Нейротоксин, потрапляння якого до організму викликає жахливі наслідки, все частіше зустрічається в морепродуктах, що вживаються в їжу. Причина проста: через нагрівання води океан "цвіте", і крихітні водорості, що виділяють отруйну речовину, стають причиною загибелі безлічі ссавців. Але чи можна уникнути масових отруєнь, – задається питанням "Популярная Механика".
Загадковий, потенційно смертоносний нейротоксин, що отруює людей завдяки молюскам, може бути безпосередньо пов'язаний з прогріванням океанічних вод. Нове дослідження дозволяє передбачити появу отруйних агентів в улові риболовних суден і дозволяє зменшити загрозу для життя людей. Однак одне запитання залишається без відповіді: оскільки рівень температури вод Світового океану зростає все вище і вище, чи не піде за ним збільшення токсичності?
Домоєва кислота (також відома як "кислота зомбі") – речовина, що виробляється в природному середовищі крихітними водоростями, фітопланктоном. Насправді зараз ніхто не знає, для чого він потрібен. "Молюски, що поїдають квітучі водорості, здається абсолютно не звертають увагу на токсин", говорить Морріган Маккіббен, аспірант з університету Орегона. Але ось парадокс: тоді як безпосередні пожирачі фітопланктону мають імунітет проти його токсину, інші тварини піддаються страшним мукам, якщо випадково з'їдять його. Домоєва кислота імітує нейромедіатор під назвою глутамат, і здійснює куди кращий зв'язок з мозком, ніж оригінал. В результаті це призводить до того, що продукція нейромедіатора знижується, і у людини починаються судоми і втрата пам'яті. Деякі дослідження показують, що цей токсин сприяє розвитку хвороби Альцгеймера у морських левів і що він винен у масовій загибелі всіх, хто пов'язаний з океаном, від китів до морських птахів. Люди теж постраждали.
"Чому ці крихітні істоти виробляють токсин, який починає працювати лише на пару рівнів вгору по харчовому ланцюгу? На це у нас немає відповіді", – констатує Маккіббен. Як би там не було, не менш важливим питанням для вчених стала можливість прогнозувати збільшення рівня домоєвої кислоти в регіонах і можливість утримувати її якомога далі від харчових продуктів. У новому дослідженні, опублікованому в працях Національної академії наук, біолог надає докази того, що потепління океанів може прзвести до збільшення рівня домоєвої кислоти.
Використовуючи дані з різних джерел, дослідники змогли виявити зв'язок між погодними циклами, які нагрівають океан (наприклад Ель-Ніньо) і піковим збільшенням рівня домоєвої кислоти. І раніше передбачалося, що потепління води сприяє її "зацвітанню", але тепер це стало очевидним. Через різке зростання температури фітопланктону стає більше, рівень токсину зростає і люди отримують все більші дози отруйної речовини разом з продуктами харчування.
Тепер же вчені впевнені, що, відстежуючи нагрів води за допомогою численних служб і сприяння рибальських компаній, можна буде передбачити динаміку зростання токсичності. На жаль, наразі єдиний метод боротьби з цим явищем – припинити вилов риби в уражених фітопланктоном областях.
Читайте також:
- Вчені визначили, скільки людині потрібно займатися спортом для гарного самопочуття
- Космічний телескоп зробив знімок чорної діри, що порушує закони фізики
- Місяць сформувався в результаті зіткнення Землі з іншими планетами – вчені
- ТОП-10 нових медичних технологій 2016 року
- Космічний телескоп Hubble сфотографував чорну діру, що порушує уявлення вчених