Переїдання визначають кілька чинників. Перший з них – розмір порції. Чим більше їжі на тарілці, тим імовірніше, що людина все з'їсть.
Це з'ясувала фахівець з університету Сассекса в Великобританії Дженні Морріс. Вона пояснила, чому люди схильні до обжерливості.
За її словами, ще одним важливим фактором обжерливості є різноманітність страв на столі. Згідно з результатами досліджень, якщо стіл "ломиться від страв", людина з'їдає в чотири рази більше.
Крім того, на переїдання впливають також перегляд телевізора і читання під час прийому їжі. Щоб уникнути переїдання, вчений рекомендує фокусуватися виключно на їжі під час трапези.
Як з'ясувала Морріс, вживання алкоголю і поведінку людей, що зібралися за столом також негативно впливають на кількість споживаної їжі. Це пояснюється тим, що людина, яка відволікається, гірше усвідомлює момент насичення, в зв'язку з чим їсть більше.
Схоже діє алкоголь, через який мозок пізніше отримує сигнал про насичення.
Крім того, коли людина їсть в компанії, вона несвідомо "приміряє" на себе харчові звички інших людей, прагнучи спробувати все, що подобається сусідам по столу, що також сприяє переїданню.
Раніше сайт "Сегодня" повідомляв, що обжерливість після п'янки отримала наукове пояснення. Британські вчені знайшли причину різкого посилення апетиту, аж до обжерливості, після тривалого вживання алкоголю.
Читайте також:
- Найшкідливіші страви для печінки на новорічному столі
- Як харчуватися жителям мегаполісів: поради дієтолога
- Математики відкрили найбільше просте число
- У 2017 році в Києві зафіксували 24 температурних рекорди – геофізична обсерваторія
- Вчені з'ясували, чим небезпечна хронічна печія
- Медики розповіли, що таке алергія