Головна Сьогодні

В Ісландії придумали "зелену" альтернативу пластику

Інноваційним рішенням проблеми пластикового забруднення є агар – речовина з водоростей

Дизайнер запропонував створювати пляшки з агар-агару/icelanddesign.is
Дизайнер запропонував створювати пляшки з агар-агару/icelanddesign.is

Пластикові пляшки для води проведуть не менше 1000 років на звалищах. Той факт, що принаймні половина всіх пластикових пляшок використовуються тільки один раз, засмічуючи навколишнє середовище відходами, вже говорить про серйозну проблему для планети.

Ісландський дизайнер Арі Йонссон (Ari Jónsson) вирішив запропонувати своє рішення, створивши здатну біологічно руйнуватися пляшку для води з водоростей, пише Facepla.net з посиланням на Icelanddesign.

"Я відчуваю, що є гостра необхідність знайти способи заміни деякої частини з цієї нереальної кількості пластику, який ми виробляємо, використовуємо і викидаємо щодня. Чому ми використовуємо такі матеріали, на розкладання яких йде сотні років, щоб випити воду тільки один раз і просто викинути?"

Його інноваційним рішенням проблеми пластикового забруднення є агар – речовину з водоростей. Згадки про нього йдуть до 1650-х років, коли японський власник готелю викинув залишки супу і побачив, що за ніч він перетворився в гель. У мікробіологічну лабораторію матеріал потрапив в кінці 1800-х років і до сих пір використовується для поділу молекул.

Щоб створити пляшку з водоростей, Йонссон змішав порошкоподібний агар з водою. Отримана суміш має хитку, желеподібну консистенцію, яку він нагрів перед заливкою її в холодну форму. Прес-форма оберталася всередині контейнера з крижаною водою доти, доки суміш агару утворила форму пляшки. Ще кілька хвилин для охолодження, і пляшка була готова до використання.

Пляшка з водоростей зберігає свою унікальну форму, поки вона не порожня, а потім вона починає просто руйнуватися. Це все – природна альтернатива пластику, і Йонссон каже, що пляшку можна навіть потім з'їсти, якщо вам подобається цей смак. Агар часто використовується в якості вегетаріанського або веганського замінника желатину для десертів і є безпечним матеріалом для навколишнього середовища і людини.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: уніан

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти