Сильний імунітет – запорука міцного здоров'я і відмінного самопочуття навіть у найхолоднішу погоду. Дізнайся, що потрібно робити, щоб твій організм зміг стійко протистояти атаці вірусів і бактерій, пише "Лиза".
Вітамінна підзарядка
Відомо, що вітаміни А, С, Е, мікроелементи селен, цинк, мідь є свого роду паливом для імунних клітин. Активними стимуляторами імунітету є і антиоксиданти. Вони захищають кожну клітинку нашого організму від негативного впливу навколишнього і внутрішнього середовища. Також зупиняють процеси окислення і таким чином захищають організм від хвороб. На ці речовини багаті зернові культури, бобові, свіжі овочі і фрукти, а також рослинна олія.
Більше білка
Імунітет дуже чутливий до нестачі білка в раціоні, що буває, наприклад, у тих, хто сидить на неграмотно складеній дієті. Справа в тому, що амінокислоти білка є "цеглинками", з яких "побудовані" імунні клітини. У холодний період року 25% раціону повинні складатися з білка (протеїну), причому при кожному прийомі їжі. Яйця, молочні і кисломолочні продукти, нежирне м'ясо, риба – це джерела тваринного білка. Для оптимального впливу на організм половина білка повинна бути рослинного походження: з бобових, круп, картоплі, сої.
Баланс мікрофлори
Кишечник – основа імунної системи. Якщо його мікрофлора порушена, страждає весь організм. Причина в тому, що дисбаланс корисних і шкідливих бактерій призводить до того, що корисні речовини, які надходять до нас з їжею, не засвоюються повністю. Нестача вітамінів і мінералів тягне за собою ослаблення імунітету, порушення обміну речовин. В результаті людина відчуває постійну слабкість, втому, вона часто і довго хворіє. Уникнути подібних неприємностей допоможуть наступні заходи:
- вживай більше кисломолочних продуктів;
- пий у достатній кількості мінеральну воду без газу;
- включи в раціон їжу, багату на клітковину.