Як їсти цукор без шкоди

Надто солодке меню — ще й реальна загроза для стрункості фігури

Більшість не уявляє без нього ранковий чай та каву, повідомляє "Ортодокс". Його додають у кашу, з нього варять варення. З нього на 80% складаються улюблені дітлахами льодяники. Все це — цукор, улюбленець ласунів і найлютіший ворог стоматологів. Чи настільки шкідливий цукор насправді, чи можна їсти його з користю для тіла?

Уявіть, що людський організм працює, як автомобіль. Він складається з безлічі деталей, у ньому є кермо, колеса і надійний акумулятор. Але для того, щоб рушити з місця, цього недостатньо. Без регулярної заправки автомобіль — лише марна купа металу. Так і тіло: щоб "запустити" у роботу м'язову і нервову систему, необхідне джерело енергії — глюкоза. Але засвоювати її можуть тільки клітини мозку, всім іншим потрібен надійний посередник — інсулін, який виробляє підшлункова залоза. З його допомогою глюкоза потрапляє в клітини печінки і м'язи і запускає їх роботу.

Реклама

На жаль, люди — не машини. Ми не можемо просто залити повний бак бензину. Нам необхідно навчитися вибирати правильне "паливо". Як це зробити? Для початку з'ясуємо, як працює травлення. Цей процес включає два типи впливу на їжу: фізичний — пережовування, подрібнення їжі. І хімічний — гідроліз — розщеплення отриманої маси до ферментів, які наше тіло вже і засвоює.

Як ви знаєте, цукор — це вуглеводи. Потрапляючи в організм, один тип вуглеводів практично відразу готується до процесу засвоєння, швидко розпадаючись у процесі гідролізу на прості сахариди. Вони, як неякісний бензин, моментально призводять ваш організм, "автомобіль", у дію – за цю здатність їх називають швидкими вуглеводами, — але й завдають шкоди його системам аж до поломки.

"Правильні", тобто складні або повільні вуглеводи — полісахариди, розщеплюються поступово, діють делікатно, як і належить якісному "пальному" — плавно і надовго забезпечують вас енергією.

Реклама

Швидкі вуглеводи: солодкі і бридкі

Вони швидко всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, блискавично насичують кров глюкозою. Здавалося б, з'їв шоколадний батончик, зарядився енергією і готовий весь день працювати. Не тут-то було! Лікар-дієтолог, нутригенетик Євгенія Белюга пояснює: "Підвищення рівня цукру вже через годину-дві змінюється його спадом. Такі різкі коливання викликають помилкове відчуття голоду: протягом дня більшість людей відчуває його не один раз... І продовжують перекушувати печивом або цукерками". Так ми переїдаємо, набираючи зайву вагу.

Лікар-терапевт, начальник медичної служби Надія Савіна вказує і на те, як погане "паливо" виводить з ладу наш "механізм": "Надлишок солодкого порушує баланс амінокислот в організмі. Рафінований цукор — порожній продукт, у процесі обробки з нього видаляються всі мінеральні речовини і вітаміни, необхідні для травлення. Наприклад, вітаміни групи В, особливо В1 (тіамін), які організму доводиться добувати з м'язів, печінки, нирок, нервів, шлунка, серця, шкіри, очей, крові. А далі пішло-поїхало: дефіцит цих вітамінів, дисбаланс кальцію і фосфору провокують вимивання головного будівельного матеріалу з кісткової тканини". Кістки стають крихкими, і ймовірність отримати перелом істотно підвищується.

Реклама

Ще любителі макарунс, трюфелів та інших шедеврів кондитерського мистецтва більш збудливі, що призводить до ризику розвитку нервових захворювань, провокує серцеві напади. У скарбничку тих, хто живе "солодким життям", згодом додаються розлади травлення, зниження зору, анемія, занепад сил, м'язові та шкірні захворювання. І, чесно кажучи, цей список можна продовжувати нескінченно.

Не додає цукор і краси. Як пояснює Надія Савіна, надлишок швидких вуглеводів відкладається в колагені шкіри, зменшує її еластичність, провокує утворення вільних радикалів, які прискорюють процеси старіння.

Надто солодке меню — ще й реальна загроза для стрункості фігури. Адже вживання швидких вуглеводів змушує наш організм реагувати, як водія при аварійному управлінні автомобілем. Різкий викид інсуліну у відповідь на надлишок глюкози негайно знижує рівень цукру в крові, проте всі незасвоєні сахариди переміщуються в "комору" печінки у вигляді глікогену. А те, що туди не помістилося, — відразу переробляється в жирову тканину.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти