежить від того, наскільки ретельно ви підготуєте для них продукти. Ольга Голубовська розповіла, як це потрібно робити.

ГРИБИ. Оскільки небезпечними для здоров'я стають тільки ті продукти, які якийсь час зберігалися під щільно закритою кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консервами. Наприклад, ботулізм в смажених грибах виявляється в тому випадку, коли вихідний продукт спочатку був законсервований, а вже після відкритий і приготований.

Щоб звести до мінімуму неприємності з трофеями тихого полювання, необхідно дотримуватися таких правил. При зборі акуратно зрізайте гриб, залишаючи коріння в грунті, щоб не забруднити весь вміст кошика землею, адже саме з нею в консервацію потрапляють палички ботулізму. Ретельно мийте і очищайте сировину. Зібрані гриби переробляти відразу ж, не залишаючи їх на завтра, а тим більше на післязавтра. Перед вживанням мариновані гриби необхідно додатково обробити – відварити, запекти або посмажити.

М'ЯСО. Спори ботулізму можуть зародитися в м'ясних консервах, якщо між забоєм і обробкою проходить довгий час, тому для консервів використовуйте тільки найсвіжіше м'ясо. Також зараження відбувається, якщо м'ясо погано вимити.

РИБА. Для засушування у великої риби обов'язково видаляйте нутрощі (особливо зябра), адже мікроб ботулізму міститься саме там і згодом потрапляє в м'язову масу. Чим більше риба, тим активніше відбувається цей процес.

ОВОЧІ. Вони ростуть в основному, стикаючись з грунтом, а в ній можуть бути спори ботулізму. Тому мити овочі треба, що називається, в декількох водах, до стану, коли шкірка від чистоти скрипить. Також рекомендується обдати їх окропом (до того ж потрібно кип'ятити посуд для заготовок). Обов'язково робіть відбраковування зіпсованих примірників: ні в якому разі не кладіть в банку, наприклад, огірок, на якому є сліди гнилі.

ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ

Тримайте консервацію в прохолодному приміщенні, погребі, холодильнику при температурі не вище +6 ° C. Не зберігайте заготовки більше року. Перед вживанням банки уважно оглядайте. Найменші ознаки здуття – причина для відбракування! Відкривши консерву, з'їдайте її вміст протягом пари днів. Що стосується сушеної та в'яленої риби, то частенько ми самі доводимо її до небезпечного стану. Буває, купують рибу, кладуть в целофан, потім – в багажник, де температура 30-50 градусів, немає повітря, і таким чином створюється штучне середовище, в якій мікроб розвивається і виділяє токсини ботулізму.

ЯК ЙОГО ВПІЗНАТИ

Тетяна Анікеєва, терапевт, доктор медичних наук :

"Перші симптоми виникають через 12-48 год після вживання забрудненої токсином продукту. Хвороба починається гостро: з'являються слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті, блювота, болі у верхній частині живота. Протягом перших 2-х діб захворювання хворі скаржаться на погіршення зору: літери розпливаються, з'являється двоїння в очах або "сітка", "мушки" перед очима. Також стає важко ковтати, дихати. Голос стає слабким, сиплим, а мова – невиразною. При тяжкому перебігу настає розлад дихання, смерть настає від паралічу дихальних м'язів і м'язів діафрагми при збереженій рухової активності і ясній свідомості. Смертність при ботулізмі складає до 80%, тому при перших же симптомах викликайте швидку. Одужання настає зазвичай за місяць".

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів