Споживання невеликих порцій їжі, навіть низькокалорійної, пригнічує активність нейронів, що відповідають за відчуття голоду, що може дозволити менше їсти.
Це з'ясували нейробіологи з університету Пенсільванії і опублікували своє дослідження в журналі Cell Reports.
Вчені вивчали активність нейронів AgRP, зосереджених в гіпоталамусі і відповідають за відчуття голоду. Вони встановили, що нейрони регулюються двома різними системами – сенсорне сприйняття (колір, смак і запах їжі) пригнічує їх активність на нетривалий час, а сигнал, пов'язаний з калорійністю їжі, "відключає" нейрони на більш тривалий час.
Для того, щоб розмежувати роль цих двох систем, вчені провели експеримент на лабораторних мишах. Спочатку тварин годували гелем без калорій з солодким запахом. Активність нейронів AgRP знизилася, але ненадовго, і тварини знову відчули голод.
Після цього мишам дали гель з невеликою кількістю калорій і аналогічними першому гелю смаковими властивостями. Виявилося, що активність "нейронів голоду" значно знизилася.
Дослідники планують продовжити вивчати зв'язок мозкової активності і харчування, сподіваючись, що це допоможе їм розробити засоби для схуднення.
Тим часом генетики з'ясували, чи існує універсальна дієта. Дослідження проводили шість місяців, за час яких вчені зафіксували різний вплив дієт на різні генетичні групи.
Читайте також:
- Чому люди заробляють мало грошей: вчені назвали незвичайну причину
- Незвичайне дослідження: фізики підтвердили існування невловимої форми матерії
- Нова заборона в Instagram: соцмережа буде приховувати некоректні селфі
- Вчені пояснили появу гігантських планет
- Азіатські вчені розкрили причину неприємного запаху дуріана
- Як залежність від смартфонів змінює мозок: невтішна відповідь вчених