Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні
Актуально

FoоdTech по-київськи – в Україні набирає обертів новий тренд

Світ стрімко переходить в онлайн-цифрові технології витісняють більш звичні форми взаємодії з магазинами і ресторанами

IT-технології вплітаються в наше повсякденне життя так стрімко, що іноді ми просто не встигаємо стежити за новинками. Світ стрімко переходить в онлайн. Внаслідок чого сформувався зовсім новий тренд – фудтех (від англійського FoodTech), до якого відноситься все, що пов'язано з доставкою продуктів та їжі, take away, а також бронювання столиків у ресторанах.

Тренд стає все популярнішим. На думку аналітиків агентства Research & Markets, через 3 роки обсяг глобального ринку фудтех-сервісів досягне $ 250 млрд. Цифрові технології витіснять більш звичні форми взаємодії з магазинами та ресторанами. Навіщо замовляти піцу по телефону, якщо можна зробити те ж саме через тачскрін смартфона?

Популяризуються додатки, що дозволяють керувати замовленнями зі смартфона, мінімізувати голосове спілкування і грошовий кеш. Ці фішки особливо оцінять представники поколінь Y і Z, для яких важливі комфорт, життя за власним графіком і мінімум зайвих рухів тіла. Розглянемо деякі з них докладніше.

1. Їжа з ресторану приїде за годину

В жовтні 2018-го в Києві запрацювала іспанська служба доставки Glovo. Вона має однойменний додаток на смартфоні для замовлення їжі з ресторанів. Середній час доставки – 45 хвилин, вартість – від 30-40 грн. Місцезнаходження кур'єра, найчастіше відстежується: це зручно для control freak і тих, хто зголоднів. Glovo співпрацює з McDonald's, Musafir, Mafia, Mister Cat, Salateira і іншими закладами швидкого харчування.

Американський сервіс Uber Eats – конкурент і брат-близнюк Glovo. Запустився в Києві у лютому 2019-го. Час click-to-eat (від натискання кнопки до приходу кур'єра) – 40-60 хвилин, вартість – від 30 грн. Кур'єрів в місті поки небагато, але у служби грандіозні плани. Перелік закладів-партнерів великий. У ньому закусочні ("Пиріжкова Тітка Клара", Furgoneta), модні місця (Mimosa Brooklyn Pizza, Smørrebrød, Milk Bar) і улюблені багатьма ресторани з Gastro Family Діми Борисова ("Білий налив", Bar Mushlya).


Обидві служби – знахідка для ресторанів, що не мають власної доставки, та їх прихильників.

2. Бронювання столиків та їжі в ресторанах

Такі сервіси інтегруються з системою управління рестораном. Користувач встановлює додаток і робить бронь, вона приймається закладом автоматично. Тепер не потрібно телефонувати до ресторана для резервації столика. Подібні програми дуже популярні на Заході: це OpenTable, BookTable, Quandoo.

В Україні теж є сервіси для безкоштовної броні столиків: RestOn, RestYou і LeClick (останній є сателітом російської компанії). З столиками зрозуміло, а що таке бронювання їжі? Все просто. Вибираєте ресторан в додатку, потім – страва з його меню, оформляєте замовлення і сплачуєте онлайн. А потім приходите в заклад, отримуєте вже приготовлену їжу та насолоджуєтесь вишуканими стравами. Таку функцію пропонує поки єдиний додаток – RestYou.

Наразі RestYou цілком обгрунтовано можна назвати аналогом Booking в ресторанній сфері. Додаток дозволяє в декілька кліків підібрати заклад, зарезервувати столик, сформувати меню, сплатити вартість замовлення. До моменту прибуття в ресторан все буде готово. Столик накритий, офіціанти готові подавати першу страву.

Сервіс розрахованій на тих, хто не хоче чекати, доки ресторанна кухня готуватиме замовлення. А після вживання їжі не бажає чекати розрахунку, Адже за страву сплачено заздалегідь, включно з чайовими. RestYou створено для діловіх людей, вічно поспішаючої молоді та туристів, для яких важлива кожна вільна хвилина.

У додатку великий потенціал. За місяць зі старту додаток завантажили 2500 осіб, було оформлено понад 1000 замовлень. Зараз в активі RestYou – більше 500 популярних закладів Києва в різних цінових категоріях: від демократичних кафе до luxury-ресторанів. Серед них Avalon, Файна Фамілія, Монтеккі Капулетті, Argentina Grill, BAO, Guramma Italia, Guramma Asia, Boho та інші.

3. Підписка на їжу: доставка здорової їжі

Бум на здорову їжу та її замовлення на спеціальних майданчиках почався близько 5 років тому. Сервіси пропонували підписатися на доставку готових сніданків, обідів і вечерь на тиждень. Фішка в тому, що з цією їжею не треба рахувати калорії і думати про харчову поведінку: все вже прораховано і продумано.

Хтось цим перехворів, хтось тільки включається в погоню за здоров'ям. На відміну від інших трендів, цей не згасає, а знаходить нових шанувальників. Доставку здорових раціонів по підписці пропонують FoodEx (колишній "Шпинат"), Eat Easy, Service Diet, TimeEat, YARO, DetoxShop. Смачні меню на день привозять зранку. Багато сервісів не просто готують і доставляють, а й надають консультацію дієтолога з підбором раціону.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів