Багато з нас з раннього дитинства чули про те, що гаряча вода з милом очищає найкраще. Але чи є які-небудь наукові докази на підтримку цієї заяви? Нове дослідження відповідає на це питання, пише likar.info.
Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) повідомляє, що тепла вода більш ефективна для видалення мікробів з рук, тому вони вимагають, щоб температура води в ресторанах, кафетеріях та інших закладах громадського харчування становила 40 °C з похибкою в два градуси.
Обгрунтуванням цієї вимоги є те, що гаряча вода сприяє утворенню мильної піни, яка допомагає позбутися від мікробів. Однак, чи доведено це науковим шляхом?
Вчені звернули увагу на те, що немає ніяких наукових доказів, які б підтверджували, що для знищення мікробів під час миття рук потрібно гаряча вода. Нові дослідження показують, що холодна вода справляється з цим завданням не гірше.
Дослідження було проведене вченими з Університету Рутгерса – Нью-Брансвік в Нью-Джерсі, а результати були опубліковані в Journal of Food Protection.
У новому дослідженні було вивчено вплив різних чинників, таких як кількість мила, температура води і час спінювання, на ефективність миття рук.
На початку дослідження учасники використовували один мілілітр НЕ-антибактеріального мила для п'ятисекундного спінювання при температурі води 38 °C.
Дослідження проводилося з бактеріями АТСС 11229, непатогенних штам Escherichia coli.
Вчені досліджували вплив гарячої і холодної води на миття рук з участю 20 добровольців, серед яких було 10 чоловіків і 10 жінок. Кожен тест повторювався 20 разів протягом 6 місяців. Протягом цього часу учасники мили руки в воді, яка становила 16 °C, 26 °C або 38 °C. Обсяг використовуваного мила також відрізнявся: учасники мили руки 0,5 мілілітрів, одним мілілітрів або двома мілілітрами мила.
В цілому, використання протимікробної мила не виявилося більш ефективним, ніж використання звичайного мила. Однак, час спінювання значно поліпшило ефективність в одному експерименті.
Важливо відзначити, що температура води також не робить істотного впливу на усунення бактерій. Незалежно від того, була вода 38 °C або 16 °C, дослідники не виявили жодної різниці в скороченні кількості бактерій.
Крім того, дослідження показало, що 10 секунд цілком достатньо для ефективного видалення мікробів.
Дональд Шаффнер, автор дослідження, професор і фахівець з розповсюдження знань про харчові продукти, вважає, що люди повинні відчувати себе комфортно під час миття рук, але температура води не має ніякого значення для позбавлення від мікробів.