Куди б не потрапляли яблука, йдеться про десерти, вони завжди роблять їх ароматними і додають ніжну кислинку. Тому й різноманітна випічка з яблуками стала класикою. Щодо шарлотки, то від неї складно втомитися. Отже, 5 рецептів пирога, які є обов'язковими до відтворення. У цьому матеріалі дізнаєтеся, де вигідно купити продукти, якщо збираєтеся на пікнік.
Класична шарлотка з яблуками
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 1 склянка цукру
- 1 склянка борошна
- 3 яблука
- лимонний сік
- олія
Рецепт приготування:
- Яйця збийте з цукром в пишну світлу масу. Додайте просіяне борошно, акуратно перемішайте лопаткою.
- Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевини і наріжте тонкими скибочками. Збризніть лимонним соком.
- У змащену олією форму викладіть частина тіста. Потім рівномірним шаром викладіть яблука і зверху покрийте тістом, що залишилося.
- Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 35 хвилин до появи світло-коричневої скоринки.
Карамельна шарлотка
Інгредієнти:
- 3 яблука
- 3 яйця
- 90 г цукру
- 90 г борошна
- 3 ст. л. цукру без гірки для карамелі
- 30-50 г вершкового масла
Рецепт приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Форму діаметром 20 см змастіть маслом і присипте борошном.
- Приготуйте карамель. У каструльку насипте цукор, додайте ложку води і на сильному вогні розтопіть і чекайте, доки не вийде коричнева карамель. Вилийте її в форму і розподіліть по дну. На карамель покладіть шматочки масла і відставте.
- Приготуйте бісквітне тісто. Розділіть яйця на білки і жовтки. Додайте 1/3 норми цукру і збийте ще, до блиску.
- Збийте жовтки з цукром, що залишився. За допомогою ложки акуратно змішайте білки і жовтки.
- Додайте просіяне борошно, перемішайте, зачерпуючи тісто від краю і опускаючи в середину.
- Яблука поріжте на четвертинки, а потім шматочками просто в форму. Залийте тістом і струсіть.
- Випікайте за 180 градусів півгодини, а потім ще півгодини за 160 градусів. Готову шарлотку переверніть на решітку і остудіть.
Шарлотка в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 1 склянка цукру
- 3-4 яйця
- 800 г яблук
- 50 г вершкового масла
- 2 ст. л. цукру для посипання
Рецепт приготування:
- Яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте скибочками.
- Увімкніть мультиварку в режим підігріву та покладіть в каструльку шматочок масла, щоб воно розтануло. Коли розтане – злегка змастіть цим маслом стінки каструльки і додайте 2 ст. л. цукру. Помішуйте дерев'яною або пластмасовою ложкою, доки цукор повністю не розчиниться в маслі.
- Викладіть на дно перший шар яблук – це ж буде верх пирога. Потім додайте інші нарізані фрукти.
- Міксером збийте яйця з цукром в пишну світлу масу.
- Продовжуючи збивати, додайте борошно.
- Вилийте тісто на яблука і готуйте в режимі "Випічка" 40 хвилин. Готовий пиріг переверніть на тарілку.
Шарлотка на кефірі
Інгредієнти:
- 500 г яблук
- 250 г борошна
- 2 яйця
- 100 г масла
- 100 г цукру
- 200 мл кислого молока або кефіру
- 1/2 ч. л. розпушувача або гашеної соди
- сіль
Рецепт приготування:
- Збийте цукор із розм'якшеним вершковим маслом.
- Додайте по одному яйця, кожен раз збиваючи. Потім влийте кефір, всипте просіяне борошно, сіль і розпушувач.
- Змішайте тісто з нарізаними яблуками.
- Форму змастіть вершковим маслом і присипте сухарями або борошном. Викладіть тісто, розрівняйте і випікайте за 190 градусів 45 хвилин.
Шарлотка на сметані
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 1 склянка цукру
- 1 склянка сметани
- 1-2 яйця
- 1/2 ч. л. соди, гашеної оцтом
- 5 великих яблук
- цукрова пудра
Рецепт приготування:
- Добре збийте яйця з цукром. Додайте сметану, потім просіяне борошно з содою.
- Дві третини очищених яблук поріжте кубиками, залийте двома третинами тіста. Зверху викладіть третину яблук, порізану дуже тонкими скибочками, залийте залишками тіста.
- Випікайте шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин. Перед подачею остудіть і посипте цукровою пудрою.
Любите несолодку випічку – тоді спечіть пиріжки самоси з овочами. Як це зробити – дивіться у відео.
Тут знайдете рецепт найповітрянішого шифонового бісквіта.