I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Сакральна тварина України: свині колись допомогли вижити предкам українців

Вони можуть ловити рибу і ніколи не бачать неба

Зовсім недавно закінчився різдвяний піст, і на столах українців з'явилися м'ясні страви. Традиційно головне місце займає, звичайно ж, свинина: буженина, сало, домашня ковбаса та інші смаколики. Не дарма свиню називають "сакральною твариною України", адже більшість українців не уявляє своє меню без свинини, а кількість страв з неї обчислюється сотнями. Вчені говорять, що свинина стала основною стравою наших предків в середині XIV – початку XV століття, після того як монголо-татари завоювали роздроблену Київську Русь і на слов'янських землях на 240 років запанувало монголо-татарське іго.

Згідно з історичними даними, хан Золотої Орди Батий прийняв мусульманську віру в 1240-х роках, а державною релігією Орди іслам став з 1320 року за хана Узбека. Мусульманська віра забороняє вживати в їжу свиней, вважаючи їх нечистими тваринами. Тому ханські баскаки (збирачі данини) вигрібали практично всю копитних живність, крім свиней. Пізніше, в XVI столітті, почастішали набіги татар і турків з Османської імперії. Саме ці фактори вважаються основними причинами виникнення любові українців до свинячого м'яса. Тямущі предки, помітивши огиду, яке викликає у загарбників сало, натирали ним і інші продукти, для того щоб їх зберегти від розграбування. Робилися навіть спеціальні сальні полотна, які вивішувалися перед льохом з їстівними припасами для їх захисту від правовірних
.

В Україні 7,3 млн голів свиней , або по одній на шість жителів країни.

Вирощування свиней виявилося набагато менш витратним, ніж розведення, наприклад, овець, а свиняче м'ясо майже вдвічі більше калорійне ніж яловичина і баранина. Сало, на відміну від м'яса, прекрасно зберігається в засоленном вигляді навіть влітку. Також 70% живої ваги свині – це м'ясо і сало, і лише 30% – кістки, кишечник та інші відходи, в той час як у корови м'яса – 55%, а кісток і решти – 45%. І це не все: свиня має приблизно такий же склад крові, фізіологію травлення, як і людина. Вона хворіє на ті самі хвороби, і лікувати її можна тими ж ліками і майже в тих же дозах, що і людей. Це дозволяє вченим-медикам відшукати і точно дозувати нові препарати. Знання про вплив радіації, алкоголю і наркотиків на організм людини були отримані в дослідах, проведених на свинях.

Реклама

Зараз , за даними Держстатистики , в Україні налічується 7,3 млн голів свиней , або по одній на шістьох жителів країни . З них 60 % в приватних господарствах , 40 % – на фермах . Це небагато, бо в радянські часи в Україні налічувалося понад 20 млн голів , або кожна третя свиня СРСР вирощувалася у нас і йшла на стіл всьому Союзу .

НЕ САЛОМ ЄДИНИМ: МАЛОВІДОМІ СТРАВИ ЗІ СВИНИНИ В РІЗНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

ЗАПАД: МАЦИК, ВЕДДЕРЕЙ І ОМАЧКА

Реклама

У кожному куточку країни є свої страви зі свинини . На Рівненщині популярний мацик – в'ялене м'ясо в свинячому шлунку , в Закарпатті мачанка або омачка – обрізки м'яса і сала в соусі з борошна , грибів , овочів і прянощів . А Хмельниччина славиться веддереєм – картопляною ковбасою в свинячий кишці .

new_image6_127

ПІВНІЧ І ЦЕНТР: ПИРІЖОК НАВПАКИ І САЛО В ДИМУ

Реклама

Родзинка м'яса в горщиках з Сумщини – наявність в ньому свинячої печінки , сиру , сметани і перцю , на Кіровоградщині поважають крученики або " пиріжки навпаки " – в м'ясо загортаються гриби , чорнослив , картопля . Запорожці пишаються капустняком з салом , а на Черкащині коптять сало в димоході .

new_image5_151

СХІД: ДОНЕЦЬКІ КОТЛЕТИ І ЛУГАНСЬКІ РУЛЕТИ

Схід знаменитий котлетою " по – донбаськи " : не з курячого , як " по – київськи " , а з свинячого фаршу . У пошані м'ясний рулет " по – луганськи " з фаршу , моркви і вареного яйця в серцевині і соковите свиняче м'ясо , запечене з цибулею , часником і солодкими яблуками у фользі або рукаві .

new_image7_111

17 ЦІКАВИХ ФАКТІВ З ЖИТТЯ СВИНЕЙ

1. Найбільша свиня в світі на ім'я Великий Білл жила в 1993 році в США , штат Теннессі . Її вага досягла 1 153 кг ( зазвичай свині важать вчетверо менше ) , довжина 2,74 м , а висота в холці – 1,52 м .

2. Найбільша свиня в Україні поки не визначена . Але зате у нас приготовано найбільший в світі бутерброд з салом – вагою 150 кг і довжиною 150,7 м .

3. Найменша свиня в світі – міні – майяліно . Вона була виведена італійцем Стефаніо Моріні . Вага дорослої особини – всього 5-9 кг .

4. Найбільше поросят з'явилися на світ за один опорос – 42 – зафіксовано у свині породи тейху ( Китай ) . В Україні у найпопулярнішої породи – велика біла – за один опорос було 17 поросят .

5. Дикі кабани живуть до 25 років , домашні – до 15 років .

6. Існує близько 100 порід свиней . В Україні промислово розлучаються 11 порід . Найпоширеніша – велика біла . На неї припадає 75 % поголів'я .

7. У світі налічується близько 1 млрд свинок всіх порід , з них половина живе в Китаї . Українських свиней – 0,7 % від світової кількості .

8. Свині за розумовими здібностями не поступаються собакам , а по нюху перевершують їх . Свиня відчуває дичину або людину під снігом на відстані до 40 м . Їх давно використовують для пошуку трюфелів , зараз все частіше – для виявлення наркотиків .

9. Через анатомічну будову хребта ( дуже коротка шия ) свиня , що стоїть на чотирьох ногах , ніколи не бачить неба .

10. Свині люблять слухати музику і вміють похрюкувати в такт мелодії, що сподобалась .

11. Валяння в калюжах говорить про кмітливість свинок – з шару рідкого бруду вода випаровується повільно , що охолоджує тіло тварини в спеку . А засохла кірка бруду захищає від паразитів .

12. Людина приручила диких свиней 12 тис . Років тому . Їх м'ясо вживали в їжу , з кісток робили предмети домашнього начиння , а шкірою обтягували щити .

13. Свині добре плавають , можуть проплисти до 5 км і швидко бігають , розвиваючи на короткий час швидкість до 12 км / год , і навіть вміють пірнати . На атолі Факаофо в Тихому океані водяться свині – рибалки , які вміють пірнати на глибину до 15 м .

14. Для свині п'ятачок , як для кішки вуса – головний аналізатор і апарат розвідки . Будь-яку цікаву річ свиня мацає носом , визначає ним своїх і чужих .

15. Свині не пітніють , єдине місце , де розташовані потові залози – це п'ятачок .

16. Найбільш кошлаті свині – угорські мангалиці : їх тіло вкрите шерстю на кшталт овечої .

17. Сила вереску свині досягає 115 децибел – на три більше , ніж у злітаючого реактивного лайнера . Навіть у слонів і бегемотів рев – всього 110 децибел .

СВИНОФЕРМА XXI СТОЛІТТЯ: ЧИСТОТА, ТЕРМОРЕЖИМ І СПЕЦБУДИНОЧКИ

Не секрет, що приміщення для вирощування свиней у багатьох асоціюються з брудом і неприємними запахами. Розхожа фраза: "Ну і свинарник ти розвів в квартирі!" - тому підтвердження. Але, як з'ясувала "Сегодня", нинішні свинарники виглядають зовсім інакше. Якщо, звичайно, вони обладнані за європейськими технологіями. Як нам розповіли в Асоціації свинарів України, таких підприємств стає все більше. Ми ознайомилися, як вирощують "п'ятачків" на одному з найсучасніших в Україні підприємств, яке знаходиться в с. Батятичі Кам'янко-Бузького району Львівської області. Наприкінці жовтня минулого року тут відкрили після реконструкції новий тваринницький комплекс.

Як розповів нам директор підприємства Роман Хомічко, їхня фірма працює з 2013 року, виробничий потенціал – 100 тис. товарних поросят в рік. "Для розвитку господарської діяльності залучили кошти інвестора з Польщі. Імпортовано сучасне обладнання для свинокомплексу і самостійного виготовлення кормів, – говорить Хомічко. – Загальна площа приміщень становить 22 тис. м2. Для обслуговування свинокомплексу орендували землю площею 11,4 га, для вирощування зернових культур - ріллю площею 31,5 га. На підприємстві працюють 55 співробітників".

Заступник директора Роман Голуб поділився з нами тонкощами вирощування молодняка. "У вольєрах у свиноматок з новонародженими поросятами температура підтримується 21,5 градуса, оскільки при більш високій температурі у дорослих свиней зникає апетит, – роз'яснив Голуб. – Крім материнського тепла, крихіток-поросят зігрівають лампи для обігріву та спеціальні будиночки, куди хрюши ховаються , насмоктавшись молока. З 5-7 дня поросята, крім молока, починають їсти сухий корм для малюків, з 42-го дня харчуються сумішшю з пшениці, кукурудзи, сої. 28-денних поросят відлучають від матері і переводять в загони для молодняка. Перший тиждень вони живуть при температурі 30 градусів, потім вона поступово знижується. Всі свині знаходяться в загонах на решітках з відстанню між прутами 14 мм. Тому відходи життєдіяльності тварин падають в спеціальні ванни, які періодично очищаються. Тобто поросята і свині ходять чистими".

Вагітність у свиней , як правило , триває 3 місяці , 3 тижні і 3 дні.

ДОРОСЛІ І "ДІТИ".Свиноматка народжує двічі на рік , оскільки вагітність в середньому триває 3 місяці , 3 тижні і 3 дні . Поросята з'являються на світ зрячими і вже через годину самі бігають і смокчуть молоко матері . Одна тварина призводить 14-15 поросят , після вибракування , в ході якої відокремлюють слабких і хворих тварин , вигодовують 12-13 штук .

Продають поросят всім бажаючим , коли вони досягають віку 2 місяці і ваги 25 кг за ціною 52-54 грн / кг . Тобто " свинтус " для м'яса обійдеться новому власникові в приблизно 1300 грн . Але це вигідно : " Сегодня" підрахувала , за півроку тварину можна відгодувати до 120-150 кг і виручити близько 8000 грн . Кращих свиней для розмноження відбирають двічі – при досягненні 25 кг , потім остаточно при 80 кг . Решту відгодовують до ваги 150-180 кг і відправляють на м'ясо .

Голуб розповів нам , які ознаки гарної свиноматки : " Свиноматка повинна бути не жирна , добре розвиненою : з довгим тулубом , великими сосками . Коштує вона не менше 250 євро і може давати хороший приплід 10 раз або 4-5 років , потім йде на м'ясо . Тобто одна свиня може дати до 150 поросят " . А породистий племінний кнур коштує 1500 євро і може давати потомство 4-5 років і більше .

new_image3_233

В теплі. Новонароджених поросят зігріває материнське тепло і інфрачервоні лампи.

МІНІ-ПІГІ: ДРУГ, ЗДАТНИЙ ЗАМІНИТИ СОБАКУ

Однією з популярних сьогодні порід свиней є карликова міні-пігі, яку вивели як декоративну. Зовні ці тварини виглядають як звичайні свині, які за розмірами не перевищують стандартну кішку або собаку. Адже вага дорослого "п'ятачка" – до 15 кг, а зріст у холці – всього 35-40 см. Живуть вони, як і звичайні свині, 12-15 років. Отримати таку породу вдалося німцям, які зуміли схрестити в'єтнамських висловухих свиней і низькорослих диких кабанчиків. Перевага такої хрюші в її легкому утриманні як вихованця в квартирних умовах. Наприклад, міні-поросята надзвичайно розумні: в квартирі карлика можна привчити до свого туалету і певної житлової зоні. А на думку самих власників, екзотична свиня ще й хороший друг.

"Мало хто повірить, але наш піг може навіть посміхатися, коли його почухаєш або почастуєш чимось смачним. Любить, коли його беруть на ручки, – розповіла нам власниця міні-піга Олена. – Наш міні-піг регулярно гуляє по вулиці на повідку. Гуляти з ним легко – ці тваринки дуже слухняні. З'явився піг у нас в будинку випадково. Собак я не люблю, а на кішок алергія. Але якось друзі показали мені крихітних дитинчат міні-пігів на ярмарку. Я не змогла встояти і придбала собі одного". Обійшлася тваринка недешево – тримісячного міні-піга в Києві продають за 1000-1500 грн. Як розповіли нам заводчики, він виросте розміром як французький бульдог. А натуральних чистопородних крихт вагою в 5 кг в Україні сьогодні немає. Вони коштують від 150 до 350 євро залежно від різновиду породи карлика, але мало кого приваблюють через високу ціну.

new_image_279

Менше кішки . Найбільш крихітні – міні – майяліно вагою всього 5 кг.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти