Сметанний крем і медові коржі – класичне поєднання, знайоме з дитинства. Але варто було чоловікові Валентини Хамайко сказати, що десь у кав'ярні він пробував смачний медовик з халвовим кремом – і ось результат! Від свого ведуча не відмовилася, але доповнила знайомий десерт новими нюансами.
Медовик з халвою
Фото: прес-служба
Тісто:
- 50 г масла
- 1/2 склянки цукру
- 1/2 склянки темного меду
- 3 яйця
- 2,5-3 склянки борошна
- 2 ч. л. соди
Крем:
- 450 г жирної сметани
- 150 г пудри
- 10 г ванільного цукру
Мус з халвою:
- 400 г халви (соняшникової або кунжутної)
- 400 г сметани
- 5 г желатину
- Для прикраси у Валентини тонкі скибки грильяжу.
Рецепт приготування:
1. На водяній бані розтоплюємо мед, цукор, яйця. Постійно перемішуємо до розчинення цукру. Додаємо масло, перемішуємо і кладемо соду. Маса збільшується в об'ємі.
2. У теплу медову масу додаємо поступово 2,5 склянки борошна і замішуємо тісто. Решту борошна залишаємо на підсипку.
3. Тісто м'яке і липке. Ми залишаємо його остигати. Можна на ніч в холодильник. Або хоча б на 1 годину.
4. Розкачуємо на пергаменті дуже тонкі коржі. Вирізаємо за розмірами дна від форми корж. Обрізки прибираємо і випікаємо при 180 градусах 5-7 хвилин, до рум'яного кольору. Для торта нам потрібно 5-6 коржів. Решту тіста легко зберігається в холодильнику (1 тиждень) або в морозильній камері (1 місяць).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
5. Для крему змішуємо сметану з ванільним цукром і пудрою. Змащуємо коржі. Товщина крему повинна відповідати товщині коржів.
6. Для мусу з халви ми замочуємо желатин. У блендері змішуємо халву зі сметаною і додаємо розтоплений на водяній бані желатин. Перемішуємо.
7. У форму трохи більшого діаметра (застелену пергаментом) ми ставимо наш торт посередині. Заливаємо проміжки між стінками і тортом мусом з халви і покриваємо їм верх торта. Ми залишаємо в холодильнику на ніч.
8. Обережно виймаємо торт з форми і прикрашаємо його горіхами або скибочками грильяжу.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом італійського пирога з лимонним кремом. Ми також розповідали, як прикрасити зимову випічку.
Дивіться відео про британку, яка приготувала з фруктових кексів мініатюрний Віфлеєм: