Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Лікарі розкрили міфи про продукти, що спалюють жир

Найчастіше працюють стереотипи

Фото: xvatit.com
Фото:  xvatit.com

Вчені досить часто повідомляють про те, що виявили в якому-небудь продукті властивість, яка спалює жир. Але, чи можна вважати результати окремих досліджень глобальним явищем – якщо в умовах досвіду продукт допомагає худнути, чи означає це, що так відбувається завжди і за стінами наукових лабораторій та інститутів?

На думку експертів, іноді таким продуктам харчування приписуються абсолютно незаслужені ними якості.

Дієтологи жартують, що немає поганих і хороших продуктів – а є люди, які неправильно їх вживають. Фахівці розвінчують міфи про здібності "дієтичної" їжі, яка спалює жир. Приміром, вважають не більш ніж стереотипом думку про те, що вживання білка може бути шкідливим для кісток та нирок. Цей міф з'явився кілька десятиліть тому, коли вчені з'ясували, що надлишок білка в організмі людини збільшує виділення кальцію з кісток. Сучасні дослідження показують, що в довгостроковій перспективі він, якраз, навпаки, робить кістки скелета більш здоровими і знижує ризик переломів.

Що ж до захворювань нирок, то насправді основними факторами ризику ниркової недостатності є цукровий діабет і високий артеріальний тиск, вказують експерти. Споживання білка знижує ризик обох захворювань, так що зв'язку між високим споживанням білка і захворюваннями нирок бути не може.

Ще одна помилка – вважати, що прянощі позбавляють від зайвої ваги.

"Надто гостру їжу організм сприймає як стрес, у відповідь на це в кров викидається гормон адреналін. Через це трохи активізується обмін речовин, проте це прискорення надто мізерне, жирові запаси танути від нього не почнуть", – наводить слова вченого дієтолога Каміли Гаппарової "АіФ Здоров'я".

Гостра їжа стимулює апетит, змушуючи людину з'їдати більше, і до того ж сприяє затримці в організмі зайвої рідини, а значить, і набряків. Вживати приправи потрібно з обережністю та в помірних кількостях.

Часто доводиться чути про те, що харчуватися краще багато разів, але маленькими порціями. Насправді – це також міф. Оскільки все залежить від того, скільки разів на день і чим саме ви "перекушуєте", а головне – що називаєте "маленькою порцією". А практика показує, що багато охочих схуднути або просто, скажімо так, небайдужі до своєї ваги люди часто обманюють себе, називаючи перекусами цілком повноцінні прийоми їжі. Якщо не з точки зору обсягу з'їденого, то в усякому разі – з точки зору його калорійності.

Простий приклад. У жмені горіхів міститься близько 250-300 калорій і половина всіх жирів, рекомендованих щодня. Зрозуміло, що в міні-шоколадках і пляшечках йогурту калорій ще більше, хоча б тому, що там зазвичай багато цукру. Те ж стосується і маленьких бутербродиків.

Якщо ви осмислите сказане, то ідея, що краще харчуватися кілька разів на день потроху, ніж два-три рази, але солідніше, – вам же першою здаватиметься сумнівною. Взагалі підхід частого харчування заснований на концепції підтримки високого метаболізму, і справді – їжа трохи підвищує метаболізм (у процесі її перетравлення). Але такий же ефект можна отримати і від пішої прогулянки, і від будь-якої іншої фізичної активності.

У той же час, якщо ви з'їдаєте не так вже мало калорій, то різниці у скільки прийомів ви їх з'їли, немає практично ніякої. Одним словом, якщо у вас немає специфічного захворювання зразок гострого гастриту або виразки, і якщо гастроентеролог не рекомендував саме вам шестиразове харчування на день, немає ніякого сенсу в тому, щоб їсти кожні дві години.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: ladyhealth.com.ua

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів