Китайські і британські вчені створили генетично модифікованих поросят, що відрізняються низьким вмістом підшкірного жиру. Дослідження опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Live Science.
Фахівці отримали 12 здорових поросят, у кожного з яких в середньому на 24 відсотки менше підшкірного жиру, ніж у звичайних свиней.
Модифікація тварин проведена з використанням технології CRISPR/Cas9, завдяки якій у поросят з'явився ген UPC1, що відповідає за терморегуляцію. Дана одиниця спадковості присутня у більшості ссавців, але її немає у свиней. Свині отримали UPC1 від мишей.
Поросята. Фото: Zheng/PNAS
Після досягнення шести місяців 12 генетично модифікованих поросят умертвили з метою аналізу стану тварин, які, як відзначають вчені, виявилися здорові. Крім того, один самець встиг злучитися, в результаті чого з'явилося здорове потомство.
"Людям подобається їсти свинину з менш жирним, більш пісним м'ясом", – говорить Цзяньго Чжао з Інституту зоології Китайської академії наук в Пекіні. Експерт упевнений, що генетична модифікація тварин не вплинула на смак м'яса.