Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Правила "тихого полювання": як збирати гриби і не отруїтися

Лікарі кажуть, що навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння

Не варто налягати на гриби, якими б апетитними вони б не були.
Не варто налягати на гриби, якими б апетитними вони б не були.

Дощі, що зарядили, для когось – привід для зневіри, а для когось – привід для радості. Завзяті грибники потирають зараз руки в передчутті вдалого тихого полювання, адже після дощової погоди набагато більше шансів прийти додому з повним кошиком смачних трофеїв. Але щоб улов приніс тільки кулінарне задоволення і не доставив проблем зі здоров'ям, важливо пам'ятати кілька правил. Про них ми поговорили з лікарем-фітотерапевтом, дієтологом, блогером Борисом Скачком та лікарем-токсикологом, к. мед. наук Вікторією Глущенко.

ТРУБЧАСТІ ГРИБИ ДЛЯ ЧАЙНИКІВ

"Недосвідченим грибникам краще зосередитися на зборі трубчастих грибів: білих, маслюків, підберезників, красноголовців. Більшість з них належить до категорії їстівних. А ось пластинчасті мають дуже схожих двійників – наприклад, деякі поганки дивно нагадують печериці або сироїжки. Ідентифікувати їстівні гриби можна, тільки звернувши увагу на характерні ознаки. Наприклад, у печериці пластинки рожеві, а у поганки завжди білі", – розповів Борис Скачко.

НАЙКРАЩА ТАРА – КОШИК

Ідеальна ємність для збору грибів – плетений кошик. У ній є отвори, тому гриби дихають. На другому місці – пластикове відро: там гриби вже не вентилюються, але принаймні вони в такій ємності не ламаються. А ось йти в ліс з целофановим пакетом не варто: "У ньому немає вентиляції. До того ж тендітні гриби, такі як сироїжки або парасольки, перетворяться в ньому на труху. А якщо пакет ще й зав'язати, тоді гриби намагатимуться вижити: продовжать до своїх трубочок або пластинох "накачувати" поживні речовини, саморозогріватися. А це ідеальні умови для розвитку цвілі – не менше небезпечної, ніж радіація. Як мінімум її вживання загрожує онкозахворюваннями", – попереджає Скачко.

ПОДАЛІ ВІД ДОРІГ

"Гриби, як губка, по максимуму вбирають з землі все речовини – і корисні, і не дуже. Саме тому лісові трофеї, навіть їстівні, можуть бути насичені радіонуклідами або іонами важких металів", – розповідає Борис Скачко. Тож ні в якому разі не влаштовуйте тихе полювання недалеко від траси або підприємства. "Також не зайвим буде поцікавитися у місцевого населення, що не розпорошувалися поблизу від місця збору отрутохімікати, пестициди або гербіциди", – радить Борис Глібович. За його словами, канцерогени найбільше накопичують ті гриби, у яких під шапкою м'яка пориста тканина, з вигляду нагадує поролонову губку: білі гриби, маслюки, підберезники, підосичники.

Крім важких металів, гриби активно поглинають цезій-137 і накопичують радіацію. "Найменше вона "акумулюється" в опеньках, дощовику перловому, печериці, строчку звичайному, – перераховує натуропат. – Інша ситуація з польським грибом, свинушками, маслянками, моховиками: в їх плодових тілах навіть при забрудненні ґрунтів, близькому до фонового значення, вміст цезію-137 може перевищувати допустимий рівень". Тому збирати їх, наприклад, в тій же Київській чи Чернігівській областях, які особливо постраждали після Чорнобильської аварії, не рекомендується: "брудні" їстівні гриби непомітно, але все-таки отруюють наш організм.

НЕ БЕРЕМО "СТАРИХ"

Обходьте стороною підгнилі, перезрілі, м'які і червиві гриби, навіть якщо вони їстівні. Їх смакові якості не дуже, а ризик отруєння дуже великий: у "старичків" можуть бути поклади отруйних речовин. Також звертайте увагу на запах гриба: поганий – однозначно ознака наявності токсинів. Збирайте тільки молоді або середнього віку гриби з приємним запахом.

АНАЛІЗ ВРОЖАЮ

Уже вдома гриби потрібно впорядкувати за видами і ретельно перебрати, викинувши всі червиві, перезрілі, в'ялі або зіпсовані. Якщо при погляді на гриб у вас виникає хоч найменша підозра на те, що це може бути двійник їстівного – одразу викидайте його до відра для сміття. "Якщо до вашої каструлі з 10 кг прекрасних грибів потрапить хоч одна бліда поганка, під загрозою опиниться життя всіх членів родини", – попереджає Вікторія Глущенко. Чистити гриби слід того ж дня, коли був зібраний урожай, адже вони швидко псуються.

МИТТЯ З ПРИСТРАСТЮ

Гриби в жодному разі не можна їсти сирими – їх потрібно обов'язково піддавати термічній обробці. "При консервації важливо пам'ятати про якісні очищення та обробку, адже разом із землею до банок з грибами може потрапити бактерія, яка викликає смертельне захворювання – ботулізм. Цей мікроорганізм розвивається без доступу кисню і активно виділяє отруйний токсин. Явна ознака знаходження його в банках з консервованими грибами – здуття кришки, а в подальшому – баночний "бомбаж", – розповіла токсиколог.

БЕЗ ФАНАТИЗМУ

Якими б апетитними не були гриби, "налягати" на них не варто. У складі грибної оболонки міститься хітин, а у людини немає ферменту, здатного переробити цю речовину. Крім того, сам по собі гриб – це клітковина, для перетравлення якої органам шлунково-кишкового тракту необхідно дуже сильно попрацювати. "Тому гриби є для людини, безумовно, важкою їжею. Екстрактивні речовини, що надають їм неповторний смак і аромат, викликають підвищену секрецію органів шлунково-кишкового тракту, що може призвести до загострення наявних хронічних захворювань. У підсумку найзвичайнісінький гриб при вживанні може стати причиною нездужань різного ступеня тяжкості. Також я не рекомендую вживати гриби людям похилого віку та дітям до семи років", – попереджає Глущенко. Ідеально за один прийом їжі з'їдати не більше 200 грамів свіжих, 100 грамів солоних або 20 грамів сушених грибів.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів