Як з'явилася газована вода

Лимонад і ситро колись були лікарськими напоями для панів

З потеплінням наші погляди все частіше починають звертатися до прилавків магазинів зі стрункими рядами різнокольорових пляшечок, наповнених газованою водою. А що ми знаємо про те, як вони з'явилися? Саме час дізнатися трохи більше!

По суті своїй газована вода – напій, який насичений вуглекислим газом, за рахунок чого в ньому і утворюються ті чудові бульбашки, які приємно лоскочуть небо і змушують нас знову купувати газовану воду. Стати газованим будь-який напій може трьома способами: або за допомогою бродіння (так з'являються бульбашки в квасі, сидр або шампанському), або після додавання питної соди (так звана содова вода), або при введенні в спеціальних апаратах діоксиду вуглецю
.

ІСТОРІЯ.Якщо не брати до уваги найперших спроб газувати воду, які робили ще в глибоку давнину, то вперше офіційно створити газовану воду змогли в XVIII столітті. Експериментатором став англійський хімік Джозеф Прістлі, який в 1767 р проводив експерименти з газом, що виходив при бродінні пива. Лише через три роки його колега зі Швеції Торберн Бергман створив цілий апарат, який назвав сатуратором. З його допомогою він зміг додавати в воду бульбашки газу. Звичайно ж, для комерційних підприємств подібна новинка представляла великий інтерес, що і вилилося в постановці виробництва газованої води на потік. І першим в цій справі став Якоб Швепп, німець за походженням, який крім своєї основної роботи ювеліра і годинникаря любив усілякі винаходи. Йому знадобилося близько 20 років, щоб створити агрегат для насичення мінеральної води вуглекислим газом саме в умовах промисловості. Як тільки стало ясно, що ця справа принесе прибуток, Швепп отримав патент на газовану мінералку як на лікувальний засіб і запустив продаж в Швейцарії. Було це в 1783 р Нині компанія, яка виробляє шипучі напої і названа ім'ям свого творця, широко відома в світі .

Реклама

У літературі , яка описує дореволюційний період в Росії , часто зустрічається слово " зельтерською " . Воно означає газовану воду в пляшках , яка в той час вважалася напоєм для панів . А її назва походить від джерела мінеральних вод Нідерзельтерс ( Німеччина ) .

ЗІ СМАКОМ.Крім несолодких газованих вод, з плином часу з'явилися варіанти, збагачені різними смаковими добавками, від натуральних до хімічних. Найвідомішим з них, звичайно ж, є лимонад, який за віком молодше винаходи Якоба Швеппа всього на рік. Цього разу лаври дісталися шведському аптекарю Карлу Шеєле, який подумав і вирішив: чому б газованій воді не стати смачніше? Найпростішим виявилося додавання лимонної кислоти, отриманої з соку лимона. Хоча і до нього були варіанти: наприклад, до двору французьких королів ще століттям раніше подавали лимонний сік, змішаний з мінеральною водою. Так свідчать легенди, які уточнюють, що перший раз це сталося зовсім випадково (як, до речі, і багато інших гастрономічних відкриттів) .

З плином часу варіацій на тему лимонаду з'явилося безліч . Наприклад , на Близькому Сході і в ряді країн Азії до нього люблять додавати рожеву воду , в Індії і Пакистані – імбир і сіль , в Ізраїлі – свіжий сік лимона і листя м'яти . А в 1871 р в Америці почав продаватися імбирний лимонад , названий при реєстрації торгової марки " Високоякісним лимонним газованим імбирним елем " .

Реклама

Всі ми також знаємо про напої, що поширюються за часів СРСР: тархун на основі естрагону, ситро, яке було по суті варіацією на тему лимонаду, грушевий Дюшес і апельсиновий лимонад. Кажуть, тоді навіть будували спеціальні окремі цехи при заводах, де робили напої саме для вищого партійного керівництва. Менш відомими були нині забуті фіалкові і березові лимонади. А ось крем-соді вдалося дожити до наших днів. Особливість цієї газованої була в тому, що в її склад входили збиті яєчні білки – звідси, власне, і слово "крем" в назві, ну а "сода" – від содової води. Багато хто може також згадати і знамениті автомати з газованою водою, які зараз періодично знову повертають на вулиці наших міст. В СРСР вони з'явилися на сто років пізніше, ніж в США, які були батьківщиною цього винаходу, але відразу стали користуватися великою популярністю. В такому автоматі можна було вибрати різну кількість солодкого сиропу, який додається в склянку з шипучою водою.

БРОДІННЯ УМІВ.Лимонади часто згадуються на сторінках літературних творів . Так , його пили Євген Арбенин з " Маскараду " Лермонтова і Германн з " Пікової дами " Пушкіна , Акім Данилич з " Бродіння умів " Чехова і Лоліта з однойменної історії Набокова .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти