Дві-три чашки кави на день знижують ризик смерті від серцево-судинних захворювань, нервових хвороб, діабету другого типу і суїциду. До такого висновку прийшли американські медики, автори статті в журналі Circulation, пише lifedon.com.ua.
Вчені узагальнили дані трьох великих досліджень, які зараз проводяться в США: Nurses 'Health Study (беруть участь 74890 жінок), Nurses' Health Study 2 (93054 жінки) і Health Professionals Follow-up Study (40557 чоловіків). Протягом 30 років всіх учасників кожні чотири роки запитували про те, скільки кави вони п'ють.
Всього заохопленідослідженнямирокипомерло19524жінки і12 432чоловіки .Виявилося, щолюбителів кависеред нихзначно менше, ніжмало б бутизгідновипадковомурозподілу .Крім того,ті, хто частоп'ють каву,частішепалять і вживаютьалкоголь.Щоб відокремитиці фактори , вченіприбрализ вибіркикращих- івідновлювальний ефект кави виявився ще сильнішим.
Причомукористь для здоров'яне залежить відкофеіїнізаціїнапою:отже,допомагаєорганізму некофеїн,аінші природнісполуки, що містятьсяв кавовихзернах.Біоактивнікомпонентияк мінімумзнижуютьінсуліновурезистентністьі пом'якшуютьзапальні процеси,зазначаєспівавторстаттіМінДін( Ming Ding ) .Однак дляточного розуміння механізмів благотворного впливу кави потрібні додаткові дослідження.
Вчені також попереджають, що не можна говорити про причинно-наслідковий зв'язок між вживанням кави і смертю. Отримані статистичні висновки слід сприймати обережно. Зокрема, неясно, наскільки зазначена частота (скільки чашок на день вони п'ють) співвідноситься з реальним досвідом.