Британський хімік Катрін Харкап назвала два найнебезпечніші, на її думку, продукти для святкового столу, передає The Guardian.
Перший у рейтингу – лакомство марципан, яке багато хто любить готувати по святах. Являє собою суміш цукрового сиропу (або пудри) і подрібненого в борошно мигдалю.
Останній інгредієнт містить амігдалин, який, потрапляючи в кишечник, перетворюється в ціаністий водень – отруйну рідину, яка швидко всмоктується в кров.
З цієї точки зору особливо небезпечний гіркий мигдаль, і краще готувати марципан з солодкого аналога. Втім, серйозне отруєння (аж до летального результату) може статися, якщо з'їсти близько 30 кілограмів марципана.
Тим не менш, хімік радить максимально обмежити вживання ласощів з мигдалю. До речі, щоб отримати користь з цього горіха, дієтологи рекомендують з'їдати їх не більше однієї жмені на день (стільки, скільки поміщається в стислому кулаці).
Читайте також: Три причини їсти шоколад щодня
Другий у списку – мускатний горіх. Це також частий гість на святковому столі. Однак у ньому міститься речовина, що має галюциногенні властивості – міристицин. Тому надмірне вживання мускатного горіха може викликати нудоту, спровокувати тахікардію, порушення зору і так далі.
Катрін Харкап попереджає: до негативних наслідків для здоров'я може призвести вживання навіть одного ядра горіха.
Також фахівець рекомендувала бути обережнішим з такою популярною у Великобританії прикрасою для різдвяного столу як омела. Це вічнозелена рослина-паразит, що містить форатоксин. Елемент здатний викликати сонливість, нудоту і навіть судоми.