У Водохресний Святвечір, 18 січня, всі релігійні господині обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво. У різних регіонах оформлення печива може відрізнятися за формою, але найчастіше беруть дві однакові смужки тесту і накладають одну на іншу, злегка придавлюючи зверху. Серцевину "хреста" і його краю прикрашають горіхами або сухофруктами.
Дивіться відео про цілющі властивості цілющої води:
C випічкою цього печива пов'язано багато прикмет. Наприклад, якщо "хрест" добре пропечений, красивого золотистого кольору, то він подарує успіх, здоров'я і благополуччя. Якщо "хрест" з надлому тріщинами, то він передрікає зміни в долі і труднощі. А ось недопекшійся або горілий "хрест" принесе печаль, горе і хвороби. Такі "хрести" їсти не можна. Невдалу випічку треба згодувати птахам на вулиці. За прикметами, небесні створіння позбавлять від неприємностей.
"Хрести" з пісочного тіста
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 1 яйце
- 125 г масла
- 2,5 ст. ложки цукру
- 1 чарка коньяку або рому
- Сіль і ванілін за смаком
Спосіб приготування:
- Холодне вершкове масло нарізати, розтерти пальцями разом з борошном в крихту.
- Додати сіль, цукор і ванілін, перемішати.
- Влити алкоголь і розбити яйце. Замісити тісто і охолодити його протягом півгодини.
- Розділити тісто на кілька частин. Кожну частину скачати у вигляді джгута і укласти їх один на одного хрестом.
- Печиво покласти на застелений пергаментним папером деко і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці до золотисто-рум'яного кольору.
"Хрести" з медового тіста
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 300 г меду
- 2-3 ст. ложки рослинної олії
- 100 г очищених горіхів (волоських, мигдалю, фундука)
- 1 ч. ложка прянощів (кориці, ванілі, імбиру, мускатного горіха)
- Лимонна цедра
- 1 ч. ложка соди
- Ізюм
Спосіб приготування:
- Ядра горіхів подрібнити в дрібну крихту. Перемішати з медом, додати олію, прянощі і натерту на дрібній тертці лимонну цедру.
- Масу перемішати, всипати змішану з содою борошно і замісити тісто.
- Розкачати його, вирізати виїмкою або ножем "хрестики", покласти зверху родзинки і запекти в духовці.
"Хрести" з пісного тіста
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 120 г крохмалю
- 150 мл олії
- 150 мл води
- 1 склянка цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- Сіль
- 1 ч.л. розпушувача
- Родзинки, цукати або мармелад
Спосіб приготування:
- Розпушувач змішати з борошном. У миску всипати просіяне борошно і крохмаль. Влити олію і перемішати.
- Цукор, ванільний цукор і сіль розчинити у воді. Воду з цукром додати в борошняну масу, перемішати і замісити м'яке, еластичне, що не липнуче до рук тісто.
- Розкачати тісто в пласт, товщиною 7-10 мм і нарізати широкими смугами.
- З смужок тесту зробити хрестики і прикрасити їх шматочками цукатів, родзинками або мармеладом.
- Викласти хрести на деко (маслом змащувати не потрібно) і випікати при температурі 180 ºC градусів близько 15 хвилин (печиво не зарум'янюється зверху).
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали про найсильніших ритуалах на Водохреща . Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку .