Головна Сьогодні
Україна

Що насправді продається під виглядом свіжої кулінарії в супермаркетах

Давно ні для кого не секрет, що продукти з відділу "Кулінарія" в супермаркетах проживаю кілька життів

Скількиперевтіленьможепережитиодинпродукт,щобтакипотрапитинанашстіл?Перевірялапрограма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

"І це число збільшується з кожним роком від 15 до 20%", – стверджує доцент кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу Оксана Арпуль. Але в прагненні заощадити час на кухні ми згодні забути, що готові салати і котлети – це зовсім не турбота кухарів і продавців, а один із способів погоні за прибутком.

Маскування зіпсованих продуктів дозволяє не тільки не втратити на прострочених продуктах, але ще і заробити. І першим у черзі на таке перевтілення варто прострочене м'ясо. "Віддається таке м'ясо в притулок для бездомних собак і кішок? Не було таких випадків. Що роблять? Подрібнюють на фарш, роблять котлети. Пройшов термін вживання – можна замотати її в капусту, зробити голубці і продати", – розповідає декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко.

Хоча таке перевтілення неприпустимо, стверджують експерти. "Чи може блюдо сьогодні бути приготованим як основне, завтра або післязавтра як начинка для інших страв? Природно, відповідь ні", – каже Оксана Арпуль.

Але можна чи ні – перевірити нікому. Адже, згідно із законом, санепідемстанція про перевірку повинна попередити заздалегідь. "Так, це театр абсурду. Це найбільша дурниця, яку могли придумати. Тому що для того, щоб виявити порушення, – для цього якраз не потрібно попереджати. А так ми самі створюємо корумповану схему для отримання хабарів, якихось рішень питань", – пояснює адвокат Сергій Костира.

Схема налагоджена чудово. Поки ми оптимістично жуємо красиво оформлену гниль, продавці удосконалюються в мистецтві реанімації продуктів. "Свіжий грибочок, так званий, – його смажать і намагаються продати в смаженому стані просто як виріб з грибів. Чи не продають. Тоді він іде в салат. Походять дні – іноді багато днів. Після цього грибочок в салаті потрапляє, наприклад, на відбивну – і знову ж таки цей продукт намагаються реалізувати", – розповідає терапевт Ангеліна Мороз.

Що можна зробити з порцією непроданих смажених грибів? Виявляється, їх можна додати в тушковану капусту, ще через день – в рис з овочами. Трохи пізніше грибочки перетворяться в начинку для млинчиків, потім – інгредієнтами для печені з грибами і врешті-решт стануть сумнівною прикрасою для піци або додадуть страві статус жульєну.

Звичайно, це не означає, що кожне блюдо, куплене в кулінарії, укладе людину на лікарняне ліжко. "Коли злісні бактерії виявляться сильнішими, ніж ваш шлунково-кишковий тракт, це все закінчиться або банальною токсико-інфекцією, або може закінчитися дуже важко і в лікувальному закладі, напевно, рівня навіть реанімації", – попереджає лікар.

Таке нібито отруєння таїть в собі ще один підступ. "Отруєння харчові мають такі ж ознаки, як і грип. Починають лікувати грип, а у людини були лістерії в печінці. Скільки зараз смертних випадків – чи всі вони від грипу? Це теж питання", – каже декан факультету харчових технологій Лариса Баль-Прилипко. Вечеря зі злісним мікробом обійдеться вам дорожче, ніж витрачений час на приготування домашньої їжі.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти