I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

"Великодній кошик": як вибрати якісні продукти

У пасці дивіться на дно, в яйцях – на повітряний просвіт, а в буженині – на колір

Готуючись до свята Світлого Великодня, кожна господиня збирає великодній кошик, куди кладе паски, яйця, буженину і пляшку доброго вина. "Сегодня" дізнавалася правила вибору продуктів, які наповнюють цей самий кошик.

КОШИК

Реклама

Корзинка, куплена для походу в церкву, потім стане в нагоді не раз: з нею можна ходити на ринок, за грибами, зберігати в ній овочі або використовувати як частина декору. Тому вона повинна бути якісною. Про те, на що звертати увагу при виборі, нам розповів майстер лозоплетіння Яків Петренко.

ФОРМА. Деформації кошика означають, що її зробили з неякісної сировини.

ПЛЕТІННЯ. Поставте кошик на рівну поверхню і посмикайте ручку. Якщо вона хитається, та ще й з великою амплітудою, значить, плетіння погане. Якісне плетіння – рівне і досить щільне. При натисканні на краю кошика не повинна відчуватися рихлість. З іншого боку, погані і дуже жорсткі стінки – вони можуть говорити про те, що лозу просочили клеєм для більшої стійкості, щоб замаскувати огріхи. Оскільки корзинка купується для того, щоб носити в ній продукти, краще зупинити вибір на козубі без хімічної обробки. Плетіння дна має бути однорідним і рівним.

Реклама

Доглядати за кошиком з лози досить просто: якщо він намок, поставте кошик у сухе провітрюване місце. Якщо лоза потемніла від вологи – нічого страшного: це означає, що вона була виготовлена з невиваренного прута. На якість виробу це не впливає, зате виробникам працювати з ним простіше.

kpl2

ТЕРМОНАКЛЕЙКИ

Реклама

Один з найпопулярніших способів декорування яєць – термонаклейки. Достатньо надіти на відварене яйце плівку з малюнками і опустити в окріп на кілька секунд, щоб наклейка стиснулася і щільно охопила шкаралупу.

При виборі врахуйте, що вони різняться за розмірами – для великих і маленьких яєць. Наклейки ніяк не впливають на якість і властивості вареного яйця; єдина їх проблема – такі яйця важко чистити.

Люди, які з повагою ставляться до лику святих на цих наклейках, на Великдень можуть акуратно їх зрізати і зберігати окремо.

biser.info_647932023467e6f60cb6d6_o

ФАРБА ДЛЯ ЯЄЦЬ: НАТУРАЛЬНА – НЕСТІЙКА, А ШТУЧНА МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНОЮ

Найпростіші і екологічні способи фарбування яєць – ті, якими користувалися наші предки. Цибулиння, наприклад, додасть яйцям червоно-коричневий колір різної насиченості; куркума зробить їх жовто-золотистими (в окріп потрібно додати 2-3 ст. л. цієї приправи і закип'ятити, а потім у цьому остудженому відварі зварити яйця круто).
Щоб отримати рожевий колір, варто скористатися свіжим соком буряка або ягодами журавлини (буряк, порізаний шматочками, досить прокип'ятити разом з сирими яйцями, а потім дати настоятися кілька годин. А у випадку з журавлиною за допомогою блендера приготуйте з неї кашку, а потім зварені яйця залиште в цій масі на кілька годин).

Міцно заварений чорний чай додасть яйцям золотисто-коричневий або шоколадний відтінки. А от зелені крашанки вийдуть за допомогою відвару з молодої кропиви або шпинату.

Фіолетовими крашанки вийдуть, якщо зварити насичений компот із чорниці (200 г ягід на 0,5 л води), процідити і дати охолонути, потім зварити в ньому яйця і залишити на кілька годин.
Головний недолік натуральних барвників в тому, що вони не дуже стійкі. Крім того, інтенсивність забарвлення передбачити неможливо – часто яйця виходять блідими.

85979755_yak_01

ШТУЧНІ. 

Набагато простіше обходитися зі штучними барвниками – вони відразу ж дають насичений колір. Але є великий недолік – часто вони бувають настільки "сильними", що здатні навіть крізь шкаралупу дістатися до білка і забарвити його.

Експерт Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Ситник розповів нам, що штучними барвниками краще не користуватися, особливо якщо крашанки призначені для дітей: "Небезпека таїться в добавках, які в народі називають "Ешками". Справедливості заради скажу, що не всі вони шкідливі або небезпечні. Наприклад, Е300 – це всього лише аскорбінова, а Е330 – лимонна кислота", – говорить експерт. Тому читайте етикетку, і якщо там є хоч одна із зазначених нижче добавок, відмовтеся від покупки:

  • Е110 – жовтий: може спровокувати алергію, нудоту, нежить і болі в животі. Викликає нервове збудження, особливо у дітей.
  • Е122 – червоний: небезпечний для астматиків, сильний алерген, викликає висипання.
  • Е124 – червоний: вважається канцерогеном, може спровокувати напад астми.
  • Е132 – синій: канцероген, алерген, може викликати нудоту, підвищення тиску, напади астми.
  • Е133 – синій глянцевий: канцероген.
  • Е171 – жовтий: може викликати захворювання печінки та нирок.

ПАСКА

При покупці готової паски зверніть увагу на її склад. У хорошому продукті всі інгредієнти максимально наближені до домашніх, а значить, натуральні: яйця, а не яєчний порошок, вершкове масло, а не маргарин, цукор, а не підсолоджувач. Якщо у випічці немає натуральних яєць, паска дуже швидко зачерствіє. Хороший знак, якщо м'якоть паски жовта: це говорить про те, що виробник використовував натуральні жовтки (правда, іноді недобросовісні пекарі підфарбовують тісто куркумою. Обман видасть запах спеції). Колір зовні повинен бути рівномірним і коричневим. Помацайте дно: якщо воно тверде, значить, паска добре пропеклася.

Так звані царські, тобто величезні паски, можуть погано пропікатися, так що краще не ризикувати і взяти розміром трохи менше.

Рясна посипка і багато прикрас повинні насторожити: так багато недобросовісних пекарів намагаються компенсувати або загримувати недоліки тіста або випічки. Паска повинна бути тільки в паперовій основі – якщо її поставили в поліетиленову, через час вона може запліснявіти.

21848-0

ЯЙЦЯ

В першу чергу зверніть увагу на маркування: їх повинні сортувати не пізніше ніж через добу після "виготовлення". Потрясіть екземпляр – всередині не повинно нічого перекочуватися (в влежаного яйця жовток ворушиться). Подивіться на світло: повітряна камера повинна бути невеликою, 5-7 мм завтовшки.

У холодильнику не зберігайте яйця в дверцятах – там для них недостатньо низька температура. Краще тримати їх на нижній полиці. При укладенні в контейнер поставте їх "на гострий" кінець. У такому положенні повітря, яке скупчилося всередині шкаралупи (воно і призводить до псування), буде випаровуватися, і яйця довше залишаться свіжими.

Вважається, що для великодньої "битви" краще вибрати коричневі – у них шкаралупа міцніша, ніж у білих.

fotolia_1616284_subscription_l_enl

КАГОР

Вино, особливо хороший кагор, доречно в це церковне свято. Воно схвалене православною церквою і є невід'ємним атрибутом великоднього сімейного або дружнього застілля. Вино має відрізнятися терпким смаком і яскравим ароматом – як, наприклад, "Кагор український" ТМ KOBLEVO Select. Він виготовлений за класичною рецептурою, гармонійно поєднує сорти винограду "каберне совіньон", "одеський чорний", грузинський "сапераві" і "бастардо Магарач". Такий кагор має виразний рубіновий колір і неповторний відтінок смаку – чорної смородини, вершків і шоколаду.

Десертні вина подають при температурі 18-20°С. Вони підходять не тільки до солодких страв, а й до всього святкового застілля.

36ac56001cd6c7a5f28145a0e53c7fb6

СИР

Хороший сир має однотонний відтінок. Він злегка тягнеться за ножем (тому, попросивши продавця відрізати шматочок, простежте за "сирним поведінкою"). Якщо зріз пофарбований неоднорідне, значить, продукт незрілий. Такою буде позбавленим смаку і неприємно заскрипить на зубах.

Тріщини всередині головки сиру означають, що він лежаний.

Якість відображається на кірці: вона повинна бути рівною і однотонною, без тріщин і білих плям. На ній не повинен виділятися жир. У влежаного сиру скоринка темніше, а сам він сухий.

"Дірковий малюнок" повинен бути однорідним. Якщо в середині отвори великі і зменшуються ближче до кірки, значить, сир виготовили з молока низької якості.

Просіть, щоб сир вам відрізали від головки, а не купуйте вже запакований у плівку.

7ab1071eef7b

КОРИСНІ ПОРАДИ

Навесні, коли з'являються перші овочі, складно встояти перед спокусою купити огірочок, помідорчик або пучок салату до святкового столу. На жаль, майже всі ранні овочі відрізняються відсутністю смаку і запаху. "Пластикові вітаміни" щедро оброблені хімікатами, завдяки чому виростають величезними і красивими. Але всередині вони недозрілі, так як нітрати зростання стимулюють, а ось дозрівання – ні. Перевірити, чи "накачані" овочі нітратами, досить просто: м'якоть у них несформована (в помідорах – білясті товсті прожилки, огірки – без насіння, а зелень буде схиляться під своєю вагою).

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти