У липніу дачниківнемаєпорожніхгрядок-вся ділянкаряснієкультурами ,які будуть радуватистараннихгосподарівурожаємне тількиліто іосінь, алеі зиму .Помідори, огіркиіфруктовівже даютьсвої плоди , а головнийзимовийовочгосподинь-капуста -тільки починає формуватися,наливатисяіміцніти .Щоб зібратиплодихорошої якості, про неїпотрібно подбатинавіть уперіод спокою.Фахівці вгалузі вирощуваннякультуриподілилися , як правильно доглядатизарізнимиовочамикапустяногосімейства.
БІЛОКОЧАННА
Великийтугийкачанз пружнимилистямбезушкоджень -ознака хорошоїбілокачанної капусти.Однак багатьомдачникамінодідоводиться задовольнятисям'якоюкапустяноюголовкоюпоганимкалібруванням.Особливосумно, щозберігаєтьсявона недовго , інавітьквашеною швидко починаєпсуватися.При цьому покиовочзрієна грядці ,не пізнодопомогтибілокочанцінабратимасу,оформитисяівизріти.
ШВИДКА ДОПОМОГА. "Для цього потрібнообламуватинижні листки .Вонивсе одно незгорнутьсявголівку імарні длярослини,затевідбираютьсилиі поживні речовини", -пояснилив Інститутіовочівництва і баштанництваНААНУкраїни .Дачникиж , крім цього,радятьгарненькопідгорнутикоженкорінь .При цьомуземлюпотрібно не тількипідгребтидо стебла , а йпритоптати , щобкапустянкане могладо ньогопробратися .
Незайвим будебелокочанкуіпідгодувати .Для цьогоможна приготуватитрав'янийрозчин : потрібновиполотитравуі бур'яни , залитиводою і датиперепріти .Атакож додатиорганічні добрива :вилитипід корінь(1-1,5л)і припудритизолою( вона ще довгобудеприноситикорисні речовиникультурііберегти їївід шкідників ) .Під часприбирання невиривайтекупустуз коренем.Закуратнозрізаногокачана , якщо на вулицібудетепло,можезрости щеодна головка .
ЧЕРВОНОКОЧАННА
Червонокачаннакапуста -це джерело вітамінів .Алещоб пліднакопичиввсе необхідне,йомупотрібно допомогти .По-перше, червонокочанкадуже любить" пухнастий "грунт , тому ніколи небуде зайвимрозпушитиземлю іпідгорнутиовоч.При цьому, якщовонанизькоросла , цедосить зробитине сильноглибоко, аякщо висока-глибше.Крім того,червонокачанна капустадуже чуйнадо комплекснихдобривабонітроамофоски ,нітрофоски( 15-20 гпід коженкорінь) .Добречервонокачанна капустасприймаєгнойові ,компостніі мінеральні добрива(на основіхлористогокалію,сірчанокислотногоамонію,суперфосфату ) ." Єдинеправило -не перестаратися зазотними добривами, інакшекапустуз'їдятьшкідники", – говорятьовочівники .А на початку жовтнячервонокочанціпотрібно датиазотні добрива,вичекатидва тижні ізібрати врожай.Таккапустадовшезберігається і непсується.
ГОТУЄМО ДІЛЯНКУ.До речі, скоропотрібно готуватиділянкупід висадкукапусти внаступному році.Спушіть грунтна5-7 см , а черезпівтора-два місяціперекопайтенабагнет.Не слідвисаджуватикапустутам, де булибуряк, цибуля , огірки, помідори , квасоля,горох -цей овочнедолюблюєпередуванняабосусідствоз побратимами.
БРЮССЕЛЬСКА
Головний фактордлябрюссельської капусти-температура.Овочхолодостійкий , не любитьспеку.Колиособливо спекотно(від+25° С) , рослинавпадає в сплячкуі завмираєв розвитку." Капустацього сорту , якрослина, що довго зріє ,продовжить розвиватисятількипісля того, яктемпература впаде нижче20° С .При цьомурослинімає бути світло :тіньтежгальмує зростаннякачанів.Поливповинен бути помірним , алегрунтіпересихатиможна", -пояснює власниксільгоспугідь уХарківськійобласті ІлляЗвягун .Розповівовочівникще про одинсекрет :"Як тількикачанистанутьрозміром з горошину , потрібнообламативерхівкурослини.Як правило,це робитьсяв кінці серпня.Це допоможеприпинитиріст рослинив довжину іспровокувати їїпуститивсі сили наріст і розвитоккачанів".
ПОЧЕКАТИ. Якщодо кінця вересняви бачите, щозбирати врожайще не час(спекаможе стоятидовго ігальмувати зростання ) , не вартовириватикущі .Цяморозостійкакультураможе простоятидо холодів.Якщовже листопад , то кращедороститикущв підвалі,погребі ,теплиці.Дляцього капуступотрібно викопатиз коренем іприкопатив теплиці .Багатоовочівниківроблять цеспеціально , щоб продаватикапустудовше.Рости щевона можеблизько двох місяців.
БРОКОЛІ
Брокколі- самадієтичнакультура .Щоб отримати хорошийурожай,потрібно, щоброслинібуло світло(не потрібнопритіняти )і волого." Поливати потрібномінімумчерез день, аякщостоїть спека , тощодня. Земляповинна бути завждивологоюна 10-12см,тоді культурабуде" пухнастою "і плодівбуде більше.Також обов'язковорихлитиґрунт, щобне утворюваласякірка.
У процесі дозріванняброкколіна ділянціпотрібно непропустити момент, колицентральнестебловиросте до10см, ізрізати його .Після цьогобічні пагонипочнуть ростиактивніше .Дачники , до речі,радятьпісля повногозборуврожаю невисмикуватирослина , щоб відправити йогонакомпост."Збічних пагонівможнаотриматимайже стільки жврожаю, скільки вивжезняли зрослини",- говоритьГапчук .
ГОДУЄМО. "Підгодовуватиовочварто, навіть якщодо висаджування розсадиземлябула заправленарізнимидобривами.У періодформування і дозріваннясуцвітьпідійдерозчин з40г суперфосфату,20г аміачної селітри,10гсульфату каліюна10л води.Якщо віддаєте перевагубільш натуральній підгодівлі , можна приготуватинастійз кропиви", – говоритьдачницяз багаторічним досвідомЛіліяГапчук .
КОЛЬОРОВА
Улюблений багатьмаовоч,як і йогопобратими,вимогливийдо поливуаборясномумульчування( щоб земляне пересихала ) іпідживлення .Улюблені ласощідля нього -борі молібден .Удобрюватикапусту потрібноз того моменту,коли в серединікущасформуєтьсякачанрозміром забрикос , і повторюватихоча б разна місяць.Ознака того, щов ґрунті невистачаємолібдену — відмиранняточкиросту.Такожу капустиможуть бутинедорозвиненимилистові пластинки , акачан ніяк незав'язуватися ." Цей момент потрібновідстежувати , щоб вчаснопідгодувати- неуважністьможе коштувативрожаю", -підкреслюютьв Інститутіовочівництва і баштанництва .
УКРИТТЯ. Ще один важливий момент : кольоровакапуста непереноситьпалючого сонця .Томудачникирадять абоспорудитинавіс длягрядкиз цією культурою , абожнадломитинайбільший листкущаі надіти" кепку "накачан .Хоча є йінша технологія ."Язбираювсі листи йзав'язуюзверхукачана-такпліднадійноукриваєтьсявід сонця.Якщонакапустунападаєякийсьшкідникабо хвороба , яготуюнастійз будяків .Для цього потрібнонаповнити відро( 10л) реп'яхамина третину ідодати воду , настоятитри доби.Обприскуватитакимнастоєм можнавкілька підходів , наприклад,через тиждень", – розповідаєдачницяЛіліяГапчук .