Головна Сьогодні

Які продукти захищають від раку

Подружіться з капустою і малиною

Малина захищає від раку
Малина захищає від раку
Фото: Григорій Салай

Розвиток онкологічних захворювань тісно пов'язаний з харчуванням. Численні дослідження показують: чим більше в раціоні продуктів з антиоксидантами, тим вище в організмі опірність утворенню вільних радикалів – провісників раку.

Антиоксиданти перешкоджають окислювальним процесам і захищають клітини організму від перетворення у злоякісні, пише newsyou.info. Вчені з Американського товариства по боротьбі з раком склали список продуктів з найвищим коефіцієнтом здатності поглинання канцерогенних радикалів (ORAC). До нього увійшли:

Чорнослив. Речовини антоціани, якими насичений чорнослив, захищають судини. Інший важливий компонент – клітковина незамінна для здоров'я травної системи. Корисно з'їдати по 5-6 ягід чорносливу 2-3 рази на тиждень.

Ізюм. Жменька родзинок у день насичує серце калієм і магнієм, допомагає уникати застою кровотоку.

Чорниця. Завдяки великій кількості амінокислот і дубильних речовин в своєму складі, чорниця захищає кишечник від небезпечних бактерій. А ще ця ягода стимулює процес вироблення червоних кров'яних тілець.

Брокколі. У брокколі був виявлений гістидин, відомий своєю здатністю попереджати ріст ракових клітин, а також сульфорафен, що захищає від променевої хвороби і раку грудей.

Білокачанна капуста. Містить вітамін U, який захищає слизову шлунка і кишечника від пошкоджень.

Червонокачанна капуста. У ній присутня речовина індолокарбазол, яка руйнує канцерогени, що потрапляють в організм.

Полуниця (а також кориця) містить запашну речовину кумарин, який є одним з найпотужніших антиоксидантів.

Шпинат – джерело коензимів, біоактивних речовин. Один з них, коензим Q10, має здатність розпізнавати ракові клітини і "сповіщати" про них імунну систему.

Малина. Унікальний компонент цієї ягоди – еллагова кислота, яка уповільнює ділення ракових клітин.

Помідор. У ньому дуже багато лікопену, пігменту, що попереджає розвиток раку шкіри, грудей і простати.

Часник. Фахівці Мадридського університету рекомендують з'їдати два зубчики на день для профілактики онкологічних хвороб (але лікарі попереджають: свіжий часник протипоказаний при хворобах нирок і підвищеній кислотності шлунка). Речовина алліксин володіє потужною імуностимулюючою дію, а фітонциди і йод, що містяться в часнику, захищають від радіації.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти