I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як позбутися від тяги до солодкого і жирного: поради психотерапевта

Спіть достатньо – не менше 7-8 годин, це підтримає адекватний кровообіг в головному мозку

Думка про те, щоб підняти собі настрій солодкою або іншою не менш корисною смакотою, виникає у багатьох. Але ось потім позбутися тяги до солодкого і жирного виходить не завжди.

Як все ж цього досягти, розповів Домашнему очагу  Михайло Гаврилов, лікар-психотерапевт, член американського Інституту функціональної медицини.

Реклама

Чому мозок "змушує" їсти жирну і солодку їжу

Корінь сильної тяги з жирної і солодкої їжі потрібно шукати в нашому далекому минулому.

Незважаючи на те, що спосіб життя людини досить сильно змінився, еволюційна програма як і раніше надає на неї сильний вплив. Так, наприклад, добова потреба в калоріях первісної людини становила близько 4000 ккал у жінок і 5000-6000 ккал у чоловіків.

Реклама

Такі високі енерговитрати були цілком виправдані. Адже наші предки були неймовірно рухливі: полювали, займалися збиранням і часом проходили на добу більше 30 км. Найпростіший спосіб забезпечити себе "пальним" – вживання солодкої і жирної їжі. Ось чому для нашого головного мозку подібна їжа є найбільш привабливою.

Спосіб життя сучасних міських жителів далеко не такий активний, але все ж пам'ять предків дає про себе знати кожен раз, коли ми відчуваємо почуття голоду. Перше, що спадає на думку – з'їсти що-небудь солодке або солоне.

В принципі в природі немає шкідливих продуктів, такими вони стають лише в тому випадку, якщо ми вживаємо їх без міри. Безумовно, ми не можемо в великих кількостях їсти солодке і жирне, адже наші добові енерговитрати не настільки великі. Більш того, сучасна жирна і солодка їжа сильно відрізняється від тієї, яку їли наші попередники.

Реклама

Одна справа з'їсти шматок червоного м'ясо, інша – продукт з гідрогінезованним жиром. Можна поласувати солодкими ягодами, а можна – печивом з рафінованим цукром. Смак, начебто, один, але вплив на здоров'я і психіку зовсім різний.

Як солодка і жирна їжа впливає на нервову систему

Харчова поведінка людини регулюється, в тому числі, і так званою системою винагороди – складною мережею нейронів, яка відповідає за задоволення. Нерідко, саме вона змушує людину хотіти чогось дуже сильно і будь-якими способами досягати бажаного. Одним з стимуляторів цієї системи є солодка і жирна їжа. Вона володіє так званою смакової привабливістю – збуджує апетит і змушує нас з'їсти більше.

Виробники продуктів харчування прекрасно знають про те, що саме солодке і жирне є найбажанішим для споживача, і активно користуються цими смаками для виготовлення фаст-фуду, молочної продукції, снеків, кондитерських виробів.

Що відбувається, коли ми вживаємо їжу з подібними смаками? Нервові клітини смакового апарату, сприймаючи солоде або жир, дають сигнал до вироблення опадів, в тому числі і ендорфінів – хімічних сполук, що виробляються в головному мозку і приносять задоволення. Крім цього ці речовини зменшують біль і стрес, по крайній мірі, на час. Для багатьох людей їжа, є найдоступнішим джерелом приємних емоцій. Саме тому переїдання так часто входить в звичку.

Напевно ви зустрічали людей, яким досить з'їсти одну цукерку або печиво. А буває навпаки, деяким і пачки недостатньо. Феномен такої поведінки пов'язаний з розвитком контролюючих систем, розташованих в головному мозку, зокрема з його лобовою частиною. Якщо вона активно працює, всі інші структури мозку знаходяться в балансі. У цьому випадку людина здатна відійти від лотка з солодощами, відмовитися від жирного тістечка і смаженої картоплі. Якщо балансу в роботі структур головного мозку немає, нам складніше "натиснути на гальма" і управляти своєю харчовою поведінкою. Часто активність кори лобових часток головного мозку знижується в разі травми, поганого сну, зловживання алкоголем, синдрому дефіциту уваги.

Як протистояти тязі до солодкого і жирного

Якщо ви збалансуєте діяльність різних відділень головного мозку, то вважайте, що половину справи вже зроблено. Ви повернете контроль над своєю поведінкою і знизите градус харчової залежності.

Спіть достатньо – не менше 7-8 годин, це підтримає адекватний кровообіг в головному мозку.

Підтримуйте стабільний рівень цукру в крові. Для цього їжте частіше і потроху. Система самоконтролю відмовляє частіше, якщо рівень цукру в крові низький. Підвищуйте його за рахунок складних вуглеводів, нежирних білків і корисних жирів.

Приділяйте належну час фізичного навантаження. В Японії проводилося дослідження, яке показує, що 10 хвилин заняття пінг-понгом значно посилюють постачання лобових часток головного мозку киснем і поживними речовинами.

Ставте ясні цілі. Лобова кора бере участь в плануванні і прогнозуванні – їй потрібні чіткі вказівки.

Не забувайте про щоденні задоволеннях для себе. Вони не повинні бути пов'язані з їжею. Це може бути творчість, заняття спортом, рукоділля, процедури для тіла. Головне, приділяйте їм хоча б по 15-20 хвилин в день.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти