Види і сорти рису: що підходить для каші, супу або різотто

У світі існує величезна кількість різних сортів рису

Рис становить основу харчування більшої частини населення планети. Він є джерелом білка, складних вуглеводів, вітамінів і мінералів. На його основі готують сотні страв: супи, гарніри, десерти, плов і каші.

У природі існують сотні видів і тисячі сортів цього злаку. Кожен з них має свої переваги. Від правильного вибору різновиду рису залежать смак і поживна цінність приготованих страв.

Реклама

white-and-black-rice-grain-in-a-bucket-background_5667-56

Фото: freepik.com

Щоб було простіше розібратися в цьому різноманітті, є спеціальна класифікація за такими ознаками:

Реклама
  • довжина зерна;
  • способом обробки;
  • кольором.

У свою чергу, кожен вид включає безліч сортів. Один і той же сорт рису, оброблений різними способами, відрізнятиметься за кольором, смаком і способом приготування.

Спочатку рисове зерно має однакову структуру для всіх сортів: під шаром коричневої оболонки знаходиться біле зерно. Сама оболонка покрита жорстким лушпинням. Це – необрушене рисове зерно, яке в процесі обробки змінює зовнішній вигляд і смакові якості.

rice_1205-673

Реклама

Фото: freepik.com

За типом зерна рис поділяється на 3 види:

  • довгозерний,
  • середньозерний,
  • круглозерний.

Довгозерний рис має тонке зернятко довгастої форми довжиною до 8 мм. Буває білим і коричневим. При варінні цей вид рису поглинає незначну кількість рідини, тому зерна не злипаються, не розварюються і виходять розсипчастими. Використовується для приготування різних страв східної та європейської кухні. Вирощується в Австралії, Азії, Америці.

Середньозерний рис має ширші і коротші зерна, довжина яких не перевищує 6 мм. Вони менш прозорі і містять більше крохмалю, ніж довгозерний. Під час приготування цей вид рису вбирає багато рідини. У готовому вигляді виходить м'яким і трохи злипається.

Може бути як білим, так і коричневим. Підходить для приготування паельї, різотто, каш і супів. Середньозерний рис вирощують в Європі, Азії, Америці та Австралії.

Круглозерний рис має круглі короткі зерна завдовжки до 5 мм. Вони майже непрозорі і містять велику кількість крохмалю. Під час варіння круглозерний рис поглинає багато води і сильно розварюється, набуваючи кремову консистенцію.

З нього готують пудинги, запіканки, каші і суші. З певного сорту круглозерного рису варять саке. Він росте в Україні, Росії, Китаї, Італії та Японії.

multicolor-rice-closeup_1373-406

Фото: freepik.com

Залежно від способу обробки розрізняють:

  • коричневий нешліфований рис,
  • білий шліфований,
  • пропарений.

Коричневий рис виходить в результаті мінімальної обробки необрушеного зерна. У нього зберігається висівкова оболонка, яка надає рису коричневий відтінок і горіховий присмак. Переважно він буває довгозерний і середньозерний. Готується нешліфований рис від 25 до 40 хв. і при цьому не розварюється. З недоліків варто відзначити невеликий термін зберігання.

Білий шліфований рис – найпоширеніший різновид злаку. Зерна такого рису гладкі, рівні і білосніжні. Він може мати різну форму і довжину. Готується протягом 10-15 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Містить багато крохмалю, але недостатньо багатий на мінерали і вітаміни. Це пояснюється тим, що при обробці видаляється вся поживна висівкова оболонка. Має доступну ціну і тривалий термін зберігання.

Пропарений рис виходить в результаті спеціальної обробки. Зберігає всі корисні властивості коричневого рису. Має золотистий відтінок, який зникає після приготування. Час приготування пропареного рису становить 20 хвилин. Він ніколи не злипається і зберігає свій смак при повторному підігріванні страви.

rice-brown_1203-3765

Фото: freepik.com

Кольори рису

За кольором рис буває білим, бежевим, жовтим, червоним, фіолетовим і чорним. Існують сорти рису, які користуються найбільшою популярністю. До них належать басматі і жасмин, які мають неповторний аромат. Це білі довгозерні види, які не втрачають при варінні своєї форми і багаті на корисні речовини.

Арбор – італійський сорт середньозерного виду білого кольору. При варінні він стає кремоподібним і добре підходить для приготування різотто і супів.

Червоний рис культивується у Франції. Має сильний горіховий аромат і присмак.

Чорний тибетський рис має вишуканий смак і високий вміст білка.

Рис девзіра – це середньоазіатський сорт, без якого неможливо приготувати справжній узбецький плов. Має рожевий відтінок, в процесі варіння трохи темніє і ніколи не злипається.

Тайський солодкий рис має властивість склеюватися. Підходить для приготування десертів і деяких азіатських страв.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати іспанську паелью.

Ми також ділилися рецептом фірмового плову від телеведучого Олексія Суханова.

Дивіться відео, як відрізнити пластиковий рис від справжнього:

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти