Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Меню від Террі Пратчетта: кулінарні витребеньки з придуманої реальності

Гостре каррі і нехитрий солодкий делікатес

Нові деталі улюбленого багатьма Плоского світу
Нові деталі улюбленого багатьма Плоского світу

Недавня смерть сера Террі Пратчетта, відомого англійського письменника, досі робить сильний вплив на його шанувальників. Вони навіть створили петицію, підписану тисячами людей, в якій просять Смерть повернути їх кумира назад. Тут варто уточнити для тих, хто не читав книги Пратчетта: у нього Смерть – це цілком конкретна істота чоловічої статі, яка часто зустрічається на сторінках історій про Плоский світ. У нього є діти (правда, прийомні), він став дідусем і взагалі поводиться не зовсім так, як мала би канонічна Смерть. Так що петиція шанувальників не здається якимось брудом – а раптом Террі Пратчетт дійсно зможе після декількох чашок чаю в гостях у свого персонажа повернутися назад?

ПЛОСКИЙ СВІТ. Письменник став відомим завдяки своєму циклу книг про Плоский світ, вигадану ним реальність. Спочатку ці історії планувалися як пародія на жанр фентезі, але пізніше знайшли риси абсолютно окремого стилю з сильним ухилом в сатиру. Письменник на сторінках своїх книг примудрявся жартувати на численні теми. Тут можна зустріти згадку і єгипетських пірамід, і серйозних філософів нашого світу, і Голлівуду з його зірками. Всі персонажі книг із вдалими характерами.

Окрема категорія жителів Плоского світу – це відьми. У Пратчетта ці жінки не є злими і не роблять оточуючим щось погане. Навпаки, вони виступають в ролі знахарок, тому що можуть лікувати людей і тварин (як правило, в селах), приймати пологи, займаються похороном, допомагають одиноким людям похилого віку. Ще вони стежать за межами світу, щоб з інших вимірів в Плоский світ не потрапляли небезпечні істоти. Відьми можуть бути і вченими, в такому випадку вони досліджують інгредієнти для своїх зілль, ставлячи різні експерименти. Влітку пані збираються на своєрідний власний фестиваль, де обмінюються знаннями, вибирають кращу зі своїх рядів, а також просто п'ють чай і розповідають одна одній останні плітки.

new_image_56
new_image_56

НЯНЮШКА ЯГГ. Однією з найвідоміших відьом, яка користуються авторитетом, вважається Нянюшка Ягг, відьма з Ланкре. У неї є ім'я – Гіта, але всі воліють звати її Нянюшка. Вона глава великого сімейства. Всі три її офіційних чоловіки вже почили з миром, але зате залишилися 15 дітей, деякі з яких живуть в Ланкрі, а інші подорожують. Нянюшка Ягг любить бути серед своєї сім'ї, тому і будинок її стоїть між будинками двох синів, Джейсона і Шона. Вона розумна і мудра, люди люблять з нею спілкуватися і просити ради.

А ще вона обожнює готувати і пише книги. Правда, книга "Ласа Відрада" була заборонена до видання, а "Казки Нянюшки Ягг Для Маленьких (з картинками)", виявилися, за словами видавців, не такими вже безневинними дитячими казочками. Але "Куховарська книга Нянюшки Ягг" все-таки вийшла у світ. Це реально існуюча книга з рецептами і низкою життєвих порад, видана в 1999 р. Її співавторами є Террі Пратчетт, Стівен Бріггс і Тіна Ханнан. Причому ряд цих рецептів дійсно можна приготувати в домашніх умовах. На жаль, книжка не перекладалася офіційно на російську мову, але в мережі можна зустріти переклади, виконані шанувальниками письменника.

У Плоскому світі виданню книги передувало кумедне листування місцевих видавців (наводимо в скороченому варіанті)

Т. Кроппер, випусковий — Дж. Х. К. Гоутбергеру, видавцеві.

Ми отримали ще один рукопис від місіс Огг.

Дж. Х. К. Гоутбергер — Т. Кропперу, випусковому.

Рішуче проти. Пам'ятайте, що трапилося після того, як ми видали "Ласу відраду"? З того часу я не можу дивитися на пудинг як колись раніше. А моя дружина починає хіхікати навіть при найменшому згадуванні збитих вершків. Можу вас запевнити, що після тридцяти років шлюбу від такого можна втратити ґрунт під ногами.

Т. Кроппер, випусковий  — Дж. Х. К. Гоутбергеру, видавцеві.

Сьогодні приходили з Гільдії Печатників і забрали мій стіл в рахунок боргу. Я все ще не повернув місіс Огг її рукопис.

Дж. Х. К. Гоутбергер — Т. Кропперу, випусковому.

Дозвольте нагадати вам про книгу "Казки матінки Огг для малюків", яка була опублікована всупереч моєму голосу розуму. Дозвольте, також, нагадати вам казку "Як маленький став великим". Особисто я вірив, що це невинна дитяча казочка, поки моя дружина не почала хіхікати. Досить з нас місіс Огг. Це моє останнє слово.

Т. Кроппер, випусковий — Дж. Х. К. Гоутбергеру, видавцеві.

Коли ви обідали, приходив троль за орендною платою. Він працює на пана Хризопраза. Він зробив мені пропозицію, яка прозвучала абсолютно недвозначно, особливо та його частина, яка стосувалася засування пальців моїх ніг мені у вуха. Він бажає переговорити з вами завтра.

PS: Непередбачений планами рукопис місіс Огг все ще знаходиться у мене.

Дж. Х. К. Гоутбергер — Т. Кропперу, випусковому.

Присягаюся, що ніколи не став би питати, але що вона нам прислала?

Т. Кроппер, випусковий — Дж. Х. К. Гоутбергеру, видавцеві.

Рукопис на її звичайному асортименті – старих пакетах з-під цукру, обривках обгорткового паперу. Подекуди вона навіть крейдою писала. Загалом, це... ну... замітки сільської жінки.

Дж. Х. К. Гоутбергер — Т. Кропперу, випусковому.

Ну ладно. Посадіть когось з наших найманих писак виправляти граматику, орфографію і пунктуацію і підберіть картинки красивіше. Людям таке подобається.

Т. Кроппер, випусковий — Дж. Х. К. Гоутбергеру, видавцеві.

Мене збентежили деякі уривки з рукопису місіс Огг. Перші підозри з'явилися, коли я помітив, що в тексті зустрічаються великі шматки з правильною пунктуацією, які здалися мені знайомими. Візит до бібліотеки підтвердив мої підозри. Коротше кажучи, сер, місіс Огг вважає, що якщо переписати шматки з інших книг на перший клаптик паперу, що потрапив під руку, і потім написати олівцем зверху "Г. Огг", то буде вважатися, що вона написала книгу.

Дж. Х. К. Гоутбергер — Т. Кропперу, випусковому.

Так значить місіс Огг просто пустила в оборот уривки з більше дюжини книг?
Що за підступна старушенція! Добре, будемо вважати, що вона провела наукове дослідження і все в повному порядку. Можете не турбуватися.

new_image2_68
new_image2_68

ВІДЬМІНСЬКА КУЛІНАРІЯ

В продовження історії про Нянюшку Ягг, однієї з найвидатніших відьом Плоского світу, ми хочемо запропонувати вашій увазі деякі рецепти з її "Кухонної книги". За словами редакторів (які насправді є авторами книги), їм довелося "вдатися до нудних традиційних хвилин", описуючи процеси приготування, оскільки Нянюшка користувалася забавними визначеннями часу, на кшталт "Поки заспіваєш "Куди ж Соус Подівся?" також редактори уточнюють, що їм "довелося підправити інгредієнти в багатьох рецептах, беручи до уваги те, що їх плоскосвітові еквіваленти недоступні, неїстівні або ще щось гірше". А в іншому ці страви цілком можна ризикнути приготувати вдома, піднявши потім під час трапези келих за прекрасного письменника – Террі Пратчетта.

ІСТИННЕ ОЧУДНОЗЕМЕЛЬСЬКЕ КАРРІ

Інгредієнти

  • очищені від шкіри курячі грудки, порізані на кубики – 4 шт
  • маленька банка простого йогурту – 1 шт
  • шматочок кореня імбиру, порізаний – 1 см
  • зубчики часнику, роздавлені – 6-8 шт
  • оливкова олія 2 ст. л.
  • велика цибулина 1 шт
  • свіжий перчик чилі, очищений від насіння і порізаний 4 шт
  • мелений кумин 5 ч. л.
  • куркума 1 ч. л.
  • кокосове молоко 400 мл

Приготування

Рецепт винайшов Понт да Щеботанський, опинившись після корабельної аварії на острові, де не було інших живих істот, крім птахів, схожих на курей.

Замість кокосового молока можна взяти банку консервованих помідорів або розтерті горішки кеш'ю.

У каструльці змішуємо курячі грудки і йогурт, половину імбиру і часнику. Залишаємо на півгодини, але краще на всю ніч.

У великій сковороді нагріваємо олію і, помішуючи хвилин десять, смажимо цибулю до коричневого кольору. Якщо цибуля потемніє занадто сильно, це зробить смак каррі більш солодкуватим.

Додаємо половину перців чилі, імбир, що залишився, часник і мелені спеції, розмішуємо. У вас повинна вийти однорідна суміш. Виливаємо кокосове молоко і готуємо хвилин вісім-десять або до того часу, поки рідина не випарується і не почне виділятися олія (якщо нагрів не надто сильний, цього не станеться).

Коли суміш загусне, кладемо курячі грудки і йогурт, доливаємо водою (приблизно півкухля) і солимо. Можна додати трохи лимонного соку і цукру – за бажанням. Зменшуємо температуру і залишаємо на повільному вогні на 15-30 хвилин.

За п'ять хвилин до закінчення готування додаємо решту перцю чилі. Перед подачею можна посипати нарізаними листям коріандру, як подають в Говандолендському ресторані.

Подаємо з хлібом нан. Запрошуємо родичів.

СОУС УХТИ-УХТИ

Інгредієнти

  • шматок масла, приблизно з яйце – 1 шт
  • просте борошна – 1 ст.л.
  • м'ясний бульйон – 300 мл
  • англійська гірчиця – 1 ч.л.
  • білий винний оцет – 1 ч.л.
  • портвейн – 1 ст.л.
  • грибний концентрат (бульйон) – 1 ст.л.
  • сіль і чорний перець з гіркою сушеної або замороженої петрушки – 1 ч.л.
  • мариновані волоськи горіхи, дрібно порізані – 4 шт

Приготування

Цей рецепт – спадкове надбання сім'ї аркканцлера Чудакуллі. Взагалі всі чарівники обожнюють соуси.

Розтоплюємо масло в сотейнику. Змішуємо з борошном і з'єднуємо з м'ясним бульйоном. Варимо на середньому вогні з постійним помішуванням, поки соус не стане однорідним і не загусне. Додаємо гірчицю, винний оцет, портвейн і грибний концентрат, солимо і перчимо. Тримаємо на маленькому вогні ще 10 хвилин. Додаємо петрушку, волоські горіхи, даємо їм трохи прогрітися і подаємо на стіл.

Цей соус, якщо полити їм смажену яловичину, змусить навіть бичка порадіти своїй долі.

КОТЛЕТКИ РІНСВІДА

Інгредієнти

  • дрібно нарізана цибулина – 1 шт
  • картопляне пюре – 350 г
  • шавлія – 1 ч. л.
  • збиті яйця – 1 або 2 шт
  • крихти панірувальних сухарів 100 г
  • соняшникова олія – для обсмажування

Приготування

Кажуть, що для отримання цього рецепта довелося добряче побігати за одним з відомих чарівників незримого Університету Рінсвідом. Обсмажте цибулю в невеликій кількості олії. Змішайте з картопляним пюре і шавлією, охолодіть. Сформуйте з пюре маленькі плоскі котлетки. Занурте котлетки в яйце і обваляйте в сухарях. Посмажте в гарячій соняшниковій олії до золотисто-коричневого кольору. Котлетки чудові і їх можна їсти на бігу.

ЧОРТЕНЯТА З ВАРЕННЯ

Інгредієнти

  • несолоне масло – 100 г
  • дрібний цукор – 75 г
  • яйце – 1 шт
  • пшеничне борошно – 200 г
  • варення – 3-4 ст. л.

Приготування

Хороший приклад анк-морпоркських делікатесів – гарячих, солодких і дешевих.

Нагріваємо духовку до 180 градусів. Змащуємо лист. Розтираємо масло з цукром, потім по частинах вводимо яйце, ретельно розтираючи кожну порцію. Змішуємо з борошном до отримання м'якого тіста. Вливаємо варення, злегка помішуючи, щоб вийшли красиві закарлюки.

Десертною ложкою викладаємо порціями тісто на деко. Обережно прихлопуємо і шмякаємо в середину кожного кружка приблизно пів чайної ложки варення. Випікаємо у верхньому положенні в духовці 20-30 хвилин або поки верх не зарум'яниться.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

9 грудняFood

Новини партнерів