I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чай: невідоме про найвідоміший з гарячих напоїв

Збирають вручну, не зберігають поруч зі спеціями і заварюють 7 хвилин

Чашка ароматного чаю у більшості людей асоціюється з теплом, затишком, вечірнім відпочинком або ранковим пробудженням. Правда, знайома нам ємність з ручкою була винайдена лише в 1730 році у Відні – до цього майже півтори тисячі років чай пили з піал. У багатьох східних країнах досі зберігають вірність цьому звичаю. В Ірані та Туреччині цей напій подають у скляних стаканах грушоподібної форми (іранці називають їх "ормуд", турки – "бардак").

ЛЕГЕНДИ ПРО ІМПЕРАТОРА І ЧЕНЦІВ

Реклама

У Китаї існує старовинна легенда про імператора Шен Нанга (він жив у 2737-2697 рр. до н. е.). Якось у поході він кип'ятив в котлі воду. В котел вітром занесло кілька листів з найближчого деревця. В результаті вийшов незвичайний напій, який припав до душі імператору. Він повелів вирощувати чайне дерево і заварювати його листя.

Насправді невідомо, кому саме вперше прийшла в голову думка робити чай, але вже у ІІ ст. н. е. китайський імператор назвав такий напій словом "ча", що в перекладі означає "молодий листочок". Через три століття для назви відвару придумали окремий ієрогліф.

У сусідній Японії є своя легенда про чай. Вона свідчила, що якийсь безіменний монах боявся заснути під час медитації. Щоб уникнути цього, він відрізав собі вії і кинув їх на землю. На тому місці виросли кущі, листя яких ченці спробували заварити. І їм сподобалося.

Реклама

ШЛЯХ ДО ВСЕСВІТНЬОЇ СЛАВИ

Спершу чайний напій подавали тільки в будинках китайських імператорів і знаті. У Х столітті його пили вже й прості люди – популярність чаю зростала, і їм почали торгувати з іншими країнами. У 1664-му англійські торговці презентували британському монарху упаковку чаю – і англійці перетворилися на "найчайнішу" націю на Землі. До речі, в Китаї чай вживають не тільки в якості напою: розтертий в порошок сухий чай використовують як приправу, свіже листя додають в салат і використовують для варіння супів.

ДЕ І ЯК РОСТУТЬ ЧАЇНКИ

Реклама

Чайне дерево вирушило подорожувати по планеті з Китаю, хоча зростає воно і в Індії, Індокитаї, Камбоджі, Таїланді, Шрі-Ланці. Китайське чайне дерево являє собою кущ 3-5 м у висоту, покритий листочками довжиною 5 см. У кожному з регіонів зовнішній вигляд дерева дещо відрізняється. Під час цвітіння кущі покриваються маленькими білими квітами, які дуже приємно і ніжно пахнуть. У Китаї, Індії та Африці урожай з чайних кущів збирають до чотирьох разів на рік.

ДЛЯ ЗБОРУ ПОТРІБНІ РУКИ ЛЮДИНИ

Щоб в чашці з'явився смачний чорний або зелений чай, спершу чайне листя потрібно зібрати. Кращий спосіб – вручну обірвати два верхні листочки і бруньки. В результаті такого збору листя не пошкоджуються, правда, і напій виходить дорогим – на виготовлення кілограми чаю потрібно зібрати чотири кілограми листа. Звичайний чай роблять з листя, яке старше.

І зелений, і чорний чай отримують методом ферментації одних їх тих же листочків. Тільки для зеленого чаю їх окислюють протягом двох днів, а для чорного – від двох тижнів до двох місяців, та й сушать при різній температурі. В результаті при заварюванні виходять абсолютно несхожі напої.

ЗБЕРІГАЄМО В СКЛІ ТА ПОРЦЕЛЯНІ

Якщо ви хочете, щоб чай довго зберігав аромат і корисні властивості, не зберігайте його у картонній коробці – перекладіть в спеціальну ємність. Дуже важлива повна герметичність, щоб чайний лист не натягнув сторонніх запахів і не зіпсувався від вогкості. Хороший матеріал для такої ємності – скло, фарфор, жерсть, фольга (тимчасовий варіант). Кожен вид чаю потрібно зберігати в окремій баночці. Не зберігайте чай в сирому або холодному приміщенні. Також не варто ставити його на полицю поруч з сильно пахучими речовинами, наприклад спеціями. Але навіть при правильному зберіганні чай не втрачає своїх смакових якостей всього 1-2 роки. Так що після цього часу його можна сміливо викидати.

ПРАВИЛЬНО ЗАВАРЮВАТИ НАПІЙ

Для гарного чаю важлива якість усіх компонентів. Воду краще брати не водопровідну – вона може надавати сторонній і не найприємніший смак напою. Чайник для заварювання повинен бути з порцеляни, глини, фаянсу або скла, але не з металу. При заварюванні можна злегка підігріти заварочнік зовні або плеснути в нього трохи окропу. Засипавши заварку і заливши водою (чим темніше чай, тим вище температура води), треба почекати від однієї до семи хвилин. Доливати окріп рекомендується не більше одного разу, а після краще заварити свіжий чай.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти