Здійснюємо перехід перехід до скоромного: без м'яса, а з овочами, рибою і кашами

Як вийти з посту без шкоди для здоров'я

Страсний, останній тиждень Великого посту ось-ось закінчиться. Усім тим, хто постує можна буде спробувати скоромні страви зі святкового столу. Ось тільки необдумано цього робити не треба: неспроста в XVIII столітті Ломоносов в одній зі своїх праць особливо відзначив, що в перші два тижні після Великодня хворіє і вмирає більше народу, ніж зазвичай. Тому наїдатися досхочу медики попросту забороняють і нагадують: повернення до звичного раціону повинно бути поступовим.

Як правильно вийти з посту без шкоди для організму, ми розбиралися разом з тренер-дієтологом Оленою Поповою та дієтологом-нутриціології Тетяною Еловченковою.

Реклама

ЕКОНОМ-РЕЖИМ

При виході з посту уважніше до себе треба бути всім, але особливо тим, у кого є захворювання, що передбачають особливу дієту (цукровий діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту та ін.).

Виключивши з раціону тваринні жири, м'ясо і яйця, людина робить розвантаження всього організму: виводяться шлаки і токсини з кишечника, нормалізується його мікрофлора, знижується рівень цукру і холестерину в крові. При пісному харчуванні організм автоматично знаходиться в режимі економії – наприклад, зменшується виділення ферментів, необхідних для розщеплення м'яса і тваринних білків. Зате в достатку виробляються ферменти, що розщеплюють клітковину, крохмаль, цукор, рослинний білок і жир. Тому, щоб відновився колишній баланс, потрібен час. Різкий перехід в харчуванні і непомірність в їжі можуть викликати не тільки такі неприємні симптоми такі, як нудота, діарея, болі в шлунку, але і спричинити загострення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, привести до збоїв в роботі кишечника. Звідси – проблеми зі шкірою, поганий запах з рота, різкий "аромат" поту, загальне погіршення стану. Чим триваліші обмеження, тим довше повинно бути повернення до звичайного раціону. Вводіть продукти поступово – це допоможе вийти з посту без порушень травної системи.

Реклама

РОЗГОВІННЯ НА ВЕЛИКДЕНЬ

Традиційний великодній стіл завжди передбачає достаток страв. Хочеться спробувати все, відразу і багато, але не піддавайтеся спокусам. З'їжте одне (не більше!) яйце, трохи сирної запіканки і поласуйте невеликим шматочком паски. На думку дієтологів, саме такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм почав плавну перебудову на звичайний раціон. Яйця є найлегшим тваринним білком, а сир – корисний кисломолочний продукт. Що стосується пасок, то вони повинні бути вчорашніми – свіжа випічка протипоказана (у ній не до кінця закінчений процес бродіння, а далі ви все розумієте самі).

М'ЯСО. Його на Великдень краще не їсти – замініть рибою. Якщо ж ви не мислите без м'яса святкове застілля, то їжте тільки натуральне, а не "колбасно-сосискове". Зупиніть свій вибір на нежирній яловичині, телятині, пісній свинині або курки. Більш важкі сорти – баранину, жирну свинину, індичку – залиште на потім.

Реклама

При цьому найкращий варіант – запекти м'ясо з травами і зеленню: материнкою, м'ятою, чебрецем, кропом, петрушкою. Вони не тільки додадуть аромат, але і простимулюють процеси травлення, допоможуть засвоєнню важкої білкової їжі. Однак у всьому знайте міру: не використовуйте надмірну кількість прянощів, а дуже гострі приправи (наприклад, червоний перець) спочатку і зовсім виключіть. Як гарнір підійдуть рис, овочі.

ЇСТІВНІ ТАБУ

Від деяких продуктів в перші дні і навіть тижні після посту потрібно відмовитися навідріз: уникайте напівфабрикатів і продуктів швидкого приготування, борошняних виробів, чіпсів і солоних горішків, солодощів і цукерок, кави і газованих напоїв. За час посту організм звик отримувати тільки натуральні продукти без барвників та консервантів, а все вищеперераховане містить багато "хімії" і може з незвички спровокувати отруєння. Також спочатку не їжте свіжої випічки, виключіть жирні молочні продукти, смажені страви, не заправляйте салати майонезом, кетчупом, але головне – не зловживайте алкоголем. А взагалі буде чудово, якщо цими правилами ви будете користуватися завжди.

ПЛАВНОЮ ХОДОЮ

Період, необхідний для пристосування до звичного раціону, залежить від тривалості і суворості посту. Якщо людина постилася тільки останній тиждень, на страсну седмицу, повернутися до звичайного харчування можна за два-три дні. Якщо ж ви дотримувалися пост в повній мірі, то дотримуйтеся помірності в їжі протягом наступних одного-двох тижнів після Великодня. Особливо акуратним треба бути людям з хронічними захворюваннями.

Будьте голодними. У період адаптації до звичайного раціону дуже важливо харчуватися дрібно, що не наїдаючись досхочу. Рекомендується їсти маленькими порціями кожні дві-три години. Не змішуйте багато продуктів в один прийом їжі. Вставайте з-за столу, коли ще є невеличке відчуття голоду. Такий режим харчування розподілить навантаження на ШКТ, допоможе уникнути нетравлення і відчуття тяжкості в шлунку.

М'ясна міра. Почніть з включення в раціон не м'яса, а інших білків – морепродуктів, яєць, бобових. Вони перетравлюються і засвоюються організмом легше, ніж м'ясо, але є їх все одно краще в першій половині дня. М'ясо бажано включити в раціон на третій-четвертий день після закінчення посту. Порція повинна бути не більше 100-150 г (якщо воно жирне – ще менше). Навіть тим, хто не дотримувався посту, не варто за один прийом з'їдати більше 200-250 г тваринного білка: таке зловживання перевантажує органи травлення і може викликати проблеми з ЖКТ.

ВСЕ ЗА СХЕМОЮ. Якщо пост був дуже строгим (або ви зовсім голодували), розговіння почніть з тушкованих овочів. Поступово додавайте в раціон і свіжі, а також фрукти. На наступний день підключіть злаки і кисломолочні продукти (кефір, йогурт). Якщо ж пост був не особливо строгим, в перші кілька днів налягайте на продукти рослинного походження і рибу. Корисні в ці дні знову-таки свіжі фрукти, тушковані, варені і сирі овочі і різні каші (особливо гречана). Обов'язково включіть в меню листові овочі (салат, шпинат) і зелень (цибуля, петрушку, кріп). Рослинна їжа містить усі необхідні вітаміни і мікроелементи, які забезпечують повноцінну роботу органів травлення. Але не варто поєднувати білкові продукти (м'ясо, риба, молоко, яйця) з такими вуглеводами, як злакові та бобові. Таке поєднання може призвести до перевантаження органів, що виробляють ферменти.

ЙДІТЬ ЗА ПОКЛИКОМ. Прислухайтеся до свого організму: якщо з'явилися такі неприємні симптоми, як здуття і хворобливі відчуття в шлунку, бурчання, нудота, діарея, погане самопочуття – дотримуйтеся більш делікатної дієти. Якщо симптоми не зникають – обов'язково зверніться до лікаря!

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти