Урожай винограду, персиків пізніх сортів та інших південних фруктів, терміни дозрівання яких припадають на вересень – це завжди своєрідна лотерея, операторами якої є погодні умови. Але допомогти дбайливо вирощеним плодам дозріти до заморозків і набрати достатньо цукрів, а також підготувати дерева і кущі на зимівлю невигідна – завдання кожного садівника. Сьогодні нам розкажуть, як це зробити, Віктор Нікітан і досвідчений садівник з Житомира, біолог Неллі Лапінус .
ВИДАЛЕННЯ ПЛОДІВ І ЛИСТКІВ
Важливо не " скупитися " і відрегулювати навантаження на кущ або дерево, своєчасно видаливши надлишок плодів – тоді йому вистачить сил і ресурсів на те, щоб забезпечити дозрівання і висока якість врожаю. " У винограду на початку вересня варто видалити з пагонів частина листя, – радить Неллі Лапінус. – Це забезпечить провітрювання і освітлення дозрівають грон, знизить ураження рослин хворобами, і прискорить накопичення цукрів в ягодах. Особливо важливо видаляти листя у їдальнях і південних сортів, погано визріває в нашій зоні " .
Після того як листя видалені, варто обприскати грона 0,2-0,3 % розчином сульфату калію і хелатами мікроелементів – тоді ягоди будуть помітно солодше. Важливо: не варто знімати виноград, як тільки ягоди забарвляться. Накопичення цукрів у них триває, поки погода досить тепла. Знімати врожай потрібно, коли настане стійке похолодання, але до перших заморозків: вони можуть викликати осипання ягід .
Правильно доглянутий, вчасно підгодовуваний і оброблений сад завжди порадує свого власника рясним врожаєм з фруктів і ягід .
Знімати треба до холодів.
ПІДЖИВЛЕННЯ І УМОВИ
Іноді, при несприятливих погодних умовах, фрукти восени довго не дозрівають. Це пов'язано з тим, що рослинам не вистачає тепла. Але оскільки побудувати теплицю над кожним деревом не можна, єдине, що залишається садівникові, – це забезпечити рослинам максимально сприятливі умови, виходячи з можливостей .
ХАРЧУВАННЯ.Восени рослини, що готуються до зимівлі, змінюють вимоги до харчування. Зокрема, азот – елемент, необхідний для активного зростання (міститься в компості, гної, коров'яку, а також в таких добривах, як селітра і сечовина) – їм не тільки не потрібний, але навіть шкідливий! Восени рослини припиняють зростання, тому підживлення азотом здатні уповільнити дозрівання фруктів і стимулювати вторинний ріст пагонів. А ось для дозрівання фруктів і овочів з основних елементів живлення потрібні фосфор і калій – ці елементи містяться в комплексних добривах з "осінньою" формулою. Можна використовувати і прості добрива – сульфат калію, простий і подвійний суперфосфат, безазотні або містять мало азоту калію монофосфат, амофос, діаммофоска. Крім того, сьогодні розроблені спеціальні гормональні стимулятори дозрівання плодів. Але їх використання вимагає точних дозувань, обережного поводження і не завжди можна застосувати на дачі .
" Відмінним комплексним " осіннім " добривом для винограду і плодових рослин буде доступна більшості дачників зола, – розповідає Неллі Лапінус. – Вона містить багато фосфору, калію, кальцію та інших мікроелементів ". А ось азоту, зайвого для рослин восени, в золі практично немає. Потрібно тільки пам'ятати, що зола може змінити кислотність грунту – вона, розчиняючись в грунтовому розчині, робить грунт більш лужним. Перед внесенням золу бажано просіяти, видаливши вугілля. Чим світліше зола, тим краще вона підходить в якості добрива .
" З мікроелементів восени рослини особливо потребують магнію, кальцію, бору: як їх джерела для рослин можна використовувати такі мікродобрива, як сульфат магнію, борну кислоту, кальцієву селітру. Але набагато краще використовувати хелати цих елементів – вони швидше засвоюються рослинами ", – розповідає Віктор Нікітан .
АГРОТЕХНІКА
Важливий момент в прискоренні дозрівання – правильна агротехніка саду і виноградника. Так, із закінченням росту плодів і початком зміни їх забарвлення потрібно істотно скоротити полив і трохи " підсушити " рослини. Звичайно, ми нічого не зможемо зробити з затяжними дощами, але враховуйте, що занадто вологий грунт уповільнює дозрівання, може викликати розтріскування шкірки ягід у винограду і кісточок у кісточкових культур .
ПРИЩИПУВАННЯ І ЧЕКАНКА.Для того щоб плоди придбали характерну для них забарвлення, вони повинні бути добре освітлені сонцем. Тому необхідні правильне формування дерев, пінцировка ( прищипування верхівок ) і чеканка – укорочення пагонів у винограду. Ці прийоми обов'язкові, якщо вам потрібні добре визрілі, ароматні і солодкі фрукти .