Книги на літо

Степан у Каннах

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Брежнєва та фури

Чим загрожує глобальне потепління: вчені знайшли в воді смертоносний токсин

Нове дослідження дозволяє передбачити появу отруйних агентів в улові риболовних суден і дозволяє зменшити загрозу для життя людей

Нейротоксин, потрапляння якого до організму викликає жахливі наслідки, все частіше зустрічається в морепродуктах, що вживаються в їжу. Причина проста: через нагрівання води океан "цвіте", і крихітні водорості, що виділяють отруйну речовину, стають причиною загибелі безлічі ссавців. Але чи можна уникнути масових отруєнь, – задається питанням "Популярная Механика".

Загадковий, потенційно смертоносний нейротоксин, що отруює людей завдяки молюскам, може бути безпосередньо пов'язаний з прогріванням океанічних вод. Нове дослідження дозволяє передбачити появу отруйних агентів в улові риболовних суден і дозволяє зменшити загрозу для життя людей. Однак одне запитання залишається без відповіді: оскільки рівень температури вод Світового океану зростає все вище і вище, чи не піде за ним збільшення токсичності?

Реклама

Домоєва кислота (також відома як "кислота зомбі") – речовина, що виробляється в природному середовищі крихітними водоростями, фітопланктоном. Насправді зараз ніхто не знає, для чого він потрібен. "Молюски, що поїдають квітучі водорості, здається абсолютно не звертають увагу на токсин", говорить Морріган Маккіббен, аспірант з університету Орегона. Але ось парадокс: тоді як безпосередні пожирачі фітопланктону мають імунітет проти його токсину, інші тварини піддаються страшним мукам, якщо випадково з'їдять його. Домоєва кислота імітує нейромедіатор під назвою глутамат, і здійснює куди кращий зв'язок з мозком, ніж оригінал. В результаті це призводить до того, що продукція нейромедіатора знижується, і у людини починаються судоми і втрата пам'яті. Деякі дослідження показують, що цей токсин сприяє розвитку хвороби Альцгеймера у морських левів і що він винен у масовій загибелі всіх, хто пов'язаний з океаном, від китів до морських птахів. Люди теж постраждали.

"Чому ці крихітні істоти виробляють токсин, який починає працювати лише на пару рівнів вгору по харчовому ланцюгу? На це у нас немає відповіді", – констатує Маккіббен. Як би там не було, не менш важливим питанням для вчених стала можливість прогнозувати збільшення рівня домоєвої кислоти в регіонах і можливість утримувати її якомога далі від харчових продуктів. У новому дослідженні, опублікованому в працях Національної академії наук, біолог надає докази того, що потепління океанів може прзвести до збільшення рівня домоєвої кислоти.

Використовуючи дані з різних джерел, дослідники змогли виявити зв'язок між погодними циклами, які нагрівають океан (наприклад Ель-Ніньо) і піковим збільшенням рівня домоєвої кислоти. І раніше передбачалося, що потепління води сприяє її "зацвітанню", але тепер це стало очевидним. Через різке зростання температури фітопланктону стає більше, рівень токсину зростає і люди отримують все більші дози отруйної речовини разом з продуктами харчування.

Реклама

Тепер же вчені впевнені, що, відстежуючи нагрів води за допомогою численних служб і сприяння рибальських компаній, можна буде передбачити динаміку зростання токсичності. На жаль, наразі єдиний метод боротьби з цим явищем – припинити вилов риби в уражених фітопланктоном областях.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти