З перестиглих бананів виходять відмінні кекси, оладки, запіканки, смузі і навіть морозиво. У цій статті ми розповімо, як використовувати застарілі банани, які вже давно втратили товарний вигляд.
Банановий кекс з горіхами і шоколадом
Фото: freepik.com
Складові:
- борошно – 200 г
- розпушувач – 2 ч.л.
- цукор коричневий – 100 г
- яйця – 3 шт.
- масло вершкове – 180 г
- банани – 2 шт.
- шоколадні краплі – 70 г
- мед – 2 ст.л.
- горіхи волоські – 70 г
Рецепт приготування:
1. За допомогою міксера збити розм'якшене вершкове масло з цукром до отримання пишної маси. Це займе приблизно 5 хвилин.
2. Влити мед, потім додати яйця по одному, кожен раз добре збиваючи.
3. Один банан розім'яти виделкою, другий нарізати на шматочки. Додати в тісто і розмішати.
4. Додати борошно, змішане з розпушувачем, і за допомогою лопатки швидко замісити тісто. Акуратно вмішати в тісто шоколадні краплі і шматочки горіхів.
5. Викласти тісто в форму для кексу і випікати в духовці, розігрітій до 180°С, приблизно 40 хвилин.
6. Готовому кексу дати трохи охолонути, не виймаючи з форми, потім вийняти і вже повністю остудити на решітці. За бажанням посипати кекс просіяною цукровою пудрою.
Бананові оладки на кефірі
Фото: freepik.com
Складові:
- банани – 1-2 шт.
- кефір – 1 склянка
- рослинна олія – 1 ст.л.
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- яйце – 1 шт.
- борошно – 3/4 склянки
- цукор – 2 ст.л.
- сіль – 1/2 ч.л.
- сода – 1/2 ч.л.
- розпушувач – 1/2 ч.л.
Рецепт приготування:
1. Просіяти борошно з розпушувачем і содою, додати цукор, ваніль і сіль.
2. Стиглі банани розім'яти виделкою.
3. В окремій мисці збити яйце, рослинна олія і кефір.
3. Додати бананове пюре, перемішати.
4. Всипати борошняну суміш, добре перемішати.
5. Розігріти сковороду з рослинною олія і смажити оладки до золотистого кольору.
6. Подавати з кленовим сиропом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Сирна запіканка з бананами
Фото: freepik.com
Складові:
- сир – 500 г
- сметана – 2 ст.л.
- молоко – 1/2 склянки
- манна крупа – 3 ст.л.
- яйця – 2 шт.
- цукор – 1/2 склянки
- ванільний цукор – 1 пакетик
- банани – 3 шт.
- сіль – щіпка
- вершкове масло і манна крупа – для змазування і посипання
Рецепт приготування:
1. Сир протерти через сито або збити блендером. Додати пюре з двох бананів, сметану, молоко, щіпку солі і ванільний цукор. Добре перемішати.
2. Яйця збити з цукром і додати в сирну масу разом з манкою. Потім додати дрібно нарізаний банан.
3. Змастити маслом форму для випічки, присипати манкою і викласти сирну масу.
4. Випікати при 180° протягом години. За цей час запіканка повинна підрум'янитися.
5. Подавати її разом зі сметаною, варенням або медом.
Бананове "морозиво" з шоколадом і горіхами
Фото: petit-furia.livejournal.com
Складові:
Для морозива:
- 3 заморожених банани (очищених і нарізаних кружечками)
- ложка лимонного соку
Для соусу:
- 50 г шоколаду з 70% какао
- ложка меду
- 1/2 ч. ложки кориці
- дрібка солі
- горіхи
Рецепт приготування:
1. Заморожені шматочками банани і сік лимона змішати в потужному блендері до отримання однорідного крему.
2. Розтопити шоколад на в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Зняти з вогню, додати мед, сіль і корицю.
3. Полити "морозиво" соусом і посипати колотими горішками.
Смузі з бананом і полуницею
Фото: petit-furia.livejournal.com
Складові:
- банан – 1 шт.
- заморожена полуниця – 100 г
- йогурт або молоко – 200 мл
- мед – 1 ст.л.
Рецепт приготування:
1. Банан почистити, нарізати довільними шматочками.
2. Полуницю помити і обсушити.
3. У чашу блендера скласти фрукти, додати йогурт, мед і кубики льоду.
4. Добре збити інгредієнти до отримання однорідної маси. Розлити смузі по склянках і подавати.
Нагадаємо, раніше японцеві вдалося виростити банани з їстівною шкіркою. А експерти заявили, що українці в 2017 році поміняли апельсини на банани.
Дивіться відео, як зробити фрукти смачними і корисними: