Більшість хребетних при наявності вибору між несмачною, але калорійною їжею, або смачною, але з низькою енергетичною цінністю, виберуть перше.
Про це повідомили вчені з Єльського університету в співпраці з колегами з Інституту біомедичних наук Університету Сан-Паулу і Федерального університету ABC, Бразилія.
При цьому Тетяна Ліма Феррера, одна з авторів дослідження, пояснила, як формується такий вибір.
"Різні нейронні ланцюги в підкорковій частини переднього мозку і частини базальних гангліїв (в тому числі в стріатуме) відповідають одночасно за почуття задоволення від вживання солодкої їжі і за підрахунок калорій", – розповіла вона.
Повідомляється, що нейробіологи провели досвід на мишах, метою якого було визначити співвідношення кількості дофаміну (відомого як "гормон радості") після споживання їжі різної калорійності.
За результатами дослідження вчені зробили висновок, що нейронні ланцюги у вентральному стріатумі залучені в сприйнятті смаку, тоді як ланцюги в спинному стріатумі розпізнають енергетичну цінність продукту.
Читайте також:
- Звідки береться лінь і як її подолати
- Жінки повинні спати довше, ніж чоловіки – вчені
- Кидай курити: вчені розробили спеціальну вакцину
- Чим менший мозок, тим сильніший імунітет – вчені
- Вчені з'ясували, як вживання м'яса вплинуло на еволюцію людини
- Вчені розвінчали популярний міф про роботу мозку
- Надлишок цукру вбиває мозок – вчені