I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Колишня помічниця директора кинула високооплачувану роботу щоб стати принцесою сиру

Особистий досвід однієї бізнесвумен: як з нічого народилася творча гастромайстерня

Історія Тетяни Дядечко здивувала б багатьох. До 2012-го вона працювала помічником директора в крупній агрофірмі, і їй все подобалося: відмінна зарплата, двічі на місяць закордонні відрядження, словом, робота – мрія. Але не давало спокою відчуття себе "не на місці".

"Не було поштовху до змін. А потім закохалася, треба було переїжджати з Полтави до Києва, я звільнилася і більше року не займалася нічим, крім пошуків себе", – згадує Тетяна.

Це був важкий період в житті: після керівної посади вона прокидалася вранці, не розуміючи, заради чого. В один з таких днів повного відчаю дівчина вирушила на ринок, купила молоко – і зробила свій перший домашній сир. Процес сподобався настільки, що ще рік вона годувала сирами сім'ю і друзів, набиваючи руку і експериментуючи. Потім пішли продажі по знайомих і участь в фуд-фестивалях: на першому ж домашня сироварня розпродала весь товар години за три. Стало ясно, що це може бути хороший бізнес і треба рухатися вперед, до відкриття власного цеху.

"Я сировар, організатор фуд-вечірок і один з організаторів мотофестивалю "Тарасова гора", – так сьогодні, через місяці цілодобового праці, видається автор десятка унікальних рецептів Тетяна.

Зараз, коли долають фінансові проблеми і законодавство постійно змінюється, вона зізнається, що починає замислюватися: чи так уже любиш цю справу, щоб все це виносити?

"Але як тільки потрапляю в цех і стаю "до верстата", сумніви як рукою знімає – настільки неймовірне задоволення!" - ділиться бізнесвумен
.

НАЙВАЖЧЕ

Реклама
Спокою Тетяна не знає: змінюються законодавство, партнери, йде постійний пошук робочих. Тільки недавно орендувала цех, але вже замислюється, чи не змінити його – з кадрами велика проблема, у селян просто немає бажання працювати, зізнається вона, а з найближчих райцентрів на роботу в цех не поїзд: 50 км відстані, і дороги нікудишні. "Коли говорять:" Хочу почати свою справу, тому що набридло працювати "на дядю" – мені смішно. Почавши свою справу, ти починаєш працювати 24 години на добу – на своїх робочих, на клієнтів, на постачальників", – міркує сировар. Але найскладнішою стороною життя приватного підприємця вона вважає самоорганізацію і настройку щоденного графіка. Скажений ритм частенько вимотує, хочеться розслабитися, але як тільки дав собі відпочинок, мобілізуватися і повернутися в русло вкрай важко.

" Сам собі ставиш цілі і сам же себе щоранку настроюєш на їх досягнення . Коли в минулому році запускала цех – працювала по 20 годин на день . Після 2-3 місяців такого режиму вже нічого не хотілося , – розповідає Тетяна . – Кожен день потрібен аутотренінг і маленька перемога над собою , адже в майбутньому не хочу працювати , як зараз . Але потрібно постаратися і вийти на рівень , який дозволить працювати по – іншому " .

СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ

Все почалося з звичайних домашніх каструль , ринкового молока і аптечних заквасок . Кілька місяців до цього Тетяна вивчала матчастину , читала , дивилася ролики , вивчаючи сироваріння .

" Потім закупила формочки , сита , закваски – на все пішло гривень 300 , – каже про свої перші інвестиції Дядечко . – Поступово оберти нарощувалися , знайшла під Києвом цех , де ще рік орендувала зміни ( приходила працювати туди двічі на тиждень ) " .

Реклама
Але снігова куля наростала – був потрібний свій цех , грошей на оренду якого у Тетяни не було . " Я розуміла , що час – найцінніше , що є , справа вже йде , і розвивати її треба якомога швидше , тому намагатися збирати не стала , – розповідає підприємець . – Стартовим капіталом для цеху стали проданий автомобіль і арсенал фототехніки , плюс у друзів зайняла солідну суму . Купила холодильник для молока , пастеризатор , робочі столи , стелажі , килимки , багато – б /в з Європи , і робота пішла " .

new_image2_314

Сири робить лише за авторськими рецептами

ЯК ЗМІНИЛОСЯ ЖИТТЯ

Реклама

2016 рік був настільки насиченим , що на поточний Тетяна поставила собі за мету : направляти більше часу і зусиль на створення сім'ї , ніж на роботу , і склала графік подорожей на рік . Вони і раніше були важливою частиною життя , але тепер , коли графік хоч і щільний , але Тетяна йому господиня , вдається викроювати час на поїздки так часто , як хочеться .

" У якийсь момент дала собі слово вкладати не тільки в розвиток бізнесу , а й в свої хобі . Тому весь час то квитки купую , то готелі бронюю . Перед Новим роком влаштувала собі тур по Європі : об'їхала автомобілем все найбільш " сирні " місця , побачила і дізналася багато нового і корисного , зустрічалася з крафтового виробниками і вчителями сироваріння . Виявила , що рівня англійської мені вже мало , записалася на мовні курси " , – перераховує позитивні зміни в житті полтавка .

Як би не було складно , вона обов'язково знаходить час на спортзал – каже , як тільки дає волю ліні і знижує фізичну активність , так відразу млявими стають робота і інші сфери життя . Крім того , вона бере активну участь в організації щорічного мотофестивалю , адже байки – її серйозне захоплення на все життя .

" А внутрішньо я просто стала відчувати , що нарешті займаюся своєю справою . Може , через пару років захочеться чогось іншого . Але сьогодні , отримуючи подяки від задоволених клієнтів , думка лише одна : як же здорово , що це є в моєму житті ! " – посміхається Тетяна .

ПОРАДИ ПОЧАТКІВЦЯМ

Якби почати спочатку , Тетяна б ще сто раз обдумала , де відкривати цех . Нинішня точка в Житомирській області була хороша за ціною , але надто вже специфічний регіон : село на кордоні двох районів , обидва райцентри – в 50 км , дороги вбиті .

"На власних помилках дізналася, які аспекти потрібно враховувати в такій справі. Ще у нас величезна проблема з сировиною: якісного молока днем з вогнем не знайдеш, а клієнти просять все більше продукції", – ділиться досвідом підприємець.

Сировинна база – основа основ, Тетяна може брати молоко всього у кількох дрібних фермерів, в яких впевнена: чисто, якісно, і корів годують тим, чим потрібно (це позначається на технології виробництва сирів). Крім технічних моментів, важливий моральний настрій.

"Не поспішайте заздрити підприємцям. Дізнайтеся трохи краще їх графік і правила життя: часто люди вважають затії знайомих крутими, але заздрість не найкращий порадник, – радить Тетяна. – Батьки і друзі мені говорили: "Ой, це так важко, ти не впораєшся", але такого слухати теж не треба. Прислухайтеся до тих, хто задає конструктивні питання і дає корисні поради".

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти